BUDUĆNOST HRVATSKE /

Upoznajte Kaju, 20-godišnju dobitnicu nagrade 'Buduće liderice', koja svojim start upom želi učiniti vaš dom samoodrživim

Image

'Mogu samo reći kako me situacija sa kurikularnom reformom, koja je stala, jako zabrinjava jer upropaštavamo brojne buduće generacije i u sve više zaostajemo za ostatkom Europe'

2.3.2017.
8:18
VOYO logo

Kaja Pavlinić, 20-godišnja studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nedavno je dobila nagradu "Buduće liderice". Kaja je ovom nagradom smještena rame uz rame Blanki Vlašić i Kolindi Grabar-Kitarović, koje su također njene dobitnice. 

Ipak, važno je napomenuti kako je nagradu uručila Mreža Hrvatskih žena te je ona dodijeljena trima poduzetnim djevojkama koje imaju manje od 20 godina, a Kaja ne skriva oduševljenje zbog nje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta nagrada prepoznaje mlade djevojke do 20 godina koje će jednog dana postati lideri svoje zajednice. Ovo je za mene velika čast i odlična motivacija za dalje. Nagrada se dodjeljuje 8.3., na Dan žena, no naravno, to je tek početak jedne dugoročne suradnje i rada za bolju zajednicu", kaže Kaja.

Image
HVALEVRIJEDAN PODUHVAT /

'Bitno je pokrenuti se, ne čekati promjenu': upoznajte osnivača Volla, revolucionarne platforme za kupovinu autobusnih karata

Image
HVALEVRIJEDAN PODUHVAT /

'Bitno je pokrenuti se, ne čekati promjenu': upoznajte osnivača Volla, revolucionarne platforme za kupovinu autobusnih karata

Osvajanjem ove nagrade Kaja će dobiti priliku povezati se s ostalim iskusnijim ženama Mreže koje mentoriraju dobitnice i prate ih u daljnjem razvoju, a otkriva kako je zahvalna bivšoj profesorici Kseniji Kipke-Horvat iz Prve gimnazije Varaždin koja je prepoznala njen dugogodišnji trud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Vjerujem kako su moje aktivnosti prošlih godina glavni razlog zbog kojeg sam odabrana za nagradu. U srednjoj školi sam se bavila mnogim aktivnostima, volontirala, radila na projektima i išla na natjecanja, od kojih bih svakako istaknula američko natjecanje American Computer Science League, gdje sam s ostatkom tima sudjelovala četiri godine zaredom i osvojila 1., 2., i 3. mjesto u individualnoj kategoriji. U 2014., odabrana sam, kao predstavnica Hrvatske, za stipendiju američke vlade, Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship, pa sam provela ljeto na američkom sveučilištu Purdue University, Indiana, zajedno sa još 44 učenika iz Europe i SAD-a. 

Nakon toga, sudjelovala sam na brojnim drugim konferencijama, od kojih su neke Young Leaders For Tomorrow's Europe u Bratislavi, Global-In Fellowship u Berlinu, Open Data Youth Academy u Puli i Open Government Partnership Summit u Parizu. Svaka konferencija sa sobom nosi brojne suradnje, projekte i mnogo stečenog iskustva", priča Kaja.

Image

Jedan od njenih uspjeha je, kaže, sudjelovanje na Rocit Digital Summitu u Varšavi. Sredinom veljače je sudjelovala na ovoj međunarodnoj konferenciji, a ujedno je bila i najmlađa sudionica. "Na konferenciji se raspravljalo o medijima, digitalnim komunikacijama i poduzetništvu. Bilo je korisno upoznati nove ljude i steći nove kontakte za buduće suradnje."

S obzirom na sve njene uspjehe, valja istaknuti i start up Tinja koji je Kaja pokrenula sa svojim timom u rujnu prošle godine na Open Data Youth Academyu u Puli. "Imali smo tri dana da razvijemo bilo kakav projekt i na kraju ga predstavimo pred privatnim i javnim sektorom te nevladinim udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da smo svi u timu bili svjesni kako Hrvatska zaostaje pri iskorištavanju obnovljivih izvora energije za ostalim europskim državama, odlučili smo doskočiti tom problemu i razvili smo platformu koja na najoptimalniji način povezuje instalatere solarnih panela i one koji ih žele instalirati na svoj krov ili posjed. Svi znamo koliko je taj proces u Hrvatskoj još uvijek kompliciran, a ovime ga želimo što više pojednostaviti. Trenutno se nalazimo u X. generaciji Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, a iza sebe već imamo i neke nagrade", rekla je Kaja.

"Na već spomenutoj Akademiji, osvojili smo nagradu za najbolju ideju i tako dobili priliku predstaviti projekt poduzetnicima, državnicima i ostalim stručnjacima na Open Government Partnership Summitu u Parizu, gdje smo dobili mnoge pohvale i konstruktivne kritike koje će nam pomoći u daljnjem razvoju. Dobili smo i nagradu za najbolji energetski startup u Hrvatskoj na StartUp Europe Awards događaju održanom u Rijeci, pa iz toga razloga sljedeći mjesec odlazimo na finale europskog natjecanja u Brisel", otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Start up Tinja još uvijek nije službeno na tržištu, no Kaja kaže kako postoji interes pojedinaca za start up. "Područje kojim se Tinja bavi je trenutno aktualno svugdje u svijetu, a i Hrvatska je zasad premalenog opsega tržišta, pa definitivno mislimo uklopiti i inozemno tržište, no cilj nam je prvo razviti kvalitetnu platformu, testirati ju i usavršiti unutar granica Hrvatske, a onda ćemo dalje vidjeti kakve će se nove prilike otvoriti."

Ova ambiciozna studentica kaže kako za postizanje ovakvih uspjeha treba biti uporan, a smatra da su i studenti poput nje sve više aktivniji te da se uključuju u razne projekte i inicijative. "Studentima bih poručila da budu hrabriji i da se ne boje istupiti i biti drugačiji", poručila je Kaja i dodala kako je za pomak naprijed potrebna i podrška Vlade.

"Što se tiče Vlade, mogu samo reći kako me situacija sa kurikularnom reformom, koja je stala, jako zabrinjava jer upropaštavamo brojne buduće generacije i u sve više zaostajemo za ostatkom Europe. Nadam se kako ćemo shvatiti da nema te politike koja je prioritetnija od djece i pomoću pritiska javnosti, struke i mladih konačno napraviti neki pomak unaprijed."

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo