prva redovna sjednica /

Završeno aktualno prijepodne. Peović rekla Plenkoviću: 'Frizirane statističke podatke ostavite za neke druge prilike'

Image
Foto: PIxsell

'Neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera. Pazite da ne završite kao on", rekla je premijeru zastupnica SDP-a Ahmetović

16.9.2020.
9:50
PIxsell
VOYO logo

U srijedu je izvođenjem himne započelo redovito, jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora.  Minutom šutnje, Sabor se prisjetio svih preminulih zastupnika, svih branitelje i svih koji su svoj život dali za domovinu.

Jesensko zasjedanje i prva redovna sjednica novog, 10. saborskog saziva počela je uobičajenim ''aktualnim prijepodnevom" na kojemu će 41 zastupnik postavljati pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima. Ždrijeb je odlučio da će to prvi učiniti zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec, posljednji, 41., HDZ-ov veteran Josip Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dnevnom redu zastupnike za raspravu čeka 60-ak točaka.

Prvi zastupnik Zurovec iz stranke Fokus pitao je je iz kojih izvora i kojom dinamikom se misli financirati obnova nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro znate da su u zakonu pobrojani izvori financiranja koji su trenutno dostupni. Mi ćemo u sljedećih 30 dana kroz program mjera definirati prioritete i oni će biti sukladni izvorima financiranja", poručio je ministar graditeljstva Darko Horvat.

SDP-ovca Sinišu Hajdaš Dončiću zanimala je snimlka razgovora Beroša i Zadravec te je pitao je je li HDZ donio odluku tko će biti novi ravnatelj Vinogradske bolnice.

Premijer mu je poručio da se ravnatelji biraju na natječajima, sukladno zakonu, kvalifikacijama i programima kandidata, a onda je malo "piknuo" Dončiča: "Što se tiče vaše kreativnosti, nisam vidio da ste Povjerenstvu prijavili predsjednika Milanovića oko puta u Albaniju".

"Kad vam se postavi pitanje, vi se vratite u neku povijest", odgovorio mu je, a kako nije bio zadovoljan odgovorom i zatražio je pismeno očitovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga bila je Marijana Puljak iz Pametnog: "Građani su umorni od svađa i prepiranja, bahatosti i nepristojnosti koji prevladavaju na aktualnom satu, ali mi nećemo u tom sudjelovati. Mi želimo dati neke prijedloge pa ako ih želite usvojiti", naglasila je dodavši kako su poduzetnici opterećeni velikim nametima te je upitala Plenkovića hoće li Vlada ukinuti plaćanje članstva HGK-, HOK-u i HTZ-u.  

Plenković je zahvalio i njoj i Zurovcu što su s tri mjeseca staža dali lekcije kako se treba ponašati u Saboru, a Zurovcu je spočitnuo što komentira Zakon o obnovi a nije glasao za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja Grba Bujević (HDZ) zamolila je ministra zdravstva Vilija Beroša da više kaže o primarno intenzivističkim respiratornim centrima.

"Odlučili smo se na osnivanje takvih centara u sklopu originalne strategije o primarno intenzivističkim respiratornim centrima za teško oboljele i sekundarne centre za lakše bolesnike. Angažirali smo sve moguće kapacitete, izbrojali koliko ima respiratora u Hrvatskoj. Dio KB Dubrava pretvorili smo u primarno intenzivistički respiratorni centar te je više od 1000 ljudi je bilo u njima liječeno. Jesen je neizvjesna i držimo u pripremi te kapacitete čitavo vrijeme. Spremni smo ih aktivirati u svakom trenutku", poručio je.

Mostov Zvonimir Troskot upitao je Plenkovića: 'Hrvatska vojska je najveći ponos Hrvatske i hrvatsko nebo moraju štitit najmoderniji avioni. s jede strane smo dobili ponudu SAD-a, a s druge strane Francuske. Jeste li dali uvjetovani prihvat kupovine francuskih aviona kako bi dobili financijsku pomoć Europske unije od 22 milijarde eura, a sljedeće je pitanje bilo zašto postignuće bez presedana odbijete izraziti kao 180 milijardi kuna, a ne 22 milijarde eura? Nije li to suverenizam bez presedana?

Pokazali ste beskraj laži i izmišljanja

Plenković je odgovorio: 'Fasciniran sam sam s debitantima danas. Vi mislite samo dobili 22 milijardi eura, a da smo zauzvrat odlučili prihvatiti francusku ponudu? Oduvijek sam  smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovakvu neozbiljnost i čemer i jad od teze nisam očekivao. Pokazali ste beskraj laži i izmišljanja, takve kreativnosti nigdje nema'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je poručio: "Molim vas radi higijene u javnosti nemojte izlaziti s takvim tezama. Netočne su i diskreditiraju vas kao novog zastupnika. Jeftine lažne trikove i aluzije na dogovore i dealove u mračnim kuloarima da bi onda kupili Rafal, to nitko ne može drugi izmisliti osim kreativaca iz Mosta. Čestitam vam na toj kreativnosti", zaključio je Plenković, nakon čega se zastupnik Hrvoje Zekanović javio se za povredu Poslovnika jer smatra da premijer nije smio omalovažavati i vrijeđati zastupnika.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je odgovorio da mu dopusti da on reagira ako smatra da je to potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovka Ivana Posavec Krivec je pitala Plenkovića je li razgovarao s ministrom Tomislavom Ćorićem oko pogodovanja oko projekta CEMP-a i izgradnje vjetroelektrana. 

"Smatrate li da je moguće da minstar nije znao što mu radi pomoćnik i je li to isti ministar Ćorić koji je potpisao studiju koja je išla na ruku investitoru Bašiću. Jeste li sve poduzeli da se rasvjetli ono što se radilo u kabinetu ministra i hoćete li dalje djelovati nezainteresirano i čuditi se kada USKOK iskopa nešto novo o ljudima iz vaše Vlade?", pitala je.

Premijer joj je odgovorio da što se tiče borbe protiv korupcije da je upravo slučaj koji je spomenula dokaz da DORH, USKOK i policija posao rade u potpunosti samostalno neovisno koje su osobe i dužnosnici na funkciji i tako će biti i dalje.

Naglasio je da se ministar Ćorić  više puta očitovao o temi te da su razgovarali te koliko je razumio ništa s ovim nije imao, a što će od procesa biti to će se dokazati u postupku koji tek treba uslijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela Ahmetović iz SDP-a rekla je da suradnja Milana Bandića i HDZ-a traje te da ga je HDZ vješto podržavao.

"Bandić može opustošiti proračun, a vi imate većinu u Saboru. Danas HDZ kaže da Bandić gura Zagreb u ponor. Znači li izostanak podrške HDZ-a izvještaju o izvršenju proračuna da Bandić više nema vašu političku podršku i mogu li građani očekivati Bandićev odlazak u Remetinec ili može računati na vašu politiku podrške do kraja mandata?", pitala je Ahmetović Plenkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomislio sam da je gospodin Maras i dalje u Saboru

"Poštovana zastupnice Ahmetović, na trenutak sam zatvorio oči i mislio da je gospodin Maras i dalje u Saboru", rekao joj je Plenković te je poručio da se za teme iz gradske teme bavi tamo gdje im je mjesto, dodavši da njene aluzije da netko uživa političku zaštitu u biti razotkriva kako ona na to gledate. 

Ahmetović mu je uzvratila mu je kako je on izgubio moralni kompas, uz opasku da "ničija nije gorila do zore, pa neće ni vaša" te da će jednom morati odgovarati za koruptivne radnje koje se događaju pod njegovim patronatom.  

"Neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera. Pazite da ne završite kao on", poručila je premijeru zastupnica SDP-a. 

Mostovca Miru Bulja zanimao je odgovor premiejra na pitanje hoće li zaštititi građane od ilegalnih migranata i poslati vojsku na granice. Također ga je upitao gkoji su to mineri rada Stožer za koje je rekao da ih je identificirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao kako za sada ne vidi ni jedan opravdani razlog za slati vojsku na granice. No odgovor na pitanje oko onih koji miniraju rad Stožera nije dao. 

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta rekao je da je u samo par mjeseci mandata Vlade dug u zdravstvu ponovno porastao, a zatim se osvrnuo na snimljeni razgovor Zadravce-Beroš. Pitanje, kaže, postavlja Plenkoviću jer očito on o svemu odlučuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer mu je odgovorio da o bolnicama i zdravstvu ne odlučuje on sam nego svi u Vladi zajedno.

O nepotizmu u školi

Na pitanje Ermine Lekaj Prljaske koje mjere ministarstvo gospodarstva i održivog razvoj aplanira poduzeti vezano za sezonske obrtnike ministar Ćorić je odgovorio da se mjere provode u koordinaciji svih resora u Vladi. Obrtnici sezonci su obuhvaćeni mjerama za očuvanje radnih mjesta. 

"Planira li država išta poduzeti u borbi protiv komaraca u Slavoniji", pitao je Ivan Penava (DP) rekavši da građani Istočne Hrvatske žive u režimu policijskog sata jer ne mogu ništa obavljati na otvorenom od 19 do 22 sata.

"Nemoguće je šetati, boraviti u prirodi, biti u dvorištu ili raditi u vrtu", upozorio je Penava, na što je premijer odgovorio kako su u Vladi upoznati s tim problemom no da je ta tema u nadležnosti gradova i županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako država može pomoći, mi smo spremni kako bi građani lakše podnijeli te nalete od 19 do 22 sata", rekao je Plenković.

Sabina Glasovac (SDP) osvrnula se na slučaj zapošljavanja u školi u Zagvozdu, u kojoj je ravnatelj zaposlio svoju kćer bez potrebnih vještina. Stoga je upitala premijera je li to normalno i što će učiniti kako bi se uredio način zapošljavanja u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je odgovorio da je samo vidio naslove, ali ne zna detalje, ali u svakom slučaju ne djeluje mu to normalno ni uobičajeno.  

"To će provjeriti oni koji to i trebaju provjeriti te će donijeti određene odluke i zaključke",kazao je, na što je Glasovac dodala: "Nešto je trulo u državi Danskoj".

Također je naglasila da je žalosti da u ovome ne vidi priliku da pošalje poruku da će se boriti protiv nepotizma i zlouporaba položaja i ovlasti u školama.

"No ni ne čudi me to, jer vi niste u stanju boriti se protiv tih pojava niti u vašoj Vladi. Žao mi je što tako elegantno migoljite iz stvari koje se itekako tiču vaše odgovornosti", poručila mu je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac  Peđa Grbin je rekao da sve što možemo vidjeti zadnjih mjeseci da izlazak iz krize neće biti u obliku slova 'V' nego će biti dugotrajniji i teži.

"Nadam se da u sljedećim tjednima, pogotovo kad budemo donosili proračun, čuti koje će mjere vlada poduzeti da izlazak iz krize bude brži. Banke su prestale samoinicijatvino nuditi moratorij na kredite. Hoće li vlada predložiti zakon da moratorij na kredite postane obveza? Hoćete li produžiti moratorij na ovrhe?", upitao je Grbin premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kolovozu smo imali više zaposlenih nego prije koronakrize. Mjerama smo 6,3 milijarde kuna dali hrvatskim radnicima, odnosno poslodavcima za radnike. Nastavit ćemo s mjerom od četiri tisuće kuna još četiri mjeseca za posebno ugrožene djelatnosti", poručio je Plenković.

SDP-ovac Domagoj Hajduković upitao je premijera oko korupcije u Hrvatskoj, posebno ga je zanimala situacija u pravosuđu: "Hoće li građani biti zakinuti za novac iz EU fondova zbog vaše loše politike?".

Premijer mu je odgovorio da vezano za čitanje stranih medija kao i informaciju o mogućem uskraćivanju  novca zbog korupcije ne zna ništa, ali da zna procedure vezano za vladavinu prava u EU više od njega i novinara koji pišu o tome.

"Sjedio sam na Europskom vijeću pet dana i znam što je govorilo i za što sam se zalagao vezano za poštivanje vladavine prava i europska sredstva", rekao je, dodavši da Hrvatska apsolutno poštuje načelo vladavine prava za korištenje europskih sredstava.

Na to mu je Hajduković poručio kako je ponosan na njega kao premijera jer očito on zna sve. 

Frizirane statističke podatke ostavite za neke druge prilike

"Kako mislite ostvariti temeljnu zadaću svog četverogodišnjeg plana, a to je sigurnost. Obećali ste da radnici rafinerije Sisak neće dobiti otkaz i da se neće zatvoriti, no oni s 1. listopada dobivaju otkaz. Time se ostvaruje korporativni interes MOL-a i gase se rafinerije. 300 radnika Crosca već je dobilo otkaz, radnici Megglea će dobiti otkaz, zatvara se tvornica duhana u Kanfanaru, zatvara se Brodotrogir. Kako mislite osigurati sigurnost radnih mjesta i plaća ako u svakoj situaciji kažete da su to privatne firme', upitala je Katarina Peović (Radnička fronta).

Plenković je poručio da brojevi govore za sebe.

"Broj osiguranika prije pandemije i broj osiguranika 31. kolovoza je bio takav da smo imali više osiguranika sada nego u veljači. Svi su dobili plaće i mirovine na vrijeme", poručio je premijer. 

Na to mu je Peović poručila da frizirane statističke podatke ostavi za neke druge prilike te mu poručila: "U skupini smo zemalja s najmanjom zaposlenosti u Europi, visoko smo na ljestvici po nesigurnosti rada i imamo jednu od najnižih plaća u EU, a na ljestvici materijalnih pokazatelja siromaštva smo u vrhu".

Zlatka Hasanbegovića zanimalo je zašto je dopušteno uvrštavanje gledanja filma "Dnevnik Diane Budisavljević" u nastavu, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs mu je odgovorio da kurikulumi propisuju nastavno gradivo, a nigdje u njima nije propisan ovaj dio materijala koji se može koristiti u nastavi.

"Odobrenja za korištenje materijala su propisana da se mogu koristiti ako na njih da suglasnost Agencija za odgoj i obrazovanje, u ovom slučaju to nije bilo tako i pogledat ću što se desilo u Ministarstvu za vrijeme pomoćnice ministrice Lidije Kralj. Kada pogledamo o čemu se radi MZO će dati svoj stav", poručio je. 

No, Hasanbegović prilikom postavljanja pitanja nije nosio masku, a na to ga je upozorio Željko Reiner, a Hasanbegović je na to odgovorio: "Imam stanovite alergijske probleme na pojave i ljude".

Na pitanje Silvana Hrelje iz HSU-a o mogućnosti sufinanciranja ugradnje liftova u stambene zgrade, ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Nataša Tramišak je odgovorila da je do sada propušteno programiranje za ove projekte u razdoblju do 2020. godine, naglasivši da razmatraju i mjere da se financiraju ovakvi projekti poput ugradnje liftova i dodala da se i do sada kroz projekte energetske obnove moglo ugraditi liftove. 

Vesna Bedeković je upitala ministra obrazovanja Fuchsa kakvo je trenutno epidemiološko stanje u školama te što ministarstvo čini kako bi se osigurali primjereni nastavni uvjeti.

Fuchs je naglasio kako je planirano da se nastava provodi što je više moguće pod normalnim uvjetima, licem u lice, pa su u suradnji s HZJZ-om izdane epidemiološke upute, ali i nove upute za prilagodbu nastavnih procesa. S

"Situacija je relativno dobra, jer od 27.000 razreda, svega ih je 10 u nastavi online, što je jako dobar rezultat i u usporedbi sa susjednim zemljama. Prati se situacija na dnevnoj bazi u svim školama i izrađena je aplikacija koja daje uvidu u situaciju u cijeloj zemlji što se tiče zaraženih i samoizoliranih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja", poručio je. 

Josip Đakić uputio je pitanje ministru obrane Mariju Banožiću, a zanimao ga status izrade novog dugoročnog plana razvoja Hrvatske vojske, koje su njegove odrednice i kada će biti izrađen.

Banožić je ponovio kronologiju događaja oko prikupljanja ponuda za nabavku borbenih zrakoplova, a osvrnuo se i na rad Vojnog učilišta koje se pretvara u sveučilište. Rekao je kako ti projekti neće biti dovršeni u skorije vrijeme te kako je dugoročni plan razvoja biti u raspravi sljedeće godine te da će definirati vojni razvoj u sljedećih  deset godina.

Potporedsjednik Sabora Željko Reiner zaključio je aktualno prijepodne. Sjednica se nastavlja slobodnom raspravom klubova zastupnika.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo