poljoprivreda 21. stoljeća / Umjesto učionice, u plastenik: ovi učenici žele pokazati proizvođačima što je kontroliran i kvalitetan uzgoj jagoda

Hidroponski sustav proizvodnje najnovije je i najmodernije dostignuće u poljoprivredi, a učenici poljoprivredne škole iz Zadra sadnjom u svom plasteniku žele proizvođačima voća pokazati što je kontroliran i kvalitetan uzgoj

24.2.2016.
19:25
VOYO logo

Fitofarmaceuti u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru nastavu pohađaju u učionici u kojoj nema ni knjiga ni klupa. Oni u supstratu kokosa i zemlje, na inovativan način sade jagode.

"Napravimo rupu u kokosovom vlaknu, stavimo jednostavno jagodu i samo pritisnemo. I moramo paziti da vršni pup bude vani. I to uopće nije komplicirano", kaže učenik Roko Baždarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi iz svega toga izrasle mirisne i sočne jagode, dodaju se voda i hranjivi sastojci, a sve bez pesticida. Projekt je vrijedan milijun i 300 tisuća eura.

"Financiran je iz europskog socijalnog fonda u sklopu natječaja modernizacija školskih kurikuluma", kaže voditeljica projekta Ivana Dević.

"Željeli smo uvesti nešto novo u nastavu, nešto drugačije, da poljoprivredi, od koje se pomalo u našim krajevima odustaje, vratimo mlade ljude i pokažemo da to nije poljoprivreda kao što je nekada bila", kaže ravnateljica Jelena Gulan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastenik od 150 metara četvornih s opremom i sadnicama stoji oko 150 tisuća kuna, a investicija je isplativa nakon tri godine. 

"Cilj je proizvoditi jagode koje će davati prinos po metru kvadratnom 12 kilograma. U standardnom uzgoju očekivan prinos je do osam kilograma", kaže profesorica Željka Ralaica.

A ovi učenici će svoje prve jagode već u travnju ponuditi Zadranima na kušanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo