premijer zadovoljan / Plenković : 'Revidirat ćemo prognozu za rast BDP-a i povisiti je s 0,7 posto na skoro 2 posto'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nastavio je da zadnji podaci govore da je Hrvatska na 73 posto prosjeka razvijenosti EU. 'Prije sedam godina bili smo na 61 posto. Brzo ostvarujemo ciljeve. Idućeg tjedna imat ćemo na sjednici Vlade i naše revidirane prognoze koje su bile na 0,7 posto rasta u 2023., a sad će ići blizu dva posto', rekao je Plenković

20.4.2023.
12:48
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade rekao da se us rijedu dovršio proces spajanja juga Hrvatske, a da je obilaznica u Stonu napravljena kvalitetno i olakšava promet.

"Vrijedan je to i strateški projekt za Hrvatsku", rekao je Plenković i nastavio: "Prošlog petka agencija Fitch je potvrdila Hrvatskoj kreditni reiting od BBB+, a provećana je i procjena gospodarskog rasta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da zadnji podaci govore da je Hrvatska na 73 posto prosjeka razvijenosti EU. "Prije sedam godina bili smo na 61 posto. Brzo ostvarujemo ciljeve. Idućeg tjedna imat ćemo na sjednici Vlade i naše revidirane prognoze koje su bile na 0,7 posto rasta u 2023., a sad će ići blizu dva posto", rekao je Plenković.

Nastavio je da je trend bolji nego se planiralo, a da se inflacija smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da je danas u Hrvatskoj u posjeti glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann.

Image
'DOŽIVOTNO HVALA' /

U Stonu jedva dočekali Plenkovića. Pripremili mu jagode: 'Za obitelj mog idola. Bog vas blagoslovio'

Image
'DOŽIVOTNO HVALA' /

U Stonu jedva dočekali Plenkovića. Pripremili mu jagode: 'Za obitelj mog idola. Bog vas blagoslovio'

"To je vrlo važna organizacija, rekao bih jedina velika organizacija kojoj još predstoji prostupiti. OECD ima visoke standarde i u pogledu korporativnog upravljanja, kao i visoke standarde u suzbijanju korupcije. Procese reforme dodatno ćemo stimulirati ulaskom u OECD", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je ministar Filipović u petak na Krku potpisao sporazum uzmeđu LNG Hrvatske i norveške kompanije te da se ugovorilo udvostručenje kapaciteta broda LNG Hrvatska s 2,9 milijardi kubika plina godišnje na 6,1 milijardu te da je to posao vrijedan 23 milijuna eura.

"Imali smo i sastanke koji se odnose na proces obnove nakon potresa. Dosegnuli smo iskorištenost sredstava iz Fonda solidarnosti od oko 742 milijuna eura, sljedećih 70-ak dana predstoji iskorititi što je preostalo, a to je oko 261 milijun. I to ćemo riješiti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je nastup pojedinih saborskih zastupnika u srijedu oko izmjene Zakona o porekršajima protiv javnog reda i mira koim su povećane novčane kazne.

"To je nedopustivo, naročito agresivni prsitup koji je bio prema predsjednikuju Sabora, izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tomo Medved iznio je najnovije podatke vezane za aktivnosti obnove od potresa i rekao da se na Banovini provode projekti vrijednosti od 623 milijuna eura. "U nedjelju je otvorena novoizgrađena župa u Kravarskom, Vlada je to sufinancirala s 1,5 milijuna eura", iznio je ministar.

Rekao je i da Hrvatske vode saniraju urušene vrtače u vrijednosti od 1,5 milijuna eura na području Banovine, da se šest vrtača, koje su prijetile urušivanjem kuća, sanirane još 2021. godine. "Naknadno je ugovorena sanacija još 102 urušne vrtače u Mečenčanima i Borojevićima, a sanirano ih je 28", iznio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo