'ENGLEZI SU NA PIVU, OSTALI NA ŽESTI' / Ultraši okupirali Split: Kafići su krcati, ugostitelji trljaju ruke, a taksist negoduje: 'Ovi su ajme, pijani i nemaju para'

Image

Split se priprema za novo izdanje Ultre, a horde turista iz svih krajeva svijeta već su okupirale grad

8.7.2022.
15:10
VOYO logo

Split vrvi od turista. Većina njih je došla na Ultru koja kreće danas, ritmovi techna i elektronike čuju se iz svakog kantuna, a ekipa je zauzela svaki slobodni kvadrat površine.

Trgovine su pod opsadom, piše Slobodna Dalmacija, jer ultraši kupuju nešto za pojesti, ali i popiti. Za razliku od njih, taksisti stoje i čekaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KAKVA ORGANIZACIJA, TAKVE CIJENE' /

Procurio cjenik s festivala u Puli: Voda 30 kn, pivo 40, viski... Mnoge ipak brine nešto drugo

Image
'KAKVA ORGANIZACIJA, TAKVE CIJENE' /

Procurio cjenik s festivala u Puli: Voda 30 kn, pivo 40, viski... Mnoge ipak brine nešto drugo

"Lani je bilo super. Nikad bolja sezona i nikad imućniji gosti, a nije bilo Ultre. Ovi sad su ajme. Nemaju para, pijani su stalno, a i nema ih baš. Di im je tih 150 tisuća?! Pa nismo imali dvi ture jutros. Bit će i karte dijele za Ultru da im netko dođe", komentirao je taksist Ante Vukorepa.

Iće, piće i... dobra glazba'

Ljudi dolaze sa svih strana; s Kanara, iz Amerike, Italije, Engleske... "Piju stranci alkohol ko da je voda. Pun nam je inventar, al' bojim se da će bit' malo koliko ovi popiju. Englezi su na pivu, ostali na žesti. Radimo dvokratno, u punom pogonu", svjedoči konobar jednog kafića na Rivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski ugostitelji su spremni čak i za one kojima opijanje i nije najdraža disciplina tijekom provoda. "Radimo produženo, od 9 ujutro do 23 navečer, a bit ćemo i na Ultri. Dolaze nam turisti na jutarnju okrepu. Vole zdrave sokove i kašice. Skroz su pristojni. Zato što kod nas nema alkohola, pa nam dolaze samo normalni ljudi", govore u trgovini zdravih doručaka i smoothieja.

Restorani i pečenjare su također spremni. Vabe turiste mirisima ćevapa i drugih nama poznatih delicija. "Na ovakav dan kad nema kupanja bude gužve pa je i danas očekujemo. Ne smijem otkrivati koliko smo porcija pripremili, ali bit će za sve. Turisti vam ionako više piju nego jedu, ali iz iskustva, ultraši su pristojniji od ovih šta dođu neovisno o Ultri. Ultraši čekaju strpljivo u redu, fini su i duhoviti. Nije vam to ona mladež šta povraća po gradu", govori Ante Bilić Prcić, vlasnik Kantuna Paulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neugodno triježnjenje'

Bit će tako dok ne završi Ultra, a onda kreće neugodno triježnjenje. Taksisti upozoravaju da je policije malo i da oni često moraju sudjelovati u razmiricama i rastavljati sukobljene strane.

"Mi na kraju moramo smirivati situaciju. Užasno nam je raditi. Čujem da je pola redara iz ovih noćnih klubova na bolovanju. Da bar pošalju dvojicu policajaca u noćnu smjenu", požalio se taksist Vukorepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo