Uoči gay povorke strah vlada Splitom

11.6.2011.
9:27
VOYO logo

Kad se danas u 13.30 u splitskom gradskom parku okupe sudionici prvog splitskog Gay Pridea, bit će to test jesu li homofobne parole kojima su već mjesecima prekriveni splitski zidovi doista odraz razmišljanja većine ili samo eksces nekoliko agilnih pisaca "grafita". Pola sata nakon okupljanja kolona u kojoj se očekuje dvjestotinjak sudionika krenut će prema Marmontovoj ulici, a onda niz nju prema Rivi gdje će se održati kraći program.

I sve to bit će praćeno ogromnim policijskim snagama - najavljeno je tri puta više pripadnika interventne policije nego što se očekuje sudionika. No, puno gore je to što će parada biti praćena i - kako se očekuje - kordonom protivnika bilo kakvog iskazivanja "sumnjive" seksualne orijentacije. Dugo se već u Splitu najavljuju i oštrije mjere prema paradi od verbalnih dobacivanja, dan prije održavanja na zvoniku Svetog Duje i na nadvožnjaku na ulazu u grad Splićani su pozvani da paradu spriječe "svim sredstvima", a s gradskih zidova vrište i puno konkretnije prijetnje, vrlo često kombinirane kukastim križevima i "ušatim" U.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitska policija imat će značajna pojačanja, stižu intervenci iz sedam-osam policijskih uprava, a prvi uspjeh postigli su još u četvrtak kad je zaustavljen napad na aktiviste koji su na centralnom splitskom Narodnom trgu postavili instalaciju za Gay Pride. Instalacija je uništena, ali su aktivisti ostali netaknuti. Dan kasnije dvije su cure došle na isto mjesto, postavile stalak i na njega digle zastavu duginih boja, prolaznici sve to odgledali, neki i zapljeskali, pa se i slikali. Policija se očito dobro pripremila, čak ih je 15 osiguravalo tiskovnu konferenciju organizatora, a vlasnicima kafića na Rivi savjetovali su da koriste plastične čaše.

Inače, otpao je "hetero pride" koji je htjela organizirati Mladež HČSP-a, i to nakon što su čelnici te udruge nepoznatog broja članova bili na razgovoru u policiji. Stoga će svi antigay prosvjedi biti zapravo pojedinačni, a jedina organizirana anti-pride manifestacija bit će glazbena "hetero večer" - ma što to značilo - u popularnom klubu O'Hara koji se voli nazivati okupljalištem urbanih, vječno mladih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno, Split Pride - koji je Kerumova gradska vlast dozvolila, ali u njemu ne želi sudjelovati - želi ukazati na diskriminaciju prema homoseksualnoj populaciji u Obiteljskom zakonu, jer već deset godina nema promjena koje su bile zatražene u Saboru. Podršku i sudjelovanje najavio je od političkih stranaka samo splitski HNS, te nekoliko novinara i javnih djelatnika.

Vezani članci:

arti-201106100404006 arti-201106070703006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo