trener svih trenera / Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro. Cijela Hrvatska oprašta se od legendarnog trenera

Image
Foto: RTL

Legendarni hrvatski nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini nakon duge brobe s rakom. U Saboru je održana minuta šutnje zbog njegove smrti, a diljem Hrvatske i svijeta stižu posljednji pozdravi od Ćire

8.2.2023.
7:45
RTL
VOYO logo

Jutros je cijelu Hrvatsku dočekala vijest da je umro Miroslav Ćiro Blažević. Trener svih trenera preminuo je u 88. godini, samo dva dana prije svog rođendana.

Brojni poznati opraštaju se od osobe koja je hrvatski nogomet predstavila na svjetskoj sceni. Brončane iz 1998. godine vodio je upravo on. Brojni poznati Hrvati opraštaju se danas od legendarnog trenera. Klubovi, nogometaši koje je trenirao, države koje je vodio - svi iskazuju sućut obitelji Ćire Blaževića. Prije točno dva tjedna fotografi su uhvatili jednu od njegovih posljednjih šetnji centrom Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MIROSLAV I MIROSLAV /

Ovo su posljednje fotografije Ćire Blaževića: Loše je izgledao ali nije se predavao do kraja

Image
MIROSLAV I MIROSLAV /

Ovo su posljednje fotografije Ćire Blaževića: Loše je izgledao ali nije se predavao do kraja

Estrada o Ćiri: ' Svačiji si bio, a najviše SVOJ'

Od "trenera svih trenera" oproštaju se mnogi poznati iz svijeta sporta kao i neki bivši i sadašnji političari, a pridružuju im se i oni iz svijeta estrade.

Tarik Filipović, Enis Bešlagić i Emir Hadžihafisbegović na svojim su društvenim stranicama podijelili svoje misli o legendarnom treneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dostupan i pristupačan svima... Svačiji si bio, a najviše SVOJ. Mnogo toga si ostavio iza sebe, da ćemo te dugo pamtiti i spominjati sa osmijehom", napisao je Bešlagić na svojoj instagram priči uz njegovu sliku s preminulim Ćirom.

Zdravko Mamić oprostio se od Ćire

Nakon smrti Ćire Blaževića oglasili su se brojni poznati, a smrt legendarnog trenera posebno je pogodila Zdravka Mamića koji je s Ćirom imao specifičan odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio mi je i vjenčani kum, prijatelj i uzor", rekao je Mamić.

Što je sve napisao i kako se oprostio od 'trenera svih trenera' pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Plijenio je šarmom. Bdio je nad svima nama'

Premijer Plenković na današnjoj je sjednici Vlade izrazio sućut obitelji Blažević.

"Legendarni nogometni trener, veliki čovjek, sportaš i onoga koji je plijenio svojim šarmom, svojom osobnošću, karizmom godinama u hrvatskom društvu. Njegova humanost, dobri duh, angažman, bdio je nad svima nama i nakon teške bolesti izražavam sućut i žaljenje", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O smrti izvijestili i strani mediji

Vijest o odlasku bivšeg hrvatskog izbornika Miroslava Ćire Blaževića koji je umro u srijedu u 88. godini života nakon duge i teške bolesti prenijeli su i strani mediji.

Među prvima vijest o smrti Miroslava Blaževića prenijeli su švicarski mediji "Le Matin" i "20 minutes" koji navode da je Ćiro bio "spomenik hrvatskog nogometa". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tome pročitajte OVDJE.

Kako je nastao nadimak 'trener svih trenera' i tko ga je osmislio?

Atila Bič Božji, Blaž, Ćiro i naposljetku 'trener svih trenera', nadimci su koji su se vežu uz ovog velikog trenera. Malo tko zna tko je i kako nadjenuo Ćiri epitet 'trenera svih trenera'. Riječ je o legendarnom novinaru Sportskih novosti Branku Stipkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču o nadimku 'trener svih trenera' pročitajte OVDJE.

Hrvatski sabor održao je minutu šutnje povodom smrti Ćire Blaževića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oproštajna ilustracija

Poznati sarajevski ilustrator Midhat Kapetanović objavio je emotivnu ilustraciju kojom se oprostio od Ćire Blaževića.

"Čekaju ga Katalinski, Osim, Pelé i ostala klapa na Velikom Poluvremenu i neće da počnu bez njega, sine moj", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski svijet oprašta se od Ćire

U karijeri je vodio reprezentaciju Hrvatske, Irana, Švicarske, BiH i mladu selekciju Kine te više od 20 klubova među kojima su i svi osvajači naslova prvaka Hrvatske. Od njega se na društvenim mrežama opraštaju klubovi, treneri, nogometaši, ali i svi drugi sportaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve napisao poruku za Ćiru možete iz minute u minutu pratiti OVDJE.

Ovo je bila njegova svakodnevica

Ćiro je gotovo svaki dan provodio u kafiću Charlie. Tamo su danas postavili kavu, lampion, dres Dinama, cedevitu bazga-limun te fotografija Ćire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Radio je kao metalostrugar, prevozio mlijeko, imao dnevnicu 3 dolara

"Miroslav Ćiro Blažević rođen je u Travniku 10. veljače 1935. navode na sveprisutnoj internetskoj enciklopediji. To lijepo zvuči, priznajem, ali problem je taj što: niti sam rođen u Travniku, niti sam rođen tog dana", naveo je trener svih trenera na svojoj službenoj stranici u recima u kojima je pisao o svome životu onako kako je samo on to znao.

Vojni rok počeo je služiti 1955. godine u Čačku i ondje, kako piše "odgulio 24 mjeseca, umjesto predviđenih 18. Možete zamisliti koliko sam bio sretan zbog toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao početak kraja svoje igračke karijere navodi 1959. godinu kada je, kao igrač Sarajeva, na treningu B reprezentacije doživio tešku ozljedu križnih ligamenata. Godinu dana kasnije odlazi u Rijeku i postaje igrač Kantride gdje je 1961. godine oženio Zdenku "moju Nenu s kojom ću preko 60 godina ostati u braku."

Manje poznate detalje o životu legendarnog trenera pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri godine preminula četiri izbornika Vatrenih

Miroslav Blažević je nažalost, već sedmi hrvatski nogometni izbornik koji je preminuo. Blažević je na hrvatskoj klupi debitirao 23. ožujka 1994. pobjedom protiv Španjolske sa 2-0 u prijateljskoj utakmici u Valenciji. Godine 1998. osvojio je svjetsku broncu, a Hrvatsku nogometnu reprezentaciju vodio je od 1994. do 2000. godine.

Koji su nas sve izbornici napustili pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političari se opraštaju od legendarnog trenera

Brojni političari, kako oni aktualni tako i oni bivši također su napisali svoje posljednje pozdrave za Ćiru.

Tko se sve oprostio od Miroslava Ćire Blaževića, pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Robert Anic/Tino Juric/PIXSELL

Kako su se srpski mediji oprostili od Ćire?

Sportal, Kurir, Novosti - srpski mediji oprostili su se od našeg trenera. Blicov Sportalpiše kako je u pitanju 'tužna vijest za ljubitelje nogometa' te, uz ostalo, podsjeća kako je Ćiro vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kurir opisuje njegovu trenersku karijeru, a Novosti podsjećaju da mu je rođendan službeno bio 10. veljače, ali je Ćiro više puta izjavio kako se njegov otac malo više zadržao u kafiću, zbog čega ga je kod matičara upisao dan kasnije.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendaran video Ćire Blaževića

Jednom prilikom 'trener svih trenera' rekao je da će se 'baciti s Ciboninog tornja ako Zagreb ispadne iz lige'. Ozbiljno je shvatio taj izazov, a kamera je zabilježila njegov jedan tadašnji trening i nastao je video koji će zauvijek biti jedan od najlegendarnijih nogometnih videa s ovih prostora.

Video pogledajte OVDJE.

'Bosanac koji je pobijedio Slovenca'

Ćiro je od malih nogu pokazivao interes prema sportu, pa se počeo baviti skijaškim trčanjem. Kao 15-godišnjak nastupio je na republičkom prvenstvu na Jahorini, a 1952. na državnom prvenstvu na slovenskom Pohorju u utrci na šest kilometara bio je pobjednik u konkurenciji mlađih omladinaca. 

Više o tome čime se Ćiro bavio prije nogometa pročitajte OVDJE.

Tko je bio 'trener svih trenera'?

Nadimak "Ćiro" dobio je još kao mali, na dječjoj predstavi u kojoj je glavni lik bio lutak Ćiro, koji je imao sličnu govornu manu kao i on. Njegovoj se majci nije to sviđalo i molila je da ga nitko ne zove Ćiro pa su ga nekako počeli zvati "Blaž", pogotovo kad se preselio u Zagreb. No onda su ga tamo prepoznali neki njegovi znanci iz Travnika, opet ga počeli zvati Ćiro i tako je nadimak ostao.

Životnu priču Ćire Blaževića pročitajte OVDJE.

Preminuo je Ćiro

Umro Miroslav Ćiro Blažević. Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći puta nažalost nije uspio. Sutra je trebao proslaviti 88. rođendan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo