Potpuni kaos / Umjesto Zagreba na vodi, Zagreb u vodi: Istražili smo zašto svaka jača kiša potopi pola grada

Rješenja su potrebna odmah, kažu stručnjaci, jer postojeći sustav odvodnje ne može se nositi s velikim količinama vode

24.9.2019.
22:35
VOYO logo

Jučer, na prvi dan jeseni, u Zagrebu je pala kiša i odmah pokazala što Zagrepčane čeka sa svakom jačom kišom ove jeseni. Potpuni kaos u pojedinim dijelovima grada, potopljeni podrumi i prizemlja, potopljeni podvožnjaci i to oni koji su nedavno  sanirani baš zato da ne bi bili potopljeni. 

Naravno problem je u tome što se gradskoj upravi koja baja o Manhattanu na Savi i sličnim čudesima ne da zamarati takvim trivijalnostima kao što su odvodnja oborinskih voda, kanalizacija i ostali problemi u kojima s vremena na vrijeme zagrepčani doslovce žive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad im se i posvete, kao primjerice podvožnjaku u Škorpikovoj ulici, onda se nakon sanacije dogodi veća poplava nego što je bila prije.

Kao da je Zagreb pogodio uragan, a ne prva jesenska kiša. Potopljene ceste, obustavljen promet, podrumi pod vodom. Na terenu policija, vatrogasci na stotinama intervencija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcije spašavanja kuća, dvorišta i vrtova baš svaki put kada padne velika kiša imaju i stanovnici Rudeša. U dvorištu gospođe Ljiljane vode je bilo gotovo do koljena. 

"Evo tek sam sad oprala dvorište od mulja, smeća iz kanalizacija, toalet papira. Voda mi je bila u dvorištu oko kuće s tim da sam štitila simfon stajajući na njemu, školjku sam štitila ručnicima. Na vrata smo napravili, patentirali pregradu da nam bod au kucu ne uci. I na kraju je kanalizacija izlazila ovdje iz betona", govori Ljiljana Besenik, stanovnica Rudeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako već četiri godine.

"Vidite da nam voda ide, kaj da vam velim. Nastradao vam je parket? Da. parket. Koliko često? Svaka velika kiša", kaže Ivka Hrvoj, stanovnica Rudeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem u prastarim cijevima

Stručnjaci kažu da je problem Zagreba u prastarim cijevima i njihovom neodržavanju. Neke se nisu mijenjale otkako je kanalizacije - više od stotinu godina.

"Veliki dio današnjeg sustava odvodnje je zastario. Imate tu zastarjele cijevi, već su degradile potpuno i to se naravno odražava na protočnost. to treba povećati i voditi veću brigu. Ako to napravimo riješit ćemo dio problema", jasno će Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kataklizma zbog kiše u Zagrebu, stotine građana zvalo vatrogasce: Poplavljeni podrumi, stanovi, zatvorene ceste!

Image

Kataklizma zbog kiše u Zagrebu, stotine građana zvalo vatrogasce: Poplavljeni podrumi, stanovi, zatvorene ceste!

Iako stručnjaci koji su radili Strategiju razvoja vodoopskrbe i odvodnje Zagreba kažu da su kanali stari i da je potrebna njihov obnova gradonačelnik Bandić kaže da je krivac  - kiša.

"Nažalost Bandić može puno toga, ali ne mogu utjecati i na atmosferu i na vrijeme. Vi bi željeli sigurno da mogu utjecati na to, ali ne mogu", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano je Bandić prije godinu dana u promet pustio i obnovljeni podvožnjak na križanju Škorpikove i Aleje Bolonje.

Zbog čestih poplava u Škorpikovoj prije godinu dana je napravljena rekonstrukcija kanala. Ali radovi očito nisu napravljeni kako treba - jer i dalje nakon svake kiše ovdje bude kaos i obustava prometa zbog poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je Škorpikova izgledala sinoć. Isto kao i prije rekonstrukcije. 

Rješenja su potrebna odmah

"Škorpikova je oduvijek problem, posebno kad padne 100 litara vode po kvadratu. Prije niste imali takve udare i to će se sigurno morati drukčije rješavati u budućnosti", kaže Pavle Kalinić, Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenja su potrebna odmah, kažu stručnjaci jer postojeći sustav odvodnje ne može se nositi s velikim količinama vode.

"Naši kanalizacijski kanali bi trebali biti širi, trebalo bi ih biti još više. Očigledno da to nije moguće jer je preskupo a i teško je kopati usred ulica i trgova tako da nažalost ćemo i dalje ćemo imati i dalje odgovarajuće poplave", upozorava Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa stanovnici Rudeša, koji već godinama bezupješno mole za pomoć, znaju što očekivati i idući put kad padne kiša. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo