'Uskoro će i Dugopolje preteći Split'

Rasprava o realizaciji splitskog gradskog proračuna za prvu polovicu ove godine prošla je bez riječi ijednog zastupnika vladajućeg HGS-a.

22.9.2011.
10:43
VOYO logo

11.30 Rasprava se završila a da se za riječ nije javio nijedan vijećnik vladajućeg HGS-a, osim koalicijske partnerice nezavisne Ljubice Vrdoljak i Zorana Jeramaza (HGS), svaki s jednom replikom. Kad je došlo vrijeme za glasovanje, svi su uredno digli ruke i izvještaj je prihvaćen s 12 glasova za i 10 protiv.

Kod glasanja se tako pokazalo ključnim što na sjednicu nije došao šef splitskog SDP-a Marin Jurjević, dok je Joško Dvornik (HNS) neposredno prije dizanja ruku izašao iz vijećnice. Zbog toga je rezultat bio 12:10, da je bilo izjednačeno izvještaj o proračunu ne bi prošao. To nije prvi put da je Jurjević na ovaj način pomogao Kerumovoj vlasti. Oporba se, s druge strane, osvrnula na još jedan nedolazak Željka Keruma na sjednicu. Goran Kovačević iz HNS-a kaže da se time omalovažava ovo tijelo, uz pomoć Kerumove sestre Nevenke Bečić. No, nemaju namjeru napustiti ni ovu ni buduće sjednice zbog toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.30Luka Roguljić (HSP) je naveo Ljiljanu Vučetić da prizna da je 32 milijuna kuna predviđenih za sanaciju odlagališta smeća Karepovac, koje Splićani plaćaju svaki mjesec, potrošeno za druge namjene iz sektora komunale.

11.15 "Slažem se s Jurom Šundovom da je dosta demagogije, recimo kad je gradonačelnik rekao da će riješiti problem nezaposlenosti i izgraditi stanove za podstanare. Ipak, grad nije u bankrotu, ne treba koristiti preteške riječi. Najveći je problem što je grad planirao dolazak investitora, a njih očito nema. Šta dalje? Grad je loše planirao i sada se ne može izvući, trebalo je iskoristiti postojeće resurse poput gospodarskih zona", kazao je Joško Dvornik iz HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Molimo doktora za novac da nas više ne liječi!'

11.10 Svi predstavnici vlasti brane proračun nadolazećim investicijama, a Goran Kovačević (HNS) kaže da nikako da shvate da tih investitora možda i ne bude, a proračun se pumpa njihovim planiranim sredstvima.

10.55 Mirko Ramljak iz HDZ-a upozorio je da je proračun 2007. imao 89 milijuna kuna dobiti. "Ovo je vožnja u rikverc. Split ne stagnira nego nazaduje, uskoro će nas preteći i Dugopolje. Najveća žrtva je komunala, odlaganje smeća i obnova prometnica", kazao je Ramljak. "Željko Kerum je samozvani doktor za novac. Molimo ga da nas više ne liječi", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.50 Ljiljana Vučetić odgovorila je da je odlukom Vlade u sklopu antirecesijskih mjera gradu Splitu, kao i svima drugima, skinuto 70 milijuna kuna iz poreznih prihoda. "Da smo ih imali, došli bi s plusom od 10 milijuna".

10.40 Za riječ se javila i Sanja Bilač iz HDZ-a. "Gradonačelnik vodi grad u bankrot s nesagledivim posljedicama za građane. Do kraja godine se proračun neće ostvariti. Svi prihodi koje je gradonačelnik zacrtao su neostvareni, ali su rashodi uvijek veći od planiranih, posebno kad je u pitanju interes gradonačelnika. Uskoro će biti upitna i isplata plaća korisnicima gradskog proračuna. Sva obećanja "doktora za novac" su se rasprsla kao mjehur od sapunice", kazala je Bilač i napomenula da je 2009. za 6 mjeseci ostvareno 411 milijuna prihoda, a za 6 mjeseci 2011. 331 milijun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za zapadnu obalu je potrošen 1 milijun od planiranih 70, odakle ćete namaknuti ostalih 69. A taj projekt nikad nije predstavljen kao investicijski projekt, ne zna se koliku će korist Split i građani imati, niti u kojem će roku investicija biti vraćena".

10.35 "Izvršenje proračuna nije demagogija nego gruba stvarnost. Neće biti ništa od planiranih cesta i škola, teško ćemo izaći iz rupe. Vlast je bila puna obećanja, ali nema vizija, jer da ima ponudili bi nešto drugo osim štandova na Rivi. Šundov govori o prihodima, ali ne govori kako će se plaćati obveznice. Direktno odgovornim smatram gradonačelnika, pretpostavljam da ovo gleda iz nekog kafića. Umirovljenici njega smatraju zaslužnim za bonove, ali to plaćamo svi jer je grad uzeo kredit. Ni privatni investitori nemaju svi isti tretman, jer neki moraju sami kupovati i uređivati teren, a poduzetnik Kerum ima privilegiju da mu to radi grad", kazala je Aida Batarelo iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šundov: Prave ocjene se mogu dati tek na kraju godine, sve ostalo je demagogija

10.30 Iako je sjednica splitskog gradskog vijeća počela u 9.05 sati, rasprava o izvršenju proračuna u prvih pola godine 2011. je došla na red nakon vijećničkih pitanja, tek u 10.30 sati. Na sjednici, osim Boška Knezovića iz Kerumovog HGS-a nema ni SDP-ovaca Marina Jurjevića i Gojka Čepe, tako da vlast ima dovoljnu većinu. Na sjednici, međutim, nema ni gradonačelnika Željka Keruma koji je u srijedu oko ponoći gostovao u trećem Dnevniku HTV-a.

Pročelnica odjela za financije Ljiljana Vučetić odmah je kazala da je napravljen realni minus od 52 milijuna kuna, a knjigovodstveni od 34 milijuna, no odmah je istaknula i da se proračun računa za cijelu godinu, i da se ne može temeljem polugodišnjeg izvještaja govoriti o kolapsu proračuna. Osim toga, prihodi od komunalne naknade, spomeničke rente i još nekih rastu u odnosu na neke prošle godine. Jure Šundov kaže da se do kraja godine očekuju prihodi od prodaje gradskog zemljišta i komunalnih doprinosa kad se usvoje dogovori s Tulipan Grupom za investiciju trgovačkog centra u predgrađu Mejaši. Prave ocjene mogu se dati tek na kraju godine, sve ostalo je demagogija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga, nalazi državne revizije govore da 84 posto gradova i općina krši fiskalnu disciplinu, možda to znači da tu fiskalnu disciplinu treba promijeniti, možda nešto nije u redu s njom", kaže Šundov.

Situacija gora nego lani

Izvješće o realizaciji proračuna dostavljeno u materijalima za sjednicu govori da je splitska blagajna u potpunom kolapsu. Nakon što je Split u 2010. zabilježio minus u odnosu prihoda i rashoda od 40 milijuna kuna, većim dijelom "posušen" korištenjem 37 milijuna proračunskih rezervi, u prvom polugodištu 2011. već je "ostvareno" nevjerojatnih 52 milijuna kuna minusa. I ta je brojka ponešto umanjena knjigovodstvenim računskim operacijama – zbog novopronađenih starih viškova minus je sveden na još uvijek ogromnih 34,68 milijuna kuna. Dakle, čak 10 puta više nego je bio knjigovodstveni gubitak cijele prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem je prihodovna strana – u šest mjeseci realizirano je samo oko trećine ukupnih prihoda planiranih u cijeloj godini. Ukupno je uprihođen 331 milijun, ali je zato potrošeno 383,4 milijuna. Najveće rupe su prihodi od komunalnog doprinosa – u tom segmentu je ostvareno samo 8,2 posto plana. U proračunu je bila i stavka prodaje gradskih dionica Hajduka, ali se ni to nije ostvarilo.

Split već godinama muku muči i s naplatom potraživanja, samo od komunalne naknade pokušava se naplatiti 145 milijuna kuna, a od zakupa poslovnih prostora 62,3 milijuna. Isto tako, još uvijek gradu na leđima stoji i dug od 177 milijuna kuna na ime obveznica kojima su Kerumovi prethodnici htjeli financirati kapitalne projekte, pa od svega napravili samo Rivu i nešto prometnica. Da stvar bude gora, tom iznosu valja pridodati i tridesetak milijuna kuna kamata. Za utjehu, ostalo je još samo pola milijuna kuna kredita koji su kao omča oko vrata Splitu nametnuti kad se zbog dolaska pape Ivana Pavla II. nasipao i uređivao Žnjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, drugu zanimljivu točku sjednice – izvještaj o gradonačelnikovom radu u prvih šest mjeseci – Kerumova sestra Nevenka Bečić stavila je na sam kraj, kad svima padne koncentracija.

Za vrijeme vijećničkih pitanja, Mirko Ramljak zatražio je da se objasni je li gradnja jeftinih stanova za podstanare gradski ili privatni projekt Kerumovog nećaka Gorana Sapunara, koji traži od budućih stanara s liste prvenstva POS-a uplatu 20 posto učešća. Dogradonačelnik Jure Šundov kaže da je to privatni projekt, a da grad koordinira poštivanje liste prvenstva, makar o toj suradnji nema nikakvog ugovora između tvrtke Split Gradnja i tvrtke Kila d.o.o. Ramljak je potom zaključio da je onda očito da grad obavlja poslove za privatnu tvrtku bez ikakvog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Podrug je dodjelu stanova bivšim vojnim licima koji su bili nositelji stanarskog prava, a ostali su bez stanova, nazvao podjelom stanova "dragovoljcima ravnogorskog pokreta", jer su na početku rata "uzeli pušku i borili se protiv Hrvatske", te pita je li grad sudjelovao u tom "veleizdajničkom činu". Jure Šundov najavio je "da će ispitati". Podrug je ponovio i da je privođenje napadača na gay pride bilo "privođenje zbog verbalnog delikta".

Vezani članci:

arti-201109060880006 arti-201109150545006 arti-201108260855006 arti-201107080008006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo