pohvalio građane / Tomašević o najavi izgradnje stadiona: 'Ovo mi je prva informacija, iznenadilo me. Vodimo razgovore s Dinamom'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Reklame na tramvajima odlaze u povijest. Vraćamo plavu boju', poručio je gradonačelnik

11.10.2022.
11:05
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je konferencija za novinare gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića i zamjenika gradonačelnika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

Očekuje se da će govoriti i odgovarati na pitanja o sustavu razdvajanja i odvoženja otpada, stanju s opskrbom plinom u Gradu kao i o drugim temama poput prometnih gužvi, izgradnje dječje bolnice i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nećemo dozvoliti da nam se grad pretvori u šoping centar'

Gradonačelnik započeo sa ZET-ovim reklamama na tramvajima.

"Te će reklame uskoro postati stvar prošlosti. Vraćamo plavu boju autobusa i tramvaja. Kada smo došli na vlast zatekli smo niz nepovoljnih ugovora i omogućavali zaradu raznim privatnim poduzećima s minimalnom ili nikakvom koristi za Grad Zagreb. Ono što privatna firma plaća godišnje je 4 milijuna kuna, a istovremeno Zagreb plaća ZET-u oko milijardu kuna. Nećemo dozvoliti da nam grad pretvori u šoping centar", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putnicima su predstavljali određene neugodnosti, imali smo puno upita od građana oko toga. S druge strane, napravili smo detaljnu analizu ugovora i on je sklopljen bez mišljenja nadležnog Ureda, mi smo kao Grad sad dali ZET-u negativan odgovor", izjavio je Tomašević.

Podsjetio je da i dalje traje natječaj za Advent. poduzetnike da se jave jer je rok do 15. listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se obratila se zamjenica Dolenec te se osvrnula na agencijski rad u gradskim poduzećima. Kazala je da gradska poduzeća neće više raditi s vanjskim agencijama niti će angažirati vanjske agencijske radnike, te će ta vrsta suradnje biti svedena na apsolutni minimun.

Korlaet se osvrnuo na obnovu vrtića i škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekti jesu krenuli za vrijeme prošle Uprave međutim trebalo je napraviti neke nove korekcije. 162 ogojno-obrazovne zgrade su sanirane od potresa. U potpunosti je obnovljena OŠ Miroslava Krleže na Kaptolu, OŠ Ivana Merza i Osnovna škola Vugrovec - Kašina. Obnovljen je i jedan učenički dom. To su sve u potpunosti sanirene i obnovljene ustanove", tvrdi Korlaet.

Image
OSIGURAT ĆE SE ISTI LIJEČNICI /

Kreće obnova bolnica nakon potresa, ako imate termine u KB-u Merkur provjerite gdje doći da ne poljubite vrata

Image
OSIGURAT ĆE SE ISTI LIJEČNICI /

Kreće obnova bolnica nakon potresa, ako imate termine u KB-u Merkur provjerite gdje doći da ne poljubite vrata

Na još dvije škole su radovi u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom 2023. će biti obnovljene šest škola, od čega su četiri najkompliciranije, sve su u procesu javne nabave i ugovaranja", rekao je.

Tomašević je najavio da u četvrtak kreću i radovi u Škorpikovoj te da će trajati nešto manje od tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će smanjena prometnost. Na najmanju moguću mjeru smo smanjili vrijeme trajanja. Pozivamo građane da, ako mogu, koriste zaobilazne pravce. Privremena regulacija na Jadranskom mostu funkcionira bolje", rekao je.

Upitan je o izgradnji stadiona na što je Tomašević rekao da mu je to prva informacija što je jučer izjavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi razgovore s Dinamom vodimo već godinu dana. Dinamo je do sad izrazio spremnost da investira. Ono što se od Grada tražilo je da osigura zemljište", poručio je Tomašević.

Upitan je koliko se u Zagrebu otpada odvaja i koliko godišnje plaćamo penale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Penali su svake godine, to su višemilijunski iznosi. U tom smislu ovaj sustav odvoza otpada, trebamo raditi i na kompostani, što radimo, no ovaj sustav će brzo dovesti do rezultata", rekao je.

Objasnio je kako otpad ide na Jakuševec, ali je istaknuo da ne ide na jednu hrpu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biootpad ide na kompostanu, tamo se od njega radi kompost i pozvat ćemo uskoro građane da iz kompostane na Jakuševcu mogu besplatno pokupiti kompost koji mogu iskoristiti za sadnju cvijeća u vrtu ili ostalo", rekao je.

Tomašević je rekao kako da Grad ima ugovor s CIOS-om za plastiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Papir se isto tako prodaje, imali smo dosta velike cijene, te cijene su sada pale s energetskom krizom u cijeloj Europi, ali i dalje taj otpad Čistoća prodaje i time financira sustav. Kad smo preuzeli upravljanje Gradom, godišnji gubitak Čistoće je bio 200 milijuna kuna. Taj se gubitak smanjio. Ne ide to na istu hrpu, građani što odvoje ide na daljnju obradu ili se prodaje privatnim poduzećima ili se, kad se radi o plastici, plaća privatnicima da se to obradi", rekao je Tomašević.

'Na građanima je hoće li će odvijati'

Osvrnuo se na povećanje količine besplatnih vrećica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na građanima je hoće li će odvijati, ali oni koji odvajaju moraju plaćati manju cijenu u odnosu na one koji ne odvajaju i to smo obećali kad smo išli na izbore", naglasio je.

Najavio je kako će se broj odvoza miješanog otpada, kao u Ljubljani, s vremenom smanjivati jer osvajanjem neće više biti potrebe za toliko velikim brojem odvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uklonjene su sve kante'

Upitan je o nestašici plavih vrećica.

"Vrećica ima sve više i više i u sve više trgovina više nema problema s tim. Trgovačkim lancima je isporučeno deset milijuna vrećica. Pohvalio bih građane, pogotovo u centru Zagrebu. Zaista je minimalno kazni i prekršaja. Uklonjene su sve kante", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni korisnici, poput Grada, istaknuo je, imaju posebne ugovore sa Čistoćom i nisu vezani za ZG vrećice.

Upitan je zašto se otpad odvozi po noći jer se građani bune na glasnoću i agresivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim ne postoji ni jedan europski grad u kojem ne postoji neki program odvoza otpada po noći. To je jednostavno nemoguće promijeniti", izjavio je.

Najavio je kako će sljedeći tjedan doći 10-ak kamiona Čistoći koji su u najmu dok se ne završi javna nabava za kupovinu novih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zagreb dvostruko manje odvaja od Osijeka'

Upitan zašto mediji ne smiju vidjeti kako sve to funkcionira na Jakuševcu, gradonačelnik je poručio kako nije nikakav bauk da se to vidi.

"Ići će uskoro i reklamna kampanja na kojoj će se to vidjeti. Nema nikakvih problema da mediji to vide. Svaki skoro dan je inspekcija na Jakuševcu, već bi kaznu dobili da je nešto problematično. Naravno da smo svjesni da trebamo dalje ulagati u infrastrukturu, treba nam dodatna kompostana i sortirnica kako bi što manje ovisili o privatnicima. Nemamo ništa za skrivati. Za sve oni koji pitaju zašto se prvo nije riješila infrastruktura pa onda uveo novi model, zato što plaćamo milijunske penale jer ne odvajamo dovoljno. Zagreb dvostruko manje odvaja od Osijeka", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovi za starije

Upitan hoće li poskupjeti cijena Domova za starije.i.

"Povećanja cijena za sada neće biti. Kad nećemo to moći kompenzirati iz proračuna morat će poskupjeti, ali će opet ostati jeftinije od privatnih", kazao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo