MAMIĆ I NJEGOVA BANDA OSUĐENI ZA PLJAČKU DINAMA: / Dobio 6 i pol godina, uzet će mu 52 milijuna kuna!

Image
Foto: PIXSELL

Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

6.6.2018.
11:50
PIXSELL
VOYO logo

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama ZdravkoMamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor DamirVrbanović i poreznik MilanPernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivima za USKOK-ove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

Prema presudi koju čita predsjednik sudskog vijeća DarkoKrušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za DejanaLovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za LukuModrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

IZREČENA NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora

Image

IZREČENA NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora

Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Mamić komentirao presudu osječkog Županijskog suda doznajte OVDJE!

Image
Foto: PIXSELL

Okrivljenici se nisu pojavili u sudnici

Nitko se od četvorice okrivljenika nije pojavio na objavi presude, a Zdravko Mamić još je jučer izjavio kako se nalazi u Međugorju u Bosni i Hercegovini, da nije u bijegu i da se neće pojaviti na izricanju presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljena četvorka od početka suđenja, 27. travnja prošle godine, poriče krivnju, a njihova obrana traži oslobađujuću presudu, smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Predstavnik tužiteljstva je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja.

Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih ispada Zdravka Mamića, koji je u više navrata samovoljno napuštao sudnicu, otkazao punomoć dotadašnjim odvjetnicima JadrankiSloković i ČediProdanoviću, dok je lani, 1. rujna, tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda, izbačen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine, kako bi mu se predočili dokazi izvedeni za njegova odsustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrokaz s navodnim pritiscima

Tijekom iznošenja obrana nitko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. svibnja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi "pravdom, istinom i strukom".

Zdravko Mamić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare bivšeg glavnog državnog odvjetnika DinkaCvitana i USKOK optužio za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu, unatoč tome što su, u komunikaciji s jednim od članova sudskog vijeća, kojega nije imenovao, a koju je objavio na press konferenciji, navodno dobili odgovor kako za takvu presudu nema dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo u utorak je odbacilo Mamićeve navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća koje te najavilo da će od kriminalističke policije zatražiti provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koju je objavio Mamić.

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića te pokrenulo istragu protiv reprezentativca i igrača Liverpoola Dejana Lovrena te Modrićeve punice VesneJuraić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tijek događaja:

NOVO 13:15 Zamjenici ravnatelji USKOK-a zadovoljni su presudom. "Nakon kompleksnog procesa u ovom predmetu donesene su presude s kojima je USKOK u ovom trenu zadovoljan", rekli su tužitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mamićev odlazak može se tumačiti činjenicom da nije imao hrabrosti suočiti se s odlukom suda", rekli su iz USKOK-a.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:14 "Da je bilo po mom naputku, neki događaji se ne bi odvijali koji su Mamiću donijeli više štete nego koristi. Po mom savjetu on bi danas bio tu, po mom savjetu ne bi se prekjučer odvijalo što se odvijalo", rekao je Miljević. Više doznajte OVDJE!


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:08 "Ako objava presude traje sat vremena, čak i više, a obrazloženje traje nešto više od deset minuta, onda je svakome jasno da u obrazloženju nije rečeno ništa. Moje je mišljenje da ova presuda ne samo da nije pravedna, već je i nezakonita", rekao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:58 Zdravko Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu i ako mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj on će je odslužiti u Bosni i Hercegovini, ako Zagreb to zatraži temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Komentirajući novinarima slučaj Mamić odnosno činjenicu da je on otišao u BiH uoči izricanja presude na sudu u Osijeku, Mektić je novinarima kazao kako je zakon jasan i predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj ako ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je slučaj i s osobama iz BiH s državljanstvima drugih zemalja koji su pobjegli u pokušaju da izbjegnu izdržavanje kazne", podsjetio je Mektić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:54 Sud je i službeno zatražio istražni zatvor za Zdravka Mamića!

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:31 Sudac je odlučio da se protupravno stečena imovinska korist Zdravku Mamiću i ostalima oduzima. Tako Zdravko Mamić mora vratiti 52 milijuna kuna. Kreće namirenje s njegovih računa i računa njegove obitelji. Imovina će im biti oduzeta po pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pravomoćnosti presude će Mamiću biti zaplijenjen stan na Cvjetnom trgu, još jedan stan, garaže, tereni, šume, livade...

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:27 Zdravko Mamić dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina i šest mjeseci! Mamićev brat Zoran dobio je četiri godine i 11 mjeseci zatvora, Pernar četiri godine i dva mjeseca, a Vrbanović tri godina zatvora.


12:25 Sudac Krušlin u obrazloženju presude objašnjava kako su Mamić i njegova banda izvlačili novac iz Dinama.


12:16 Zoran Mamić i Milan Pernar oslobođeni su po prvoj točki optužnice, no Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Milan Pernar i Damir Vrbanović proglašeni su krivima za ostale točke optužnice, između ostalog i za izvlačenje novca iz Dinama, javlja 24 sata.


12:07 Milan Pernar, Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović KRIVI su po drugoj točki optužnice, javlja reporter N1 Ivan Skorin.


12:05 Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po prvoj točki optužnice.

Image
Foto: N1

N1

11:56 Kako javlja N1, Mamić boravi u hotelu u centru Međugorja. Ponovio je da nije u bijegu, već da je došao u Hercegovinu pronaći svoj mir. Neslužbeno je reporterki N1 rekao da mu neće biti problem ostati u BiH ako ga osječki sud osudi na pet ili više godina zatvora jer mu se, kako je rekao, lakše braniti sa slobode.


11:50 Zdravko Mamić najavio je da će se obratiti javnosti nakon izricanja presude.

Image
Foto: N1 screenshot

N1 screenshot

11:47 Ne samo da se na presudi nije pojavio Zdravko Mamić koji odluku Suda očekuje u Međugorju, već se nijedan od ostale trojice okrivljenika nije pojavio na sudu.


Osječki Županijski sud u podne će izreći nepravomoćnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama ZdravkuMamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru DamiruVrbanoviću i porezniku MilanPernaru. Četvoricu okrivljenika USKOK tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja.

Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih izgreda Zdravka Mamića, koji je 1. rujna prošle godine, tijekom svjedočenja nogometaša DejanaLovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine kako bi mu se predočili dokazi izvedeni tijekom njegove odsutnosti sa suđenja.

Podsjetimo, Mamić je jučer napustio zemlju te je presudu dočekao u Međugorju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo