Već treću godinu zaredom / Uspješna priča traje i dalje uz novi '308 Protiv mina'

Već treću godinu zaredom, s humanim ciljem za čistu Hrvatsku bez mina, Peugeot Hrvatska u suradnji s partnerima projekta - Uredom za razminiranje Vlade RH, ambasadom Republike Francuske, RTL televizijom i Kućom za ljude i umjetnost Lauba, najavljuje novi projekt 'Protiv mina', nastavljajući dosadašnje uspješne akcije.

17.7.2014.
13:26
VOYO logo

Ideja je rođena prije dvije godine. Nije nedostajalo ni volje ni želje i od ideje nastao je gotov projekt. Potom i drugi i treći. Kada sve to ima humani cilj, sve dodatno dobiva na značenju.

S humanim ciljem za čistu Hrvatsku bez mina Peugeot Hrvatska u suradnji s partnerima projekta - Uredom za razminiranje Vlade RH, ambasadom Republike Francuske, RTL Televizijom, Kućom za ljude i umjetnost Lauba najavljuje novi projekt „Protiv mina“, nastavljajući dosadašnje uspješne akcije „208 Protiv mina“ i „2008 Protiv mina“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjujući djela poznatih hrvatskih umjetnika Zlatana Vehabovića i Borisa Bućana, iskazana kroz oblikovanje jedinstvenih modela 208 i 2008, Peugeot Hrvatska sudjeluje u projektu razminiranja teritorija Republike Hrvatske u suradnji sa svojim partnerima.

Prvi umjetnik koji je svoj umjetnički izričaj prenio na jedan Peugeot automobil, bio je Zlatan Vehabović. Mladi perspektivni umjetnik diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Zagrebu, Beču, Berlinu, Bariju i New Yorku, kao i na čak 7 samostalnih. Također, dobitnik je brojnih nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarnom akcijom i prodajom Vehabovićevog „208 Protiv mina“ INI d.d., prikupljeno je čak 600.000 kuna za razminiranje općine Jasenice u Zadarskoj županiji.

Image
Foto: PR fotografije

Tom prigodom, prof. dr. sc. Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, izjavila je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem razminiranja hrvatskog teritorija je naš zajednički problem: institucija - vladinih i nevladinih, tvrtki - javnih i privatnih, građana - siromašnih, bogatih i onih između. U Hrvatskoj imamo znanja, sposobnosti i tehnologije potrebnih da razminiramo; trebamo poraditi na zakonskoj regulativi i na sustavu – i na tome radimo. Ono što nam nedostaje da završimo s ovom nesretnom pričom jest novac. Želim zahvaliti Francuskoj tvrtki Peugeot koja je donirala novi model svojeg vozila - Peugeot 208, Zlatanu Vehaboviću koji ga je oslikao i Bertrandu Delayeu koji je inicirao ovaj projekt. Zahvaljujem svim sudionicima, a posebno INA d.d. koja je izlicitirala 300.000,00 kuna za auto i omogućila uspjeh cjelokupne akcije. Zahvaliti moram i Vladi Sjedinjenih Američkih Država, čija će donacija, koja stiže preko fonda ITF, omogućiti da se taj iznos udvostruči."

Priča se nastavlja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknut uspjehom svog prvijenca s humanim karakterom, Peugeot hrabro kreće dalje, pokrećući novi projekt, imena „2008 Protiv mina“. Još jedan izvanredan automobil i jedan izvanredan umjetnik – slikar i grafički dizajner Boris Bućan, oslikao je crossover 2008 u stilu svog slavnog plakata za balet Igora Stravinskog „Žar ptica“. Iza Borisa Bućana je više od sedamdeset samostalnih izložbi, te više od 160 kolektivnih izložbi, a dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

Image
Foto: PR fotografije

“Vratio sam se s izložbe iz Francuske kad su me kontaktirali iz Peugeot Hrvatska. Krasno je raditi za Francusku. Ipak su moji ideali u francuskoj umjetnosti s početka stoljeća. Znao sam odmah koji moj rad treba prilagoditi automobilu. Stavio sam svoj najbolji rad i ispao je sjajan spoj", izjavio je Bućan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektom „2008 protiv mina“ prikupljeno je više od 500.000 kn za razminiranje Republike Hrvatske. Vozilo je kupila Privredna banka Zagreb, dajući tako svoj doprinos čišćenju Hrvatske od mina, a 4.500 građana pozivima na humanitarni telefonski broj prilozima je prikupilo 20.000 kn. Prikupljenim sredstvima razminiran je dio Kotar šume kod Petrinje, točnije 52.660 m.

I treći projekt je ugledao svjetlo dana…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je isti, ali ambicije su još i veće, pa je želja ove godine prikupiti još i više.

Image
Foto: PR fotografije

Novi Peugeot 308, europski i hrvatski Automobil godine i novi sjajan umjetnik – Lovro Artuković, savršen su spoj. Ovaj renomirani hrvatski umjetnik prihvatio je izazov, te svoj jedinstveni izričaj preselio na svoj novi slikarski medij. Devet je godina radio kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Nagrađen je Godišnjom nagradom Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oslikavanje nekog objekta koji je od nekog drugog oblikovan, za slikara je u stvari jedna ne baš sretna zadaća. U slučaju trodimenzionalnog objekta koji se još k tome kreće, reflektira svoj okoliš, mijenja boje s obzirom na osvjetljenje, prostor koje pruža uobičajeno slikarsko platno u stvari ne postoji. Nekako se ples pojavio kao logično rješenje: ples uvijek simbolizira pokret. I tako se pojavio motiv tijela umotanih u prozirnu draperiju koji poziraju u nekom obliku plesnog pokreta.“ – izjavio je Artuković.

Sredstva od prodaje ovog jedinstvenog vozila bit će ponovo donirana Uredu za razminiranje Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR fotografije

Na području Republike Hrvatske još uvijek oko 900.000 stanovnika živi u dodiru s minski sumnjivim područjem, koje se proteže kroz 12 županija. Procjenjuje se da će za dovršetak razminiranja biti potrebno oko 4 milijarde kuna. Tijekom posljednjih 15 godina očišćeno je više od 440 km. Među glavne ciljeve Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske spadaju podizanje svijesti i informiranje o opasnostima od mina i drugih eksplozivnih naprava, podrška programima rehabilitacije, promocija hrvatskog sustava protuminskog djelovanja na globalnoj razini te uklanjanje minske opasnosti s područja Hrvatske do 2019. godine.

„Peugeot je marka automobila koja prenosi slijedeću poruku, a koja je ujedno i njen slogan : Motion and Emotion. Smatramo se automobilskom markom koja promovira mobilnost, koja se odražava u užitku u vožnji i putovanjima. Mine, s druge strane, predstavljaju suprotnost : one imobiliziraju u svakom pogledu, i doslovno i figurativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značenje ovog projekta je i u objedinjavanju mnoštva različitih dimenzija. U njemu sudjeluju Hrvati, Francuzi, privatne tvrtke, umjetnik, Veleposlanstvo i jedna hrvatska institucija. Dakle, radi se o pravom partnerstvu javnog i privatnog sektora, koje ima za cilj poboljšanje kvalitete života svih nas", rekao je Tomislav Miletić, generalni direktor marke Peugeot, povodom realizacije projekta „2008 Protiv mina“.

Nedvojbeno, uspješna priča traje i dalje…a novi „308 Protiv mina“ pokušat će nadmašiti svoja dva prethodnika, velikodušno pomažući da se Hrvatska čim prije očisti od mina…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo