krijumčarski triler / Uzimali 1000 eura po glavi i skrivali ih u kombijima bez otvora za zrak. Dohvatili su ih

Image
Foto: Granična policija Bosne i Hercegovine

Prokrijumčarili su najmanje 160 ljudi iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana te u samo nekoliko mjeseci zaradili 160.000 eura

7.2.2024.
14:03
Granična policija Bosne i Hercegovine
VOYO logo

USKOK je pokrenuo istragu protiv muškarca iz Bosne i Hercegovine (1988.) te tri Hrvata (godišta 1991., 1981., 1991.) zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje kako bi krijumčarili ilegalne migrante.

Kaznenu prijavu protiv njih podnijela je Policijska uprava brodsko-posavska. Naime, sumnja se da je prvookrivljeni u periodu od ožujka do 29. prosinca prošle godine na području Hrvatske, BiH te Srbije dogovarao i organizirao švercanje migranata za 1000 eura po osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi realizacije dogovora, I. okr. je okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge osobe, s time da je sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovarao vrijeme, mjesto, broj stranaca, kao i cijenu njihovog prebacivanja te daljnjeg prijevoza do dogovorenih odredišta. Ostali okrivljenici su prema njegovim uputama preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili te ih potom odvozili do dogovorenih odredišta. Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola", navodi se u priopćenju USKOK-a.

Svoje ilegalne operacije izveli su najmanje sedam puta te su tako prebacili najmanje 160 migranata Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana. "Time su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 160.000 eura, koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama u prebacivanju", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

POGLEDAJTE VIDEO Hrvatski pendrek jači je od bosanskog medvjeda: Što je sve uspjelo snaći migrante?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo