'vješto poigravanje populizmom' / Ustavna stručnjakinja: 'Škoro bi mijenjao Ustav samo da ima mesijansku poziciju'

Image
Foto: PIXSELL

Bivši sudac i predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol smatra da bi trebalo oslabiti predsjedničku funkciju

25.6.2019.
13:39
PIXSELL
VOYO logo

Miroslav Škoro je prilikom isticanja predsjedničke kandidature najavio nekoliko ustavnih promjena za koje šefica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić smatra da isključivo cilaljaju na povećanje ovlasti predsjednika i njegovu mesijansku poziciju u odnosu na narod.

"Kada se kandidiraš za neku funkciju, a govoriš o povećanju ovlasti te funkcije, to zabrinjava samo po sebi. U prve dvije točke ustavnih izmjena Škoro narodu obećava - ja ću vam otvoriti referendum koji vam je sad zatvoren. A prava istina jest da je sada referendum jedna od najvećih opasnosti u ustavnom poretku jer je loše i nedostatno regulirana, omogućava da referendum raspiše onaj tko raspolaže novcem i bez ikakvog postojećeg kvoruma", rekla je Barić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se pak razmišljali o ozbiljnim ustavnim izmjenama radi ograničenja političkih stranaka, smatra Barić, svakako bi valjalo razmatrati i neke druge teme, kao što je ustavno uređenje sukoba interesa ili obavezna demokratrizacija izbora unutar političkih stranaka, što bi pokazivalo stvarno poznavanje i iskrenost namjera.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ovdje se predlažu izmjene koje se odnose samo na funkciju predsjednika, što zabrinjava i moglo bi ukazivati na neke autokratske namjere, odnosno jedno vješto poigravanje populizmom vezano za temu referenduma", objasnila je Barić.

Bivši sudac i predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol najprije je kazao da je od svih pet Škorinih ustavnih elemenata koje bi mijenjao najznačajniji samo jedan, a to je onaj da predsjednik samostalno raspisuje referendum o Ustavu i zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ovlast koja izlazi iz današnjeg ustavnog modela odnosa predsjednika države, Vlade i Sabora, jer ta ovlast omogućava da se može samostalno oblikovati ustavno-politički sustav u Hrvatskoj. Sve druge ovlasti koje Škoro predlaže, o davanju veta, predlaganju sudaca Ustavnog suda..., nisu bitne", rekao je Sokol dodavši da bi bilo najbolje ići na čisti parlamentarni sustav, što znači da bi trebalo oslabiti predsjedničku funkciju, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo