Grad Zagreb /

Tomašević: Zbog kompenziranja mjere roditelj odgojitelj, 52 milijuna kuna za gradnju vrtića i 25 milijuna kuna za najam prostora

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Rekao je da će prihvatiti amandmane SDP-a oko vrtića i Mosta oko satnice za pomoćnike u nastavi, a BM 365: 'Predlažu isti trik, fiktivno planiranje prodaje.'

7.12.2021.
11:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Prije Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba, njegov zamjenik Luka Korlaet govorio je o obnovi pojedinih dijelova grada.

"Natječaj za privremeno stambeno zbrinjavanje naših sugrađana, čiji su domovi oštećeni u potresu, smještenih u kontejnerima odnosno u Areni, natječaj je zaključen. Pristiglo je 56 prijava. Baš danas imamo završnu sjednicu povjerenstva", kazao je i najavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva useljenja trebala bi uslijediti do Nove godine."

Rekonstrukcijska obnova Fonda za obnovu, kazao je i to, u suradnji s Gradom Zagrebom kreće u veljači. Kazao je da je riječ o 875 zgrada za koje su stigle prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je nakon Korlaeta govorio o sjednici Gradske skupštine, posebno o gradskom proračunu:

'Predlažemo proračun od 15,12 milijardi kuna, od čega oko 5 milijardi kuna otpada na proračunske korisnike, odnosno na gradske ustanove koje imaju svoje prihode, koje se većinom financiraju iz državnih izvora, posebno zdrastvene ustanove. Pored toga, ovih 10,19 milijardi kuna odnosi se proračun Grada u užem smislu."

Proračun je veći za 1,1 milijardu kuna, i to zato što će se povećati prihodi od prodaje imovine, od nekih nekretnina, pojasnio je, kao i od prodaje udjela u tvrtki APIS. Povećavaju se rashodi za otplatu duga u odnosu na prethodnu godinu.

"Za čak 700 milijuna kuna više ćemo otplatiti sljedeće godine. S druge strane imamo povećane prihode i rashode. Iz Fonda solidarnosti očekujemo 520 milijuna kuna, prvenstveno za obnovu škola i prometne infrastrukture", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači i povećane rashode po tim istim stavkama. Rekao je dalje da su odvojili 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada:

"To je dvostruko više nego ove godine kada gotovo ništa od tog novca neće biti potrošeno, jer nije bilo odluka o obnovi zgrada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je o amandmanima koji su podneseni u Skupštini. Prihvatit će amandman kluba SDP-a za povećanje kompenzacijske mjere u odnosu na mjeru roditelj odgojitelj koja se odnosi na privremenog povećanja vrtićkih kapaciteta u Zagrebu:

"Za sljedeću godinu predvidjeli smo 52 milijuna kuna za izgradnju tri do četiri vrtića, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek u zadnjih pet godina što se izdvajalo za izgradnju vrtića. Pored toga predvidjeli smo još 15 milijuna kuna za najam prostora za brzo povećanje privremenih vrtića s obzirom na mjeru roditelj odgojitelj. I tu je klub SDP-a podnio amandman da se to poveća za 10 milijuna kuna, na 25 milijuna kuna."

Rekao je da ne misli da će biti ikakvih problema pri izglasavanju proračuna nakon kritike novog predsjednika gradske organizacije SDP-a na ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Pozvao se na koalicijski sporazum i na razgovore koje imaju.

Klub Mosta je podnio niz amandmana izvan poslovničkog roka, zakasnili su, pa ne mogu biti razmatrani na Skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, pogledali smo sadržaj i prihvatit ćemo još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. Do sada je to bilo 25 kuna, mi smo to podigli na 27 kuna, a s novim prijedlogom podići ćemo na 30 kuna po satu i tu ćemo malo riskirati, nadajući se da ćemo dobiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda sljedeće godine, kao što smo uspjeli povući ta sredstva i ove godine", dodao je.

"Nećemo prihvatiti amandman HDZ-a vezano uz mjeru roditelj odgojitelj da se uzme oko 200 milijuna kuna od subvencija ZET-a kako bi se time kompenziralo smanjivanje stavke roditelj odgojitelj. To je potpuno neprihvatljivo, jer bi to značilo da bi ZET automatski postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti sredstva iz EU fondova, koji su planirani za obnovu voznog parka, tramvaja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je HDZ prije tri godine kritizirao mjeru roditelj odgojitelj, glasao protiv, prethodno najavio uvođenje na nacionalnoj razini, a onda odustao od toga... Pitao se zašto HDZ takvu demografsku mjeru, roditelj odgojitelj, nije proveo u drugim gradovima gdje je na vlasti.

O amandmanu BM365 rekao je da je "protuzakonit":

"Fascinira što dolazi od ljudi koji su upravljali ovim gradom, i to financijama u ovom gradu, mislim na gospodina Kojića. Niti iz prvog, niti iz drugog pokušaja nisu uspjeli složiti amandman koji bi bio u skladu sa zakonom, jer zadire u opći dio proračuna... I sadržajno je potpuno neprihvatljiv i pokazuje zašto smo u situaciji u kakvoj jesmo. Stranka BM365 došla je na genijalnu ideju da se ponovi isti trik, a to je da se prodaju Zagrepčanka, Gredelj i Paromlin. Isti onaj trik kako je ove godine fiktivno zakrpana proračunska rupa od milijardu kuna, to je ideja da se napravi sljedeće godine, da se prodaju (nekretnine) što ne može biti realizirano u godini dana zbog prostornih planova i drugih stvari koje se moraju prije toga napraviti. To tu stranku nije spriječilo da napravi za ovu godinu, a isto to predlažu i za sljedeću. To je vrhunac financijske neodgovornosti i razlog zašto je grad u takvom stanju. Svi naši prihodi su realni i ostvarivi."

Na pitanje o prosvjedu Resničana zbog centra za gospodarenje otpadom, rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiramo ih primiti kao i druge udruge koje su zainteresirane za gospodarenje otpadom. Ključno smo se u ovom razdoblju morali baviti vidjeti s državnim institucijama što je sve na raspolaganju od financijskih sredstava, za koje sve projekte možemo povući sredstva za gospodarenje otpadom, kao što je sortirnica. Vidimo da je sada problem odjednom i u sortirnici u Resniku. To mi je potpuno neprihvatljivo. Sortirnica niti smrdi niti bilo kome može ikako narušiti kvalitetu života."

Objasnio je da je riječ o mjestu za sortiranje otpada što su ga građani odvojeno prikupili; papir, metal, staklo, prije svega plastika, kazao je, gdje bi se te vrste otpade pripremile za detaljnije sortiranje, primjerice po vrstama plastike, kako bi se to moglo prodati na tržištu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"... a ne da moramo plaćati privatnicima veliki novac, recimo 1500 kuna po toni za različite frakcije otpada u prosjeku kako bi oni taj otpad sortirali. Mi taj otpad sada plaćamo, a onda bismo ga mogli prodavati. Sortirnica će definitivno ići dalje. Ići ćemo za tim da se većina sredstava osigura iz EU fondova..."

Rekao je da idu prema tome da na kraju mandata imaju i vlastitu sortirnicu i vlastitu kompostanu.

Za ilegalna odlagališta otpada rekao je da je to problem koji nije od jučer:

"Iz toga se razvio cijeli jedan biznis."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da postoje i tvrtke koje naplaćuju odvoz otpada na takva ilegalna odlagališta. Najavio je znatnije kažnjavanje takvih stvari, i to tako da više ne bude isplativo baviti se takvim biznisom, a da se postojeće kazne uračunavaju kao trošak takvog ilegalnog biznisa.

Sljedeće je pitanje bilo ono o prijedlogu koji je došao iz gradskog SDP-a o tome da se jedna ulica u Zagrebu imenuje po obitelji Zec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je bilo krajnje vrijeme da netko u ime Grada Zagreba oda pijetet žrtvama u tom zločinu... Ja ću to napraviti danas. Smatram da je to gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za budućnost Grada Zagreba gdje nitko neće biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi", najavio je.

Istaknuo je da "samo po sebi dovoljno govori to što na komemoraciju na mjestu zločina na Sljemenu po prvi put u 30 godina dolazi jedan gradonačelnik".

Za inicijativu oko Trga maršala Tita rekao je da je, kad se o promjeni trga glasalo, da je bio protiv. Ali, dodao je:

"Za mene to nije jedna od prioritetnih tema s obzirom da pucaju cijevi po gradu, da grad nije obnovljen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi do te inicijative došlo, onda će o tome razgovarati, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo