PLENKOVIĆ O PANDEMIJI: / 'Trebamo zadržati oprez'; Kaže da u EU vlada opće nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva

Image

Andrej Plenković je danas na sjednici Vlade rekao da u EU vlada opće nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva protiv koronavirusa

4.3.2021.
11:33
VOYO logo

Za danas u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zakazana je sjednica Vlade RH. Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te za potres, na dnevnom redu je i odluka o oslobođenju od obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske zbog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grad Zagreb.

Na sjednici Vlade je i odluka o davanju ovlasti Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da korisnike stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, privremeno oslobodi plaćanja najamnine zbog posljedica potresa nakon 28. prosinca 2020. godine. Na Vladi je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te prijedlog zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu (EU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relativno dobra epidemiološka situacija

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice rekao da su obilježili početak Domovinskog rata u Pakracu te je zahvalio hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih. "Važno je bilo i Europsko vijeće, Covid 19 je bio glavna tema. Opće je nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva. Daljnji je pritisak na Europsku Komisiju, očekujemo da će se dinamika u drugom kvartalu ubrzati. O cijepljenju ću reći malo kasnije", rekao je.

"Što se tiče pandemije, imamo relativno dobru situaciju, po incidenciji smo na 4. mjestu u EU... Premda bilježimo određeni rast proteklih dana, prošloga tjedna rast od 26 posto, ovoga 20 posto, što znači da se rast usporava, bili smo u prilici da popustimo mjere, što je također bio važan iskorak prema što normalnijem načinu života. Na tom tragu trebamo zadržati oprez", rekao je. "S obzirom da u pojedinim županijama bilježimo žarišta, njihovi lokalni stožeri donose strože mjere kako bi se obustavila epidemija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao da je Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri. Plenković je na sjednici Vlade rekao da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V te istaknuo da je očito započeta formalna procedura da ga EMA odobri. "Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Agencija odobri cjepivo mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije", poručio je premijer.

Tijekom ožujka se očekuje odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson, što je, rekao je, novih 900.000 doza u dolasku, u određenoj u dinamici distribucije. Naveo je da je što se tiče cjepiva prema dosadašnjim podacima utrošeno više od 242.000 doza, od čega je jednu dozu primilo 121.000 ljudi, a 60.000 ljudi obje doze. Dodao je i da se preko portala Cjepise u tri dana prijavilo 42.500 ljudi, a preko besplatnog telefona 0800 0011 javilo se oko 3000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za aktivnosti oko potresa, premijer je rekao da je intenziviran rad na dovršetku procjena šteta, očekuju da se proces okonča i da Vlada putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u rokovima podnese zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. Na samom kraju obraćanja rekao je da je jučer bio sprovod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo