'VALJA SE PRILAGODITI...' / Meteorolog Zoran Vakula o veljači 'prevrtači': 'Do kraja će biti topla kao rijetko koja u povijesti mjerenja'

Image
Foto: HRT

'U utorak je u istočnoj i dijelu središnje Hrvatske najviša temperatura zraka bila čak oko 18 stupnjeva. Nije rekordna za ovo doba godine, ali ni daleko od nje', kaže meteorolog Zoran Vakula

16.2.2022.
8:28
HRT
VOYO logo

Za veljaču se u narodu često kaže da je 'prevrtača', mjesec u kojem se znaju izmjenjivati i velike hladnoće i visoke proljetne temperature. Da je takva i ova veljača potvrdio je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

''Željeli ili ne - i sljedećih nam se dana valja prilagoditi gotovo proljetno toploj veljači, u mnogim krajevima kao rijetko kojoj u znanoj povijesti mjerenja. U utorak je u istočnoj i dijelu središnje Hrvatske najviša temperatura zraka bila čak oko 18 °C. Nije rekordna za ovo doba godine, ali ni daleko od nje. Kao da je sredina travnja, a ne veljače'', kazao je Vakula u vremenskoj prognozi za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PREVRTLJIVA ĆUD' /

Oglasio se Zoran Vakula i ima dugoročnu prognozu! Evo što nas čeka u proljeće i ljeto: 'Tad jazavac iz jame...'

Image
'PREVRTLJIVA ĆUD' /

Oglasio se Zoran Vakula i ima dugoročnu prognozu! Evo što nas čeka u proljeće i ljeto: 'Tad jazavac iz jame...'

Srijeda posvuda promjenjiva

Danas tako visokih temperaturnih vrijednosti još neće biti, ali ponegdje hoće od četvrtka do subote. Jutarnji "minusi" bit će rijetki i mali, uglavnom pri tlu zbog čega valja pripaziti ne moguću poledicu. Kiša će biti rjeđa i manje obilna nego u utorak.

Srijeda će, ukratko, biti promjenjiva, većinom suha te razmjerno topla. U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će manje toplo nego u utorak - poslijepodne većinom od 10 do 12 °C, ujutro 1 do 4 °C. I u središnjoj Hrvatskoj bit će razmjerno toplo, ali ipak uz gdjekoji jutarnji temperaturni "minus"i maglu, a tijekom dana uz oblačna i sunčana razdoblja i najvišu temperaturu oko 11 °C. Na sjevernom Jadranu prevladavat će promjenjiva naoblaka uz malu vjerojatnost kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenjivat će se oblaci i sunce

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također će se smjenjivati oblaci i sunce, rijetko i magla, a u južnijim krajevima još mjestimice će biti malo kiše. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i jugozapadni, pri čemu će more većinom biti umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske valovitije i najoblačnije, uz kišu još mjestimice i poslijepodne, kad će sve slabije jugo zamijeniti sjeverozapadnjak. Temperatura uglavnom između 9 i 14 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana sve toplije

Sljedećih dana na kopnu će većinom biti još toplije, u četvrtak i vjetrovitije, uz umjeren, gdjegod i jak jugozapadnjak, te samo mjestimice malo kiše, ujutro po nekim nizinama i magle. U petak pretežno sunčano, a u subotu opet oblačnije, osobito poslijepodne uz čestu kišu, navečer u gorju ponegdje i malo snijega.

I na Jadranu uz prevladavajuće jugo i jugozapadnjak razmjerno toplo, ali uz manje odstupanje od prosjeka nego na kopnu. U četvrtak malo kiše može pasti uglavnom u Rijeci i okolici, a u najvjetrovitiju subotu i još ponegdje, ne samo na sjevernom Jadranu. Najviše sunčana vremena i vedrine bit će u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo