PREMIJER U ISTRI / Šteti li plinska afera previše Vladi? Plenković: 'Nisam to čuo'. Paket mjera? 'S njim smo pogodili'

Image
Foto: RTL

Novinari su ga pitali hoće li Vlada reagirati ako se nastavi trend rasta cijena goriva na što je premijer poručio - 'već sad imate jeftiniju cijenu goriva zahvaljujući odlukama Vlade'

25.9.2023.
14:04
RTL
VOYO logo

U Istri danas obilježavaju Dan Istarske županije. Na svečanoj sjednici koja je održana tim povodom, sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je čestitao županu Borisu Miletiću na 30. obljetnici županije i dodao da je Istra važna hrvatska županija u gospodarskom, prometnom i razvojnom smislu.

Koalicijski partneri kažu da je vrijeme za smjene oko afere HEP-a, na što je premijer kratko rekao da je sutra koalicija, ali da je ta tema u domeni Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li normalno da na čelu državne tvrtke stoji osoba koju je Državni inspektorat prijavio zbog ilegalne gradnje, premijer je rekao da će se time baviti kad Vlada odluči.

Iako neki tvrde da plinska afera previše šteti Vladi, Plenković tvrdi da "ne zna tko to kaže" i da "nije to čuo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIGDJE MU SE NE ŽURI /

Plenkovića pitali kad će raspetljati detalje plinske afere, on: 'Kad budemo htjeli'. Vojska na granice? 'Nismo u ratu'

Image
NIGDJE MU SE NE ŽURI /

Plenkovića pitali kad će raspetljati detalje plinske afere, on: 'Kad budemo htjeli'. Vojska na granice? 'Nismo u ratu'

Osvrnuo se i na zamrzavanje cijena te pitanje vide li se već efekti te mjere.

"Poruka je jasna - sve mjere koje smo poduzeli, a koje uključuju i razgovor s čelnim ljudima trgovačkih lanaca, idu s ciljem da se smanje cijene proizvoda u Hrvatskoj, da se omogući bolji standard građanima, bolja gospodarska situacija, osobito onima koji su najugroženiji. Odluka o plafonu najviših cijena za 30-ak proizvoda je korisna za građane. Sve će to imati dva učinka, bolji standard i smanjit će se stopa inflacija koja je u kolovozu u odnosu na srpanj narasla", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da tomu u prilog idu veliko izvješće o presjeku hrvatske ekonomije i izvješće jedne od 3 svjetske agencije za kreditni rejting.

"Mislim da smo s paketom mjera točno pogodili ono što treba. Paketi su ukupno prešli 7 milijardi i 200 milijuna eura. Država je pokazala da, sa svojom ekonomskom snagom i političkom volom da intervenira kad treba, omogućuje građanima bolji standard", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotičući se pitanje migranata in incidenta na granici, kazao je da nema te informacije, ali da je stvar po tom pitanju jasna. "Problem ilegalnih migracija moramo rješavati na vanjskog granici EU i Šengena", poručio je.

Plenković dodaje da na migrantskim rutama brojni krijumčari zarađuju ogromne svote na ljudskoj nesreći, dovode migrante u opasnost, ali i predstavljaju problem za druge članice EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ima preko 6500 policajaca na granici, nema žicu na granici s Bosnom i Hercegovinom niti će ju imati jer s druge strane žive Hrvati i drugi građani BIH. Uložili smo ogromna sredstva u opremanje granične policije i tehnološke napretke. Tu treba biti čvrst i izdržati te inzistirati da problem treba rješavati na početku, a ne kad dođe u dubinu", zaključio je.

Novinari su ga pitali hoće li Vlada reagirati ako se nastavi trend rasta cijena goriva, premijer je rekao da već sada imamo jeftiniju cijenu goriva zahvajujući odlukama Vlade. "Pogledajte cijene trošarina, došlo je do poremećaja globalnih. Ovo su turbulencije koje nemaju nikakve veze s nama. Štitimo naše građane i dvije godine interveniramo u cijene naftnih derivata", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Šteti li plinska afera previše Vladi? Plenković: 'Nisam to čuo'. Paket mjera? 'S njim smo pogodili'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo