prognoza mazzocco drvar / Uživajte u posljednjim ljetnim danima: RTL-ova meteorologinja najavljuje promjenu i otkriva kakva jesen nas čeka

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar donosi prognozu i najavljuje promjenu vremena

15.9.2016.
19:48
VOYO logo

Ljeto još traje, temperature su oko 30 stupnjeva i više, no stiže kraj vrućinama. 

Uz to što su temperature oko 30 stupnjeva, još je i neuobičajeno sparno pa se čini i znatno neugodnije, nego što bi bilo da je suho. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon petka slijedi pad temperatura koji će biti nešto izraženiji na kopnu nego na moru, no svakako osjetan. S 30 se nakratko spuštamo na oko 20 Celzija. Nakon deset dana bez prave kiše, bit će i prilično kišovito, a na Jadranu lokalno može pasti toliko kiše koliko inače padne u cijelome rujnu.

Što nam donosi jesen?

Ako se pogleda ljeto u cjelini, ono je opet u većem dijelu zemlje bilo osjetno toplije od prosjeka. Bilo je, međutim, osjetno blaže od prologodišnjega, što se najbolje može ilustrirati brojem dana s temperaturom iznad 30 stupnjeva. Njih je u Zagrebu prošloga ljeta bilo čak 37, od čega 12 u nizu. Ove godine više nego upola manje, samo 16 tijekom cijeloga ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još neugodnije od vrućih dana su takozvane tropske noći. Npr. noći s temperaturom iznad 25 stupnjeva u Splitu je 2015. godine bilo 28, gotovo cijeli jedan ljetni mjesec, a ove godine četiri puta manje, samo sedam.

Jesen donosi mnogo dobroga. Prvo, završava cvjetanje ambrozije, a s njom svih korova, i alergičari će napokon odahnuti. Drugo, stiže kiša. Doduše, ljeto je bilo uobičajeno kišovito i stanje vode u tlu je većinom u granicama normale, no neki dijelovi Hrvatske sad vape za kišom koja će zaliti ozime kulture - ove koje se upravo siju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša koja će pasti u idućim danima lokalno će čak biti i obilnija nego što priželjkujemo. Dobro je i što će ponovno uslijediti toplije i sušnije jesensko vrijeme, poznato kao bablje ili Miholjsko ljeto. Imamo, dakle, ponešto i za one koji vole i za one koji baš i ne vole kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo