Unatoč zabrani u zdravstvu zaposleno 1740 ljudi

Zabrana zapošljavanja u zdravstvu na snazi je još od 2007., a od tada pa do danas zaposleno je 1740 ljudi. Za sada nitko ne daje odgovor kako i na koja mjesta.

9.12.2009.
15:21
VOYO logo

U hrvatskom zdravstvenom sustavu u samo 10 mjeseci ove godine zaposleno je 1740 osoba unatoč okružnici iz 2007. godine po kojoj je na snagu stupila zabrana zapošljavanja u tome sustavu.

Okružnicu je uputio tadašnji ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, uz napomenu da se zapošljavanje dopušta iznimno uz dozvolu Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatak o zapošljavanju otkriven je kada je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz redova sindikata postavio pitanje ravnatelju HZZO-a Tihomiru Strizrepu otkud 70.000 ljudi u zdravstvenom sustavu, kada je poznato da ih je 65.000. Strizep mu je odgovorio kako postoji 1740 novozaposlenih, no da se ne zna na koji su način zaposleni i što točno rade.

Na pitanje o 1740 zaposlenih, odgovor do sada nije dao ni ministar zdravstva Darko Milinović, a nije ni poslao inspekcije kako bi provjerio o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražili smo odgovor od Milinovića, koji nas uvjerava da Ministarstvo nije dalo dozvolu za ovaj nered, koji je, očito, povezan s korupcijom. Pođemo li od toga da mu trebamo vjerovati, onda nam nije jasno zašto ministar do danas nije ispitao tko krši propise u sustavu zdravstva s obzirom na broj osoba i ozbiljnost situacije. S tolikim se kadrom mogla pokrenuti cijela nova bolnica. Logično je da je većina novih zaposlenika nezdravstveni kadar, što govori o zapošljavanju 'po babi i po stričevima'", izjavila je za Business.hrSpomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Državni tajnik za zdravstvo Dražen Jurković, pak, tvrdi da Ministarstvo radi temeljitu analizu stanja te da prije te analize ne mogu iznijeti nikakve podatke niti poduzeti mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912060203006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo