PREKOGRANIČNA MREŽA / Uz privolu lijekove na recept možete podići u četiri zemlje EU. Od 2025. godine u svim članicama

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Hrvatski građani koji putuju u Finsku, Estoniju, Portugal i Španjolsku zasad mogu samo u te četiri zemlje podići i lijekove u njihovim ljekarnama preko e-recepta koji im je izdao njihov obiteljski liječnik u Hrvatskoj. Prekogranična zdravstvena mreža Europske unije trebala bi u svom punom opsegu zaživjeti do 2025. godine

20.8.2023.
10:43
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

E-Recept izdan u Hrvatskoj sada vrijedi u četiri zemlje Europske unije, a od 2025. godine vrijedit će u svima, piše u nedjelju Večernji list.

Španjolsko ministarstvo zdravstva ovaj je tjedan obavijestilo svoje građane da su Španjolci uključili sve svoje autonomne zajednice u prekograničnu zdravstvenu mrežu Europske unije pod nazivom E-Health Network te su izričito spomenuli Hrvatsku kao jednu od nekoliko država članica EU u kojoj hrvatski liječnici mogu pristupiti zdravstvenim kartonima španjolskih državljana. Isto tako, nađu li se u Hrvatskoj, Španjolci također mogu preko svojih e-recepata podići lijek u hrvatskim ljekarnama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVIJESTIO HALMED /

Nestašica popularnog lijeka za krvni tlak: Trajat će do kraja listopada, na tržištu nema drugog lijeka istog sastava

Image
IZVIJESTIO HALMED /

Nestašica popularnog lijeka za krvni tlak: Trajat će do kraja listopada, na tržištu nema drugog lijeka istog sastava

Hrvatska se odavno nalazi u sustavu prekogranične zdravstvene mreže EU pa liječnici u Portugalu, Češkoj, Luksemburgu, Francuskoj, Malti i Španjolskoj već neko vrijeme mogu pristupati podacima o pacijentu iz Hrvatske te dohvaćati osnovne podatke iz njegova liječničkog kartona, ako hrvatski građani u tim zemljama zatraže neplaniranu zdravstvenu skrb.

Hrvatski građani koji putuju u Finsku, Estoniju, Portugal i Španjolsku zasad mogu samo u te četiri zemlje podići i lijekove u njihovim ljekarnama preko e-recepta koji im je izdao njihov obiteljski liječnik u Hrvatskoj. Prekogranična zdravstvena mreža Europske unije trebala bi u svom punom opsegu zaživjeti do 2025 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o hrvatskim građanima i zdravstvenim osiguranicima, mogućnost podizanje lijeka u inozemstvu te dohvaćanja osnovne medicinske dokumentacije dostupna je samo osobama koje su dale suglasnost za takvu razmjenu putem hrvatskog Portala zdravlja, koji je sastavni dio hrvatske elektronske usluge e-građani. Dakle, bez takve privole, Hrvati neće moći podizati svoje lijekove izvan Hrvatske, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako stati na kraj lažnim oglasima za lijekovite pripravke? 'Moramo podići zdravstvenu pismenost građana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo