dolaze vize / Uskoro će u Hrvatsku bit otežan ulazak ne samo migrantima nego svim državljanima u susjedstvu

Upravo je stalni priljev migranata jedan od razloga zbog čega Bruxelles uvodi vize za sve zemlje koje nisu članice Europske Unije

24.10.2018.
22:24
VOYO logo

Bez vize - nema ulaska u Europsku Uniju. I to od 2021. za državljane 61-dne zemlje. "Takvu autorizaciju će trebati sve naše susjedne zemlje i Srbija, BiH te Crna Gora. Smatramo da ne bi trebalo biti problem. Kada sustav bude u primjeni, to bi moglo smanjiti gužve na granicama i povećati sigurnost tko ulazi u EU", kazala je Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove.

I makedonci, i japanci, albanci i amerikanci. Svi će morati platiti 7 eura, tj. 52 kune - za formular ETIAS bez kojeg neće moći proći Europsku granicu. Europska je viza online upitnik - osim osobnih podataka i detalja o putovanju, svi će morati odgovoriti i: Jesu li povezani s terorističkim organizacijama, drogiraju li se, jesu li osuđivani, bave li se krijumčarenjem ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dodatna migracijska procjena rizika'

Viza stiže na e-mail kroz četiri dana, a ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je zahtjev za vizu odbijen. Vrijedi tri godine, a boravak u EU i dalje ne smije biti dulji od 90 dana.

"Sa ETIAS-om će granična policija imati će dodatnu migracijsku procjenu rizika i prije nego putnik dođe do Schengen granice", kazao je u srpnju Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve to itekako će utjecati na Hrvatsku, čuvaricu vanjskih granica EU - koja ima 317 kilometara granice sa Srbijom, 1011 km sa BIH, i oko 22 kilometra granice sa Crnom Gorom. 

Glavni razlog uvođenja kontrole - migranti

Glavni razlog uvođenja ovakve kontrole, danas nam je potvrdila i državna tajnica, je veliki broj migranata koji pokušavaju ući u zemlje europske unije. "Sve mjere koje EU poduzima u posljednje vrijeme, posljedica su onoga što je EU doživjela zbog vala 2015. i 2016., i terorističkih napada", tvrdi Gras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna viza uvodi se za prostor Šengena - u koji bi Hrvatska do 2021. konačno trebala ući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo