fokus na 2023. / Plenković o Banovini: 'S nečim smo zadovoljni, s nečim ne. Donosimo nove mjere'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Odlučio je kako neće na drugu godišnjicu od potresa ići u Sisačko-moslavačku županiju jer je puno posla, kako kaže, oko Schengena i eurozone

29.12.2022.
11:29
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se sjednica Vlade RH. Na dnevnom je redu prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a Vlada će donijeti i više uredbi, među njima i o visini trošarine na energente i električnu energiju, na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, na alkohol i alkoholna pića te uredba o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića kao i o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila.

Na samom početku iste, ministrima i ministricama se obratio premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na to da je ovo posljednja sjednica ove godine, a onda se prisjetio druge obljetnice potresa na Banovini. Izrazio je suosjećanje s obiteljima smrtno stradalih kao i s svima koji su nastradali. "Time su na određeni način pod dojmom i drugačijim životom nego je to bilo prije potresa, a i mnogi u privremenom smještaju. Poduzimali smo brojne aktivnosti, uspoostavili stožer, pomagali stanovnike u svim aspektima", rekao je.

Ističe kako su poduzete različite mjere - od hrane, goriva, prijevoza, različitih olakšanja. "Vlada je izdvojila 2 milijarde kuna za interventne mjere, a tu su i aktivnosti same obnove", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBLJETNICA /

Blagdanske vijence i druge godine postavili su na kontejnere, skele i urušene kuće još uvijek 'krase' Banovinu

Image
OBLJETNICA /

Blagdanske vijence i druge godine postavili su na kontejnere, skele i urušene kuće još uvijek 'krase' Banovinu

Govorio je dalje o dinamici obnove, a to je podijelio na dva segmenta - na ono o čemu su zadovoljni i na ono na što nisu.

Zadovoljni su, navodi nekonstrukcijskom obnovom, ubrzana je, kaže, izgradnja višestambenih zgrada i taj sgement je dobar. Velik broj ljudi živi u normalnim uvjetima, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da se u Petrinji grade višestambene zgrade koje će biti gotove do ljeta pa će tamo preseliti ljude koji su trenutno u privremenom smještaju.

Odmah nakon potresa ponudili su, navodi, svima normalan smještaj, od hotela do drugih modela, ali je dio mještana ostao blizu svojih kuća - bilo da su to kućice ili adaptirani kontejneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dobra brzina konstrukcijske obnove i izgradnja zamjenskih kuća. To su glavni zadaci za 2023. i to od strane nadležnih tijela i izvođača", rekao je.

Najavio je usvajanje mjere koja će osigurati 37 milijuna kuna Gradu Petrinji i 13 milijuna za Sisačko-moslavačku županiju, a koje su vezane za namirivanje različitih vrsta troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine, ističe, fokusirat će se i na Zagreb i korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti čiji je rok produljen za godinu dana.

Nastavio je o euru i sjednici Vijeća za uvođenje eura, a spomenuo je i glasanje o vojnoj pomoći Ukrajini kao i ulazak Borjane Krišto u Vijeće ministara BiH. Podsjetio je i da ulazimo u Schengen, a najavio i dolazak Ursule von der Leyen. Ističe kako je ovo prvi put da jedna država članica isti dan ulazi u eurozonu i Schengen. Vlada i ministri će to, istaknuo je, obilježiti na nekoliko načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori kako je ovo bila izazovna godina, a onda nabrojao koje je sve mjere Vlada donijela. Naveo je potom i izgradnju Pelješkog mosta, ali i najveći kreditni rejting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo