GRAD HEROJ / Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom: Sudjelovale tisuće

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Neki od hodočasnika u Vukovar su stigli još u četvrtak, posebice oni iz udaljenijih gradova i mjesta

18.11.2022.
9:50
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

U Vukovar, unatoč kiši, od ranog jutra pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske, kao i BiH, sa željom da u spomen na 18. studeni 1991. kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljena obrana grada na Dunavu, odaju počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tisuće domoljuba iz Hrvatske i susjedne BiH prošlo je danas dostojanstveno ulicama Vukovara u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, bez obzira na jaku kišu koja od noćas stalno pada u gradu na Dunavu.

"Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Bila sam i prošlih godina i dolazit ću i ubuduće. Ne znam što bih rekla kada vidim sve ove ljude. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga", rekla je Anita Živanović iz Imotskoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično govori i Ivan Klasić iz okolice Varaždina koji je u vukovarskoj koloni sjećanja također već bio.

Image
18.11.1991. /

Što se u Vukovaru događalo prije 31 godinu?

Image
18.11.1991. /

Što se u Vukovaru događalo prije 31 godinu?

"Iznova je svaki put to novi doživljaj, novo ushićenje i spoznaja da pripadaš jednom tako ponosnom narodu, kao što je hrvatski. Vukovarska žrtva je nemjerljiva i svi bi se trebali neprestano klanjati onima koji su dali svoje živote za našu slobodu", mišljenja je ovaj 56-godišnjak koji je u Vukovar došao sa skupinom prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo da ovoliko ne pada, ali izdržat ćemo i to. Kroz što su prolazili Vukovarci na današnji dan 1991., ovo je ništa", poručuje.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu nazočan je i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s brojnim saborskim zastupnicima i ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživjele branitelje Vukovara predvodio je njihov posljednji zapovjednik Branko Borković.

Dok su sudionici kolone sjećanja prolazili gradskim ulicama sa zvonika crkve svetih Filipa i Jakova odzvanjala je zvonjava zvona dok su se s prozora Hrvatskog radija Vukovar mogli čuti ratni izvještaji novinara i urednika, Siniše Glavaševića, ubijenog 20. studenoga na Ovčari, zajedno s još 199 žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prozorima domova Vukovaraca gore upaljeni lampioni koji se nalaze i duž cijelog puta kojim je vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja prolazila kolona sjećanja.

O veličini kolone svjedoči i podatak da se, dok je čelo kolone ulazilo u Memorijalno groblje, začelje kolone nalazilo u središtu grada, udaljenom više od pet kilometara od groblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je danas držani praznik i neradni dan, u gradu su otvoreni ugostiteljski objekti i pekarnice u kojima okupljeni mogu potražiti okrjepu i nakratko zaklon od kiše.

Državna i druga izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar godine 1991. vijence su podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju Domovinskog rata položila i zapalila svijeće državna i druga izaslanstva koja su obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 

Vijence je podno spomen-obilježja položilo i svijeću upalilo izaslanstvo hrvatskih branitelja grada Vukovara predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast žrtvi Vukovara odalo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandokovićem i Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit dok će svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Prije nego što su položeni vijenci i zapaljene svijeće, sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prošli su u koloni sjećanja dugoj više od pet kilometara, od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" do Memorijalnoga groblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koloni sjećanja tisuće ljudi

Unatoč jakoj kiši koja od noćas pada, u Vukovaru se u koloni sjećanja okupilo tisuće domoljuba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su došli odati počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama nakon što je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro održan prigodni komemorativni program u kojem su sudjelovali Klapa HRM-a "Sveti Juraj", Policijska klapa "Sveti Mihovil" i glumac Darko Milas.

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Dok hodočasnici prolaze ulicama grada heroja s crkve svetih Filipa i Jakova neprestano zvone zvona, a s prozora Hrvatskog radija Vukovar njegovi djelatnici puštaju ratne snimke Siniše Glavaševića iz Vukovara u jesen 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koloni sjećanja su predstavnici državnog vrha; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dr.

Nakon što dođu do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položit će vijence i upaliti svijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenula je Kolona sjećanja

Uoči polaska Kolone sjećanja prema groblju, u dvorištu bolnice održan je prigodni komemoracijski program, a na groblju će se, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, za sve žrtve Domovinskog rata služiti misa zadušnica koju će predvoditi gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Banožić u Koloni sjećanja iskazao poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima

Ministar obrane Mario Banožić u petak je u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja odao počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu te istaknuo osobito poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "S osobitim poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima, prema svima koji su omogućili da danas živimo sigurno u svojoj državi", opisao je Banožić osjećaje s kojima je sudjelovao u Koloni sjećanja. 

Medved: Nikada ne smijemo zaboraviti žrtve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u petak kako su svi došli u Vukovar kako bi u miru i molitvi, dostojanstveno iskazali počast žrtvama Domovinskog rata.

"Ovdje smo da se u miru i molitvi prisjetimo svim naših žrtava i svega što smo kao narod prošli u Domovinskom ratu hodajući ulicama Vukovara uz misli i molitve s njihovim obiteljima”, rekao je.

"I ove godine 31. put dostojanstveno iskazujemo počast svim žrtvama Domovinskog rata”, dodao je Medved u izjavi novinarima.

Grlić Radman: Nikada ne smijemo zaboraviti žrtve

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u petak kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva Vukovara i Škabrnje.

"Ne smijemo nikada zaboraviti i svake godine svojim dolascima svjedočiti, te kao Vlada nastaviti tražiti nestale, Srbija mora dati odgovore”, izjavio je Grlić Radman u Vukovaru.

"Prošlo je više od 30 godina ali rane nisu zacijelile, rane su još svježe, našim dolascima ovdje koliko možemo pomoći, suosjećati i odati počast svim žrtvama i gradu heroju Vukovaru”, dodao je.

Spomenuo je i svoj put na Island gdje je, kako je rekao, zahvalio toj zemlji na priznanju Hrvatske u prosincu 1991.

FOTO Baka Magdalena u Vukovaru po kiši skuplja boce pa su joj iz Kolone sjećanja dali novce

Plenković: Politika pomirbe, poliltika suživota jedina je politika bitna za budućnost

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, rekao je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije. Naglasio je da je ovo prva godina da u Vukovaru nema dr. Vesne Bosanac.

"Njeno ime i ime dr. Jurja Njavre vječno su upisana u temelj Hrvatske, u temelje naše slobode", rekao je pa dodao: "Zato smo im zahvalni i zato ćemo odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše.”

Novinari su ga upitali o okretanju leđa Škabrnjana prilikom izaslanstvu u kojem je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Plenković je rekao da razumije obitelji, ali i da smatra da je dobro da je odala počast žrtvama jer je politika oprosta jedina koja se može voditi.

Jandroković: Došli smo se pokloniti u Vukovar njegovim herojima

Kao i svake godine 18. studenoga došli smo u Vukovar pokloniti se njegovim herojima, hrvatskim braniteljima i svima koji su branili Hrvatsku, ostvarili hrvatsku slobodu i iskazali pijetet prema žrtvama Vukovara, poručio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

 Odajemo počast svima onima koji su izgubili život, nestali i koje još uvijek tražimo, rekao je Jandroković u izjavi novinarima. Sjećamo se tih slavnih, ali i teških, mučnih dana, jer u Vukovaru je bio jedan od najvećih, ako ne i najveći zločin velikosrpskog agresora, istaknuo je.

Danas želimo graditi Hrvatsku u vrlo zahtjevnim okolnostima, vrlo teškim međunarodnim odnosima u kojima dominira, nažalost, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Međutim nosimo svoje iskustvo i razumijemo možda i bolje nego drugi što se danas događa u Ukrajini. I zbog toga još sa snažnijim osjećajima i sa još više ponosa, ali i tuge za onima koji su otišli sjećamo se grada Vukovara i herojske borbe i svih naših heroja, poručio je Jandroković. 

Upitan je li potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga trebala danas biti u Koloni sjećanja u Vukovaru s obzirom na jučerašnja zbivanja u Škabrnji, Jandroković je rekao kako je danas prvo poštovanje i respekt prema žrtvi i sjećanje na heroje koji su izborili hrvatsku slobodu te da ne želi govoriti ni o kakvi podjelama.  Svi oni koji  su ovdje su dobrodošli. Želio bih da tijekom ovih teških i mučnih dana za Hrvatsku, nema podjela, teških riječi, međusobnih uvreda. Svatko tko poštuje hrvatsku državu i hrvatsku žrtvu dobrodošao je u Vukovar, poručio je Jandroković u izjavi novinarima.  

Penava: 'Kažu da je SDSS došao baciti vijenac žrtvama Vukovara - nije tako'

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ispred vukovarske bolnice Dr. Juraj Njavro u Vukovaru rekao je: ''Danima, ne znam zašto, smo izloženi pritisku o nekom x broju kolona. To apsolutno nije bila tema niti će biti tema. Svi su s dobrom voljom su u Vukovar dobrodošli. S namjerom da odamo pijetet ljudima koji su s ovog mjesta odvedeni na svoju životnu golgotu
i ovi, hvala Bogu, koji su preživjeli, ali nažalost i mnogo njih koji to nisu. Tu je vrhunac zločina koji se dogodio u Vukovaru s ranjenicima i medicinskim osobljem vukovarske bolnice''.

Priča o Gradu: Ovo su riječi Siniše Glavaševića koje odzvanjaju i danas

Ubijeni novinar Siniša Glavašević simbol je stradanja Vukovara grada koji je prije 31 godina, 18. studenog, pao u ruke srpskom agresoru. 

Siniša Glavašević, rođen 4. studenog 1960. godine, bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Dok je grad bio u okruženju, glas ovog novinara bio je glas Vukovaraca i Vukovara koji se probijao kroz zvuk granata. 

Posljednje izvješće Siniša Glavašević poslao je iz vukovarske bolnice gdje je ležao ranjen krhotinama granate 18. studenog navečer. Dva dana nakon pada Vukovara iz vukovarske bolnice odveden je na nepoznatu lokaciju, a tijelo mu je pronađeno nakon ekshumacije masovne grobnice na Ovčari 1997. godine. 

Unatoč kiši u Vukovar stiže sve veći broj građana: Ogrnuti zastavama došli su odati počast

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo