Čak 70.000 eura manje / Usred krize: Šef županijskog suda za mali novac kupio stan na najelitnijoj lokaciji u Osijeku

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Procijenjena vrijednost sučevog stana dramatično razlikuje od one po kojoj ga je kupio

30.3.2021.
9:11
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban živi u središtu grada u stanu veličine 159,94 metara četvornih kojem pripada i sporedni dio, označen kao spremište. Stan je kupio 29. srpnja 2020. godine.

Ta zgrada, Kappa centar, u Osijeku je na glasu po najelitnijim stanovima koje je moguće pronaći na tamošnjem tržištu, a platio ga je, kako stoji u ugovoru 1,239.780,65 kuna, a gruntovno se uknjižio 1. rujna prošle godine, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Vrban je u tom stanu živio i prije nego ga je kupio, što se vidi iz članka 9. kupoprodajnog ugovora u kojem stoji kako se kupac nalazi u posjedu nekretnine, te je kupuje u viđenom stanju.

Kappa centar slovi za zgradu s najskupljim četvorim metrom stambenog prostora u Osijeku. Kada se cijena od 1,239.780,65 kuna podijeli s brojem kvadrata i preračuna u eure, ispada je Vrban taj stan kupio za neznatno više od tisuću eura po metru četvornom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je u posjedu zapisnika sastavljenog kod Općinskog suda u Osijeku 28. listopada 2015. iz kojeg se vidi kako je vrijednost Vrbanovog stana značajno veća od 165.000 eura, koliko je, preračunato, za njega platio. Spomenuti zapisnik vezan je uz ovršni predmet kojim je Heta Asset Resolution AG, ovršila tvrtku Kappa.

Sutkinja Općinskog suda u Osijeku, suglasila se s nalazom stalnog sudskog vještaka iz Požege koji je procijenio nekretnine u Kappa centru. Tako je stan u kojem Vrban danas živi s PDV-om procijenjen na 235.055,25 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se procijenjena vrijednost sučevog stana dramatično razlikuje od one po kojoj ga je kupio. Ispada da ga je dobio za 70.000 eura manje od njegove procijenjene vrijednosti.

To je vrlo neobično s obzirom na to da se na oglasima agencija za prodaju nekretnina moguće se uvjeriti u znatno veću cijenu stanova u toj zgradi od onih u prosječnim novogradnjama. Primjerice, stan od 83 metra četvorna, dakle gotovo upola manji od Vrbanovog, u Kappa centru prodaje se za 163.000 eura, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo