GONG educira građane /

Upozorenje za predsjednicu uoči lokalnih izbora: 'Ne fotografirati listić!'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zelić je dodao kako bi veliki problem mogao biti korištenje mobitel za vrijeme glasanja i fotografiranje izbornih listića

19.5.2017.
14:22
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Dragan Zelić iz GONG-a upozorio je sve građane da ne fotografiraju svoj glasački listić, posebice predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović koja je na prošlim parlamentarnim izborima napravila upravo to. Među ostalim, upozoravao je na poštovanje pravila prilikom glasanja.

Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Birački odbor je odgovoran za pravilnu provedbu izbora. Iz našeg iskustva, pojedini odbori su dosad bili najslabija karika. Nadamo se da će ovaj put biti educiraniji.

Oni bi trebali uputiti birače, dati prave informacije, a ne samo dati biračima listiće i sjediti tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani imaju pravo na dobru izbornu informaciju. Ljudi u biračkim odborima su plaćeni, važno je da su educirani i da se ne puštaju u avanture poput glasanja za druge osobe, što smo već imali kao slučaj. To je kazneno djelo", rekao je Zelić za N1

Dodao je kako bi veliki problem mogao biti korištenje mobitel za vrijeme glasanja i fotografiranje izbornih listića.

"Vidimo da su to na neki na prošlim izborima shvatili kao igru. To nije igra to je ozbiljna stvar. Možemo reći da je to upozorenje i za predsjednicu. Mi smo bili znenađeni da nije znala neka pravila i nije bila svjesna svoje greške, zato mi govorimo o tome, a i DIP. Ono što je još gore, fotografiranjem listića se ugrožava tajnost glasanja i otvara put za kupovinu glasova, a to je kazneno djelo", izjavio je Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo