o obnovi od potresa / Bačić prvi put na Banovini kao ministar: 'Pročešljat ćemo ugovor po ugovor i projekt po projekt'

Image

'U idućih deset do 15 dana u koordinaciji sa županijama napravit ćemo plan stambenog zbrinjavanja', istaknuo je Bačić i rekao da 'kada bude predstavljen novi Zakon, bit će predstavljen i plan sa svim nositeljima, rokovima i adresama svih mobilnih stambenih jedinica' u vidu njihovog budućeg rješavanja

24.1.2023.
11:06
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić radni posjet Banovini započeo je sastankom sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom.

Nakon sastanka sudjelovao je na sjednici Stožera civilne zaštite i dao je izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PITALI SMO VAS /

Bačić i Erlić teško će naslijediti stare ministre? Vjeruju li građani Plenkovićevim adutima?

Image
PITALI SMO VAS /

Bačić i Erlić teško će naslijediti stare ministre? Vjeruju li građani Plenkovićevim adutima?

"Republika Hrvatska je iz sredstava Fonda solidarnosti dobila iznos od milijardu i tri milijuna eura. Od toga 683 milijuna eura za područje Zagreba i 319 za Petrinju", kazao je Bačić.

Do 30. lipnja dužni smo utrošiti ta sredstva, kazao je. "Pročešljat ćemo ugovor po ugovor i projekt po projekt. Ubrzat ćemo dinamiku obnove", istaknuo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do iduće zime do 1. studenog za sve ljude u kontejnerima osigurat ćemo prikladan smještaj", kazao je Bačić i to u "sedam vidova stambenog zbrinjavanja".

U idućih deset do 15 dana u koordinaciji sa županijama napravit ćemo plan stambenog zbrinjavanja, istaknuo je Bačić. "Naznačio sam na Stožeru da će na sjednici Vlade, kada bude predstavljen novi Zakon, bit će predstavljen i plan sa svim nositeljima, rokovima i adresama svih mobilnih stambenih jedinica ili kontejnera, njihovo buduće rješavanje odnosno status njihovog stambenog zbrinjavanja", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je izradilo novi Zakon o obnovi i idućih sedam dana novi Zakon bit će upućen na e-Savjetovanje i dostupan svim građanima", istaknuo je Bačić.

Taj Zakon bit će raspravljen najkasnije do 15. veljače u Saboru, a onda i usvojen, potvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja. Za to je potrebno jako puno posla, a prije svega jako puno dobre volje svih uključenih u posao. Pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti u ovom poslu jer je skoro tri godine od zagrebačkog i dvije od petrinjskog i obveza je država da riješi što je nužno za rješavanje', rekao je Bačić.

Na pitanje o tome kako misli kao treći po redu ministar u Plenkovićevoj vladi ubrzati obnovu i uvjeriti građane da je to moguće Bačić je kazao: "Imam određeno iskustvo na djelo koji se odnosi na graditeljstvo i upravljanje imovinom. Dobro sam se upoznao s trenutnim stanjem obnove i iz tog razloga sam predložio zakonodavni okvir koji će omogućiti ubrzanje obnove. Značajno ćemo smanjiti procedure. Kada se pobroje ti koraci koje ćemo mi smanjiti, to je 40 posto od postojeće procedure i dokumentacije. Napravit ćemo plan koji će i vama i meni i svim mojim suradnicima biti okvir koji ćete moći, zajedno s nama, pratiti. Sve ovo što vam sada govorim, to je da će se iz plana koji će vam biti dostavljen, moći, na dnevnoj razini, kontrolirati plan koji ćemo napraviti. On je iznimno zahtjevan, i toga sam svjestan. Neće biti jednostavno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu će se Bačić sastati s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, a idući tjedan s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom.

"Idući tjedan ili sam u Glini ili u Sisku, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo