Večeras ugasite svjetla na sat vremena za planet Zemlju

23.3.2014.
11:29
VOYO logo

U subotu 29. ožujka u 20:30 u mrak će ponovo utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, kao i zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska riva, Pulska Arena i brojne druge znamenitosti u hrvatskim gradovima.

"Hrvatska je uključila 2009. godine. Tada samo jedan grad - Zagreb, ugasili smo Hrvatsko narodno kazalište, a potom smo rasli u tri grada, pa 22 i prošle godine rekordnih 48. A ove godine izazivamo i ostale da nam se priključe pa da napravimo čak i još veći popis", ističe Petra Boić Petrač iz WWF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj akcije je jednostavan, ukazivanje na važnost zaštite okoliša i očuvanje našeg Planeta. Trenutno su u akciju prijavljena 43 grada u Hrvatskoj, ali organizatori se nadaju kako će brojka ove godine preći i više od 50. Glavni događaj u Zagrebu je gašenje svjetla na Katedrali, i pozivaju se građani da dođu u što većem broju, a u susret im je izašao i ZET, dodaje Petra Boić Petrač.

"Tu smo najprije napravili partnerstvo sa ZET-om koji će u razdoblju od 20 do 22 sati osigurati besplatnu vožnju tramvajima kako bi ljudi mogli doći ispred Katredrale. K tome, u samome satu, bit će prigušena svjetla u tramvajima. Malo romantike u subotnju večer, pa ako je nekome tramvaj romantičan, zašto to ne iskoristiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred Katedrale će se paliti svjećice, a organizatori pozivaju i najmlađe da dođu s maskama Spidermana, jer je upravo novi nastavak ovog filma jedan od najosvještenijih ekoloških filmova jer je u cjelokupnoj produkciji stavljen naglasak na pravilno zbrinjavanje otpada i brizi o okolišu.

U ovoj akciji je samo prošle godine sudjelovalo više od 7.000 gradova i mjesta u 154 zemlje svijeta. Uz gašenje Crvenog trga u Moskvi, tornja u Pisi, Eiffelovog tornja, Big Bena, slapova Nijagare, Tokyo Towera, pozivaju se svi stanovnici Hrvatske ugase svoja svjetla na sat vremena i tako podrže ovu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo