VASILJKOVIĆEV ZATOČENIK: / "Udario me nogom i onim vojničkim čizmama u lice, pao sam dolje"

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić
10.7.2015.
6:39
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Zatočenici Dragana Vasiljkovića, koji je u četvrtak izručen Hrvatskoj, a optužen za ratne zločine, s gorčinom se prisjećaju trenutaka koje su proveli u njegovoj ili blizini njegovih podčinjenih za vrijeme Domovinskog rata. Svi oni su ili bili mučeni ili gledali kako druge muče i ubijaju.

Mučenja i zlostavljanja "pod čizmom" kapetana Dragana Vasiljkovića upamtili su mnogi hrvatski građani koji se s gorčinom prisjećaju tih trenutaka. Među njima je i Velibor Brančić koji je bio zatočen u staroj kninskoj bolnici. Izvrgnut iživljavanju, Kapetana Dragana gledao je u oči. "Onda on kaže: 'Ako ga već tučete, onda se to radi ovako!' Potom me udario s nogom i onim vojničkim čizmama u lice, tako da sam pao dolje", scena je kojom svoja sjećanja oživljava Brančić koji je u zatočeništvu proveo tri mjeseca i to i u kninskoj tvrđavi. "24 sata maltretiranja, od batina, udaraca kundakom, šakama", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod palicom Dragana Vasiljkovića, civili, vojnici i policajci bili su psihički i fizički zlostavljani te izgladnjivani. Nakon tamnice na kninskoj tvrđavi zatvorenici su dovezeni u prostore stare kninske bolnice, a male bolničke sobe pretvorene su u ćelije gdje ih je bilo po 15, piše Dnevnik.hr. Jeka Marinović iz Bruške strahota se prisjeća sa suzama. Izgubila je najužu obitelj. "Znala sam ja njega, ja sam ovdje bila jadna. Sinko, oni su nas mučki pobili", kaže.

"Penjali su se na njih i noževima ih boli"

Jednog od onih koji se s mučninom prisjećaju zla koje je radio Kapetan Dragan i njegovi podčinjeni ekipa HRT-a pronašla je u Zamlaću na Uni. Tomislav Begić prije 24 godine hodao je u živom štitu šest sati, u proboju za Strugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad prođem tim putem, ne spavam. To je bila panika i mučenje, nisam smio reći ni a ni b. Ubili su četiri policajca. Morao sam gledati. Penjali su se na njih i noževima ih boli. Onda su ih natjerali da trče prema Uni i gađali su ih puškama i mitraljezima", prepričava Begić ističući kako su to radili Vasiljkovićevi vojnici. I on i drugi očekuju pravdu. Da konačno plati onaj koji je za sve to kriv.

Dragana Vasiljkovića, koji je u četvrtak izručen Hrvatskoj, tereti se da je bio jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj i da je kao Kapetan Dragan svoj krvavi trag ostavljao u brojnim mjestima, od kninskog, preko benkovačkog do glinskog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik.hr/HRT/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo