HLK protiv hajke na liječnike /

Upozorenje liječnice: 'Izjava da je Sumamed pogoršao stanje Gabrijela nije istinita, može biti i opasna'

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL/umrli.info

HLK iza svog mišljenja stoji i dalje i neće dozvoliti hajku prema njoj i liječnicima

12.1.2019.
13:16
Tino Juric/PIXSELL/umrli.info
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora (HLK) brani svoje mišljenje o smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića koji je preminuo od sepse, a u kojem su utvrđeni propusti u postupanju medicinskog osoblja.  

"Mišljenje je pripremljeno i napisano prema svim pravilima struke i profesionalno. Kod troje doktora nađen je propust. Stručno mišljenje komore nije optužnica ni presuda. To je na državnom odvjetništvu", kazala je Jadranka Pavičić Šarić, predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor, na konferenciji za novinare u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HKL nadzire samo doktore, nema ovlasti nad ostalim zdravstvenim djelatnicima", kazao je predsjednik Povjerenstva za međunarodnu suradnju HKL-a, Ivan Raguž.

Hrvatska liječnička komora zatražila je u petak službeno tumačenje i mišljenje Državnog odvjetništva i Ministarstva zdravstva o dopustivosti objave mišljenja izvanrednog stručnog nadzora nad zdravstvenim zbrinjavanjem dječaka iz Metkovića koji je umro od sepse. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komora je zgrožena objavom podataka iz nalaza", kazao je prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić.

Sumamed nije napravio ništa

Jutarnji list objavio je u petak izvješće Hrvatske liječničke komore, u kojem stoji da je ključno bilo postupanje u zadnjih pet dana njegova života u kojima su tri liječnice učinile stručni propust. Nadzorom je utvrđeno da su dječaka pregledali svi liječnici kod kojih je dolazio, odnosno da nije točno da pregleda nije bilo. 

S obzirom na to da je dječak ranije imao bronhitis, liječnica je rekla majci da ga za svaki slučaj dovedu opet u subotu da ga "posluša" i propisala mu Sumamed za slučaj da mu se povisi temperatura i stanje pogorša.

Kako je otkrio Jutarnji list, dječak je dobio Sumamed jer je bio alergičan na penicilin, no kako se kasnije pokazalo, Sumamed je bio jedan od razloga što je bolest brzo napredovala. Lijek, naime, kod njega uopće nije djelovao iako se to događa kod manje od 10 posto pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne slažu se svi s time. Javila nam se jedna liječnica opće prakse (podaci poznati redakciji) koja upozorava kako je izjava da je Sumamed pogoršao stanje nesretnog Gabrijela neistinita i da može biti i opasna. 

"Sumamed nije doveo do toga da se bolest razbukta. Sumamed nije nažalost napravio ništa. Ako je istina, kako je napisano u tekstu, da je dijete imalo bronhitis, onda je Sumamed tu indiciran i isto nije istina da Sumamed ne djeluje kod 10 posto pacijenata", kazala je liječnica pa nastavila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumamed ne djeluje na pacijente već na uzročnike bolesti, a dijete je uz gripu imalo streptokoka. A streptokok (ne pacijent, već bakterija) je u značajnom broju, nisam infektolog i ne znam točno, ali mislim 20-30 posto, rezistentan, otporan, na Sumamed.
I vjerojatno je to bilo kod Gabrijela. Sumamed je 'kriv' samo utoliko što su djelatnici hitne mislili da je dječak pokriven antibiotikom, a nažalost nije bio", kazala je. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo