UZLET PROGRESIVNE LJEVICE: / Zagrepčani bez dileme na biralištima, Split glasao za promjenu, Rijeka ostaje crvena

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema prvim izlaznima anketama za gradonačelničke kandidate u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku - može se govoriti o uzlaznoj tendenciji ljevice,

16.5.2021.
20:05
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Iako su prve izlazne ankete u pravilu projekcije koje se još mogu mijenjati tijekom večeri, dosadašnja iskustva govore da su one relativno pouzdano pokazivale distribuciju glasova koju su kasnije potvrđivali i službeni rezultati. Prema onome što su prve izlazne ankete pokazale za gradonačelničke kandidate u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku - može se govoriti o svojevrsnoj uzlaznoj tendenciji ljevice, odnosno progresivne ljevice.

Image
KAKO STOJE STVARI U ČETIRI GLAVNA GRADA: /

Tomašević je priča večeri, iznenađenje u Splitu, u Rijeci i Osijeku očekivano

Image
KAKO STOJE STVARI U ČETIRI GLAVNA GRADA: /

Tomašević je priča večeri, iznenađenje u Splitu, u Rijeci i Osijeku očekivano

Zeleno-lijeva koalicija preuzima Zagreb?

Naime, prema rezultatima izlaznih anketa, u zagrebu nakon niza godina vladavine Milana Bandića koji je nakon izlaska iz matičnog SDP-a diskretno koketirao ili otvoreno surađivao i koalirao s HDZ-om, na pomolu je promjena vlasti. Kandidat Zeleno-lijeve koalicije i čelnik političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević po prvim projekcijama dobiva gotovo plebiscitarnu podršku - 48,18 posto. Ako se kasnije tijekom večer potvrdi taj rezultat, ispada da je Tomaševiću pobjeda u prvom krugu izmakla za dlaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izlaznim anketama, Možemo! ima većinu i u Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu kraj ere HDZ-a i Keruma?

U Splitu je kandidat stranke Centar Ivica Puljak u predizbornim anketama bio među kandidatima s izgledima za drugi izborni krug, ali nije vodio u njima. Prema prvim izlaznim anketama, on je u vodstvu s 27,23 posto u odnosu na HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića s 23,41 posto. Razlika nije velika, ali je pomalo neočekivana i možda naslućuje pomak vlasti u Splitu s desnice ka ljevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka ostaje 'crvena'?

U Rijeci se, nakon tri desetljeća vladavine SDP-a i 20 godina koliko je Vojko Obersnel bio gradonačelnik, očekivalo da će ovoga puta pasti ta najčvršća SDP-ova utvrda. No, prema izlaznim anketama, dosadašnji Obersnelov zamjenik, a sada SDP-ov kandidat za gradonačelnika Marko Filipović u izlaznim anketama dobiva 28,67 posto glasova, čak 12 posto više od drugoplasiranog, nezavisnog Davora Štimca koji je također pozicioniran više lijevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek se opet okreće desnici

U ovoj konstelaciji, od četiri najveća grada jedino će Osijek, ako je suditi po prvim izlaznim (ali i onim predizbornim) po prvi puta dospjeti u ruke HDZ-a, jer kandidat te stranke Ivan Radić dobiva čak 39,89 posto glasova, dok je prvi iza njega kandidat Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević s 19,55 posto. Dakle, Osijek bi nakon dva mandata šarolike koalicije lijevog centra sada trebao skrenuti udesno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo