Večernjakovce podržao i sindikat iz Austrije

24.3.2011.
13:21
VOYO logo

Radnike Večernjeg lista koji su u štrajku u četvrtak je primio predsjednik RH Ivo Josipović, koji je tom upoznat s problemima zbog kojih je Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u toj medijskoj kući pokrenula štrajk.

"Upoznali smo ga s razlozima našeg štrajka, ali nam nije bio cilj da on zauzima bilo čiju stranu. Cilj nam je bio da ga upoznamo s problemima na koje nailazimo pri kolektivnom pregovaranju i ukažemo da treba srediti radno- pravne odnose u medijskom prostoru za što smo podršku dobili", izjavio je za Danas.hr glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu dodajući da je štrajkaška delegacija ukazala i na problem s honorarcima koji rade u istim uvijetima kao i zaposleni, ali nemaju ista prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Josipović je istaknuo kako je kolektivno pregovaranje temelj socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije pa ga treba štititi i u Hrvatskoj. Zakonitost, poštivanje radnog zakonodavstva, financijskih propisa i profesionalnih standarda nužni su temelj Hrvatske kao pravne države utemeljene na europskim vrijednostima. To vrijedi za sve segmente društvenog života u Hrvatskoj, uključujući i medije", stoji pak u priopćenju koje je stiglo iz Ureda predsjednika.

U međuvremenu, sindikaliste Večernjaka u štrajku je podržao i sindikat Styrijinih poduzeća iz Austrije potvrđujući navode Međunarodne federacije novinara u kojima ta kompanija u Austriji nikada ne bi radila ono što radi u Hrvatskoj, kada su prava radnika u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno podrška je stigla iz brojnih sindikalnih podružnica SNH drugih medijskih kuća u Hrvatskoj, a brojne kolege najavile su kako će sudjelovati u sutrašnjoj prosvjednoj povorci koja će se kretati od zgrade HND-a do Večernjeg lista u Zagrebu.

Podsjetimo, štrajk u Večernjaku počeo je u srijedu u 9 sati, a zbog kontrolnih točaka koje su se pojavile na ulazu u zgradu te ispitivanja zaposlenika jesu li štrajkaši ili ne, u Večernjaku je posla imala i policija. Sindikalisti su kazali kako su pozvali i inspekciju rada, jer im se ometa pravo na štrajk te djelovanje sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava opovrgava tvrdnje sindikata navodeći kako je radnicima u kolektivnom ugovoru ponuđeno da zadrže velik broj materijalnih prava. Stoga smatraju da za štrajk nema razlog. Prozivke da ometaju sindikat u radu, odnosno pravu na štrajk nazivaju netočnima navodeći kako su sindikalistima osigurali prostoriju za štrajk, ali i onima koji žele raditi pravo na rad. U djelovanju zaštitara ne vide ništa sporno.

U petak, 25. ožujka 2011. godine s početkom u 11 sati bit će održan javni prosvjed novinara ispred Novinarskog doma u Zagrebu. Iz Perkovčeve ulice prosvjedna povorka će krenuti istočnim pločnikom Savske ulice prema Večernjem listu, gdje će biti održatn završni dio skupa na kojemu će se okupljenima obratiti čelnici SNH i HND te sudionici štrajka u Večernjem listu. Skup se saziva u znak podrške novinarima Večernjeg lista - koji štrajkom započetim 23. ožujka 2011. godine zbog kolektivnog ugovora - pridonose borbi svih novinara za zaštitu temeljnih radnih i profesionalnih prava kolektivnim ugovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103230462006 arti-201103230016006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo