reforma pravosuđa /

Malenica: 'U pet godina u pravosuđe smo uložili 700 milijuna kuna. U Saboru izglasan paket zakona o reorganizaciji'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer je najavio kako je ova reforma najveća i najbitnija reforma sudskog postupka nakon ulaska u EU

11.2.2022.
15:30
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica drži konferenciju za medije na temu reformskih procesa u pravosuđu.

Kaže kako je u Saboru izglasan paket zakona o reorganizaciji pravosuđa. "Uvode se obiteljski odjeli, češća edukacija, odnosno usavršavanje sudaca, sigurnosne provjere", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ovaj dio promjena koje su bitne iz organizacijskog aspekta. Ono bitno i važno je nužnost korjenitih promjena u pravosuđu i na tome sustavno radimo. Jedan od procesnih zakona koji je važan i bitan, a koji će doprinijeti i ubrzavanju postupka i smanjenju broja neriješenih predmeta je Zakon o parničnom postupku koji je na javnom savjetovanju. Uz njega, važan je Zakon o kaznenom postupku koji je prošao savjetovanje. Uz ta dva zakona, ubrzat će se postupci i smanjiti neriješeni predmeti. Na to smo se obvezali kroz program vlade i u NPOO", govori.

Osvrčući se na ubrzanje postupaka i smanjenje neriješenih predmeta, tvrdi kako će tome pridonijeti i digitalizacija procesa u smislu uvođenja tonskog snimanja, jačanja instituta ročišta na daljinu. U izmjenu, kaže, ne idu samo s dva zakona, nego izmjenama sudskog poslovnika, promjena okolnih mjerila, da suci godišnje rješavaju više predmeta, navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako idu u tri smjera djelovanja - zakonodavne izmjene, izmjene organozacijskog okvira i razvojni projekti. Podsjetio je da su u posljednjih pet godina uložili preko 200 milijuna kuna u digitalizaciju i preko 500 milijuna na infrastruskturu. 

U NPOO je predviđeno, tvrdi, ukupno je 13 reformi, šest investicija, a ulažu i poboljšavaju uvjete za rad sudaca. 

"Ubrzo u javnost idu izmjene Zakona o državnom sudbenom vijeću, Zakona o državnom odvjetničkom vijeću, Zakona o pravosudnoj akademiji, Zakona o pravosudnim vježbenicima, a mijenjat će koncept izbora imenovanja sudaca i njihove edukcije i statusa pravosudnih vježbenika. Izmjene Zakona u izvanparničnom postupku, rasteretit će dio sudova. To je mozaik koji polako slažemo", rekao je. 

Obiteljsko nasilje

Upitan što su učinili u segmentu obiteljskog nasilja kaže da su dodatno postrožili sankcije, temeljem ovog paketa zakona uvode se obiteljski odjeli na sudovima, šire mrežu podrške žrtvama nasilja, tvrdi Malenica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, premijer je na sjednici Vlade nedavno izvijestio kako je na javno savjetovanje upućen Zakon s izmjenama i dopunama Zakona o parničkom postupku kojim se jasno propisuju rokovi koji se odnose na suđenja.

Image
donosimo detalje /

Plenković nije govorio samo o poskupljenjima, najavio i reformu pravosuđa pa zaključio: 'Bit će najveća i najbitnija nakon ulaska u EU'

Image
donosimo detalje /

Plenković nije govorio samo o poskupljenjima, najavio i reformu pravosuđa pa zaključio: 'Bit će najveća i najbitnija nakon ulaska u EU'


"U javnost smo uputili na savjetovanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničkom postupku. Ovim zakonom predviđamo uvođenje rokova za završetak postupka, prvostupanjski postupak morat će se dovršiti u roku od tri godine, žalbeni u roku od godine, odluku za dopuštenje revizije u roku od šest mjeseci, pripremna ročišta održat će se najkasnije u roku od tri mjeseca, glavna rasprava u roku od šest mjeseci nakon zaključenja prethodnog postupka", najavio je premijer koji ovu veliku reformu pravosuđa naziva i "najvećom i najbitnijom reformom sudskog postupka nakon ulaska u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona će biti izazov, prije svega za suce, ali ja vjerujem da je većina naših sudaca svojom kvalitetom i znanjem više nego dorasla ovom izazovu. To govorim usprkos mišljenju Vrhovnog suda, koji je sudjelovao u izradi nacrta ovih izmjena, ali se nije suglasio s dijelom izmjena, uključujući uvođenje rokova za skraćivanje postupka.

To govorim i zbog kritika kojima se nastoji obezvrijediti reforma, a istovremeno se predlažu rješenja koja su apsolvirana, ili su već planirana ili su se pokazala kao loša i neučinkovita. Prijedlozi koji se opet nude kao revolucionarna rješenja za reformu pravosuđa su rezultat nepoznavanja sustava i neznanja", rekao je Plenković. 

Pogrešna dijagnoza?

Malenica je upitan o komentaru predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, koji je kazao kako je došlo do pogrešne dijagnoze koja neće izliječiti pacijenta u promjenama Zakona o parničnom postupku.

''Mi smo svjesni da su potrebne promjene u pravosuđu. Rekao sam da slažemo jedan mozaik sa zakonskim izmjenama i promjena organizacijskog okvira . Svjesni smo izazova, s njima se kontinuirano nosimo i radimo na njima. U sve naše aktivnosti je uključene i sudbena vlast. Zajedno radimo na tome da se riješe ovi izazovi koje imamo u resoru'', kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za suca Dobronića, Malenica je rekao: ''Ne znam koliko je dovoljno upoznat s aktivnostima koje Ministarstvo poduzima. Možda kad bi vidio cjelokupnu sliku što ministarstvo radimo bi imao drugačije mišljenje. Svjesni smo problema i na njima aktivno radimo''.

Oporba je kritizirala ZPP, Malenica je naglasio kako se poduzima cijeli niz aktivnosti i kako se izmjene pravosuđa ne mogu napraviti kroz izmjenu jednog zakona, te kako ova reforma obuhvaća niz propisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliko dugo će trebati da se provjere svi potpisi za referendum koje je predao Most, Malenica je kazao kako je to u ovom trenutku teško reći. 

''Ta dinamika će svakako pratiti onu dinamiku koju smo imali u prethodnim referendumskim incijativama.  Treba jasno razdvojiti vrijeme potrebno za provjeru i dio koji se odnosi na donošenje odluke na sjednici  Vlade, vraćanje hrvatskom Saboru i sve ostalo. Ne bih ulazio u određivanje rokova, ali mislim da neće trebati puno vremena'', kazao je Malenica.  

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo