UNOSAN BIZNIS: / 'Ma koje mandarine, ovo je voće budućnosti! Već u drugoj godini donosi dobit'

Image

U dolini Neretve, u naselju Krvavac nedaleko od Metkovića, sibirska aronija postala je hit među poljoprivrednicima, piše Slobodna Dalmacija.

17.9.2016.
15:43
VOYO logo

Ovo voće raste na plantaži obitelji Jelčić koja je uzgoj mandarina zamjenila uzgojem aronije. Sibirska aronija nije zahtjevna za uzgoj, ima tržište i sigurno prodaju, a primamljiva je u čitavom svijetu zbog ljekovitih svojstava te se ona često naziva i super voćem zbog svojih nutritivnih vrijednosti i antioksidansa kao i uspjeha u liječenju karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Na plantaži se nalazi 1700 grmova aronije na kojima će se ove jeseni ubrati oko sedam tona plodova. Iskusni berači mogu u osam sati ubrati oko 80 kilograma aronije, tj. osam kilograma po satu. "Sve se radi obiteljski", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Luka Jelčić, vlasnik plantaže. U berbi mu pomažu susjedi, prijatelji, i kumovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka je zajedno sa svojom obitelji, ocem i braćom prije tri godine počeo saditi aroniju, a rijetki su vjeorvali da ona može rasti u Neretvi. Aronija raste na svim vrstama tla jer joj ne smetaju podzemne vode zbog čega se radi o idealnoj biljci za neretvansku dolinu.

Početni ulog 40 tisuća kuna

Jelčići su zasad prvi i jedini proizvođači aronije u dolini Neretve, a također su dali ideju i drugima da se odmaknu od klasične poloprivrede i započnu uzgajati nešto novo. Nakon prikupljanja određenih saznanja uspjeli krenuli su u uzgoj aronije, a spremni su ih podijeliti i sa drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su rekli, početni ulog za pripremu zemlje i kupovinu sadnica i sadnju iznosi oko 40 tisuća kuna. "Aronija brzo dolazi na rod, a grm može dati i do četiri kilograma. Već u drugoj godini se isplati ulog i donosi dobit", rekao je Luka i naglasio kako u malom prerađivačkom pogonu proizvode sok, pekmez i čaj od aronije.

Image
Image

Obitelj Jeličić je prošle godine proizvela i prodala 3300 litara soka od aronije, a sve se prodalo na kućnom pragu jer su u Neretvi prepoznali kvalitetu domaće ekološke proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirana u specijaliziranim laboratorijima

Njihov plan za ovu jesen je da iscijede oko 5 tisuća litara soka koji će se izvoziti u Slovačku, a planiraju i proizvodnju praha i kapsula od aronije. Prije prerade aronija je išla na analizu u specijalizirane laboratorije u kojima je utvrđeno da je puna C vitamina, biofenola, tanina, flavonoida i antocijana.

"Ova se biljka zbilja jako dobro aklimatizirala u neretvanskoj močvari. Zime i zimske temperature joj nisu problem jer podnosi i do 40 ispod nule, a ni ljetne žege joj ne smetaju, samo što je ljeti treba redovito zalijevat", rekao je Luka za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletnu proizvodnju obitelj Jelčić prati certifikatorska kuća zbog čega će njihova aronija dobiti oznaku eko proizvoda. Kod ploda aronije je najvažnije da je zdrav i da ima veliku količinu sladora koji se, kao i kod grožđa, mjeri u briksima, a i iznosi do 24. Od jednog kilograma aronije može se napraviti pola litre soka.

Nema prirodnih neprijatelja

Neposredno nakon branja aronije ona se stješnjava u posebno rađenom kalupu u kojem se sok odvaja od komine, a sok dobiven hladnim prešanjem svježe aronije ima najbolju kvalitetu uz dodatak šećera i konzervansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sok se puni u staklene boce, a bitan korak je njegovo hlađenje što je i zadnji čin njegove proizvodnje. Aronija nema prirodnih neprijatelja stoga se ne prska.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo