USKOK / će ispitati i Kosoricu i ministre

Jadranka Kosor, zajedno s ministrima Šukerom, Kalmetom i Čobankovićem naći će se na stolcu za ispitivanje u USKOK-u zbog malverzacija sa strujom ali i privatizacije šibanskog TLM-a.

18.5.2010.
8:53
VOYO logo

U sklopu istrage vezane uz malverzacije sa strujom između HEP-a, šibenskog TLM-a i Aluminija iz Mostara, bit će ispitani i sadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ministri koji su bili u Upravnom odboru HEP-a: Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković. Svima njima će se, saznaje Večernji list, pridružiti i bivši premijer Ivo Sanader.

Osim štete od oko 600 milijuna kuna koja je državi nastala zbog preprodavanja struje po povlaštenoj cijeni između triju tvrtki, istražuje se i privatizacija TLM-a. Sporan je i sumnjiv redoslijed događaja. Istoga dana kada je sklopljen ugovor ugovor između HEP-a i TLM-a o isporuci velike količine struje po povlaštenoj cijeni, održana je i sjednica Vlade na kojoj se raspravljalo te je donesena odluka o prihvaćanju ponude za kupnju dionica TLM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tvrdnji USKOK-a za takav slijed događaja kriv je Damir Polančec, koji je tada kao potpredsjednik Vlade navodno obmanuo članove Vlade navodeći da su HEP-u gubici nastali zato što se nije dopustilo povišenje cijene struje kućanstvima. No dokument o prihvaćanju ponude konzorcija Adrial za privatizaciju TLM-a koju je potpisala tadašnja zamjenica premijera Jadranka Kosor, Polančec je uzeo kao argument za svoju obranu prema kojoj ne može on sam odgovarati za štetni posao sa strujom, nego iza toga stoji Vlada i vrh HDZ-a.

Zanimljiv je, međutim, piše Večernji list, daljnji slijed događaja, odnosno konačno donošenje odluke koju je uime Vlade ipak potpisao bivši premijer Sanader, i to 7. prosinca 2007. Njime je dao suglasnost za ugovor o prodaji i prijenosu dionica TLM-a te ugovor o razvrgavanju suvlasništva između Hrvatskog fonda za privatizaciju i društva TLM. Bio je to posljednji akt vezan uz preuzimanje šibenske tvornice lakih metala i jedan od važnijih razloga zbog kojih će istražitelji ipak pozvati na saslušanje bivšeg premijera Sanadera, ali i po svemu sudeći, njegovu nasljednicu J. Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u istrazi se smatra da bi ključne informacije u rasvjetljivanju poslovanja sa strujom koje je bilo na štetu države ipak mogao dati Ivan Mravak, bivši čelni čovjek HEP-a koji je osumnjičen zajedno s Polančecom. Razlog je to što je navodno bio upozoren da sklapa štetne poslove, te nije učinio ništa. Istražitelji neformalno govore kako je cijela priča zasnovana na vertikali koja je išla od Mravka, preko Polančeca pa izravno do Sanadera.

Ističu i da upravo tu vertikalu pokriva i odvjetnik Anto Nobilo, aktualni branitelj D. Polančeca, koji je prije bio odvjetnik Sanaderu a potom i Mravku. Nobilo pak ističe da je zadovoljan smjerom u kojemu se sve počinje raspletati jer se pokazalo da je u poslovima u vezi s privatizacijom TLM-a ipak sudjelovao vrh HDZ-a i aktualna premijerka Kosor te da su posrijedi političke odluke, kako je od početka tvrdio, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo