Ustavni sud: DIP je pogriješio oko Glavaša

12.11.2011.
22:37
VOYO logo

U obrazloženju Ustavnog suda navodi se da je, "neovisno o činjenici što nositelj liste ne mora biti kandidat na listi, njegovo sudioništvo u izbornom procesu, izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora".

U tom je smislu, navode nadalje, također je nedvojbeno da - s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces - nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata - za razliku od imena nositelja liste ne pojavljuju na glasačkim listićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP: Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat

Ranije je Državno izborno povjerenstvo objavilo da Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi. Kako objašnjavaju na web-stranici, u odluci na kojoj je potpisan predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, osoba koja bi bila kandidat na listi izborne jedinice, a koja je već u trenutku kandidiranja pravomoćno osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci ne bi, u slučaju izbora, mogla ni postati zastupnikom u Hrvatskom saboru. "Odgovor Državnog izbornog povjerenstva potvrdio je ono što smo mi otpočetka tvrdili; nema zapreka da Branimir Glavaš bude nositelj naših lista", komentirao je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji je zatražio da se DIP očituje o Glavaševoj kandidaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo