NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR / Tomašević: 'Uspjeli smo dogovoriti sa sindikatima, doći će do poskupljenja'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik održao je redovitu konferenciju za medije te odmah na početku kazao da je došlo do dogovora sa Sindikatima. Najavio je i poskupljenja, a što će točno rasti od cijena komunalnih usluga moraju još definirati, istaknuo je. Ne planiraju dizati cijene svim uslugama...

31.1.2023.
12:08
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Tomislav Tomašević sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao je svoju redovitu presicu na kojoj je objavio da je postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru u Holdingu i u ZET-u.

'Postigli smo dogovor. Kompromis. Postigli smo dogovor o novom Kolektivnom ugovoru koji bi trebao biti potpisan do kraja tjedna. Vrijedit će tri godine", kazao je Tomašević odmah na početku presice te dodao da je zaustavljen i proces mirenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u pregovorima .

"Pregovori su bili intenzivni. Obje strane uložile su puno truda i napora" dodao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, istaknuo je nitko nije dobio sve što je tražio i da su obje strane morale pristati na kompromis.

"Kolektivnim ugovorom je postignut socijalni mir naredne tri godine. Moramo gledati na održivost firme. Ipak, vjerujem da će biti zadovoljni", kazao je zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovoreno je, istaknuo je, da osnovica ide 5 posto gore od 1. siječnja, a još 3 posto od 1. srpnja.

Nova sistematizacija

"Dižu se i prava po neoporezivim isplatama, a povećavaju se i stalni dodaci, a to je socijalno pravedno u doba ove krize", naglasio je gradonačelnik. Nove sistematizacije biti će donesene do kraja veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je kazao da je potpuno opravdano da je radnicima smetala nepravedna sistematizacija. Nije se mijenjala 20 godina.

Image
NAKON ČETIRI DANA OTPORA /

FOTO Tomašević u odijelu Čistoće izlazi na ulice s radnicima. 'Ja nisam Milan Bandić'

" Ona je bila izvor mnogih nezadovoljstava. Zato smo odlučili riješiti nešto što se 20 godina nije rješavalo ni u Holdingu ni u ZET-u. A to je sramota, stvarno sramota da se to toliko godina nije mijenjalo odnosno nije se rješavalo. " istaknuo je gradonačelnik Tomašević te dodao kako se moraju unaprijediti uvjeti rada te da im je jasno da nedostaje operativnih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelo vrijeme pokušavamo zaposliti nove radnike. Unatoč otvorenom natječaju za nove radnike i koliko god ih zaposlimo toliko ih ode."

Na pitanje je li ga prestrašio štrajk, kazao je da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Ne, ja sam rekao i na sastanku da ako se treba dogoditi, neka se dogodi. Ja se štrajka ne bojim. Ne možemo ugroziti opstojnost firme", naglasio je gradonačelnik.

Uskoro poskupljenja

No uskoro bi trebalo doći do poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što će točno rasti od cijena komunalnih usluga moramo definirati. Ali ne planiramo dizati cijene svim uslugama" kazao je Tomašević te objasnio da se sistematizacija treba napraviti i na razini Holdinga i da je za to osigurano oko 60 milijuna kuna.

"Bit će prihvaćeni zahtjevi za koeficijentima koji su radnici postavili. Sve će se financirati internim uštedama, korekcijama cijena usluga i iz gradskog proračuna" kazao je Tomašević te dodao kako ne misle svakoj komunalnoj usluzi povećati cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što će točno porasti, kada i kako moramo vidjeti s koalicijskim partnerima. Sve ćete znati uskoro", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo