konačno! / Uskoro bez vize! Objavio premijer, a mi donosimo: Što odluka SAD-a znači za Hrvatsku i koliko će ipak stajati dozvola za put u Ameriku?

Gotovo svake godine, osim 2020. zbog korone, izdalo se više od 10 tisuća viza Hrvatima. No ključno za ukidanje viza bio je postotak odbijenih zahtjeva

20.9.2021.
21:30
VOYO logo

Došao je taj dan - koji je Vlada Andreja Plenkovića najavljivala posljednje dvije godine. Za svega nekoliko dana - Amerika ukida vize za Hrvatsku! Za Hrvate željne putovanja to znači odlazak bez birokracije koja im je put često blokirala.

Uskoro bi to sve trebalo biti iza nas. A što to konkretno znači za građane, a što za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emina je obišla cijeli svijet. Najteže joj je uvijek padala Amerika zbog procedure s vizom s kojom je imala svakakvih iskustava.

"Sve što ne iziskuje nekakvu papirologiju, mi smo sad za vrijeme korone zaista putovali i tražili smo zemlje koje nisu rigorozne, koliko god to sad zvučalo rigorozno za neke, ali da - ta sloboda kretanja čovjeka  i da možeš obići svijet puno znači, a da pri tome nemaš dodatne komplikacije", kaže spisateljica Emina Pršić Prasnikar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktnu povezanost sa Sjedinjenim Državama Hrvatska ima od 2019. i to iz Dubrovnika. Od ove godine čak osam puta na tjedan. Svi avioni uglavnom su popunjeni iznad 80 posto, unatoč COVID vremenu. 

Ključno za ukidanje viza bio je postotak odbijenih zahtjeva

"Definitivno mislim da će ovo ukidanje viza potaknuti dio putnika iz Hrvatske da posjeti Sjedinjene američke države, samim time će biti veći interes za aviokompanije i samim time veća vjerojatnost da će postojati direktna veza tu mislim na zračnu luku zagreb, nadam se da će i oni imati direktnu liniju", jasno će Ivan Maslać iz Zračne luke Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po novome, situacija bi trebala izgledati ovako. Umjesto komplikacija s vizama - Hrvati bi prije odlaska u Ameriku online obrascem trebali samo zatražiti odobrenje za putovanje koje plate 14 američkih dolara. I to je to. U slučaju odbijanja, što je rijetkost, osoba se upućuje na klasični vizni režim. 

"Mi smo pred ukidanjem viza za hrvatske državljane od strane Sjedinjenih Američkih Država. To bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Na tome smo dugo radili i mislim da je konačno i ta prepreka koja je usporila i trgovinske i investicijske tokove sa SAD-om", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da smo optimisti i da se nadamo, kao što smo rekli, da će do kraja godine Hrvati putovati u Ameriku bez viza", dodaje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvati putoholičari - poput Emine - taj datum jedva čekaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Amerika kao takva je sama interesantna, obišli smo jedan dio, uvijek postoji još jedan dio za vratiti se natrag. Jel končano? jesmo napokon dobili da ne trebamo? Da krenemo, da se pakiramo i nadamo se da će pandemija završiti", kaže Emina.

Gotovo svake godine, osim 2020. zbog korone, izdalo se više od 10 tisuća viza Hrvatima. No ključno za ukidanje viza bio je postotak odbijenih zahtjeva koji je prošle godine bio samo 2 cijela 6 posto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo