ULAZIMO U 3. TOPLINSKI VAL / Sutra će biti doslovno opasno za zdravlje, ali neće to zadugo: Uskoro stiže promjena, evo kad stiže kiša

Image
Foto: Shutterstock

Meteorolog Zoran Vakula nedavno je objavio i dugoročnu prognozu prema kojoj se očekuje da će kolovoz biti topao i sunčan

4.8.2022.
19:28
Shutterstock
VOYO logo

Približavamo se klimatološkom vrhuncu ljeta pa ćemo tako sljedećih dana diljem Hrvatske imati treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Srećom, ovaj bi trebao biti kraći i slabije izražen od prethodnih, prognozira Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a za HRT.

"Vrlo velika opasnost vrućine na zdravlje postojat će uglavnom na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, osobito tijekom prazničnog petka", kaže Hojsak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon suhog i pretežno sunčanog petka od subote će se pojavljivati pljuskovi s grmljavinom, a zapuhat će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje jaka bura s olujnim udarima - što je uvod u promjenjiviji i u većini Hrvatske svježiji početak idućeg tjedna.

U središnjoj Hrvatskoj sparina i vrućine opasne po zdravlje

"Praznični petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz nebesko plavetnilo i obilje sunčana vremena. Jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 15 i 18 °C, te će pružiti dovoljno svježine za odmor uoči još jednog vrućeg dana s najvišom temperaturom od 34 do 36 °C. Podjednake jutarnje i dnevne vrijednosti temperature bit će i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje biti velika. Zbog izostanka vjetra bit će i poprilično sparno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će se uz ugodnih oko 15 °C u gorju ujutro lakše disati nego u unutrašnjosti Istre i posebice na sjevernom Jadranu, danju će posvuda biti vruće i vrlo vruće uz 32 do 35 °C, a opasnost od utjecaja toplinskog vala na zdravlje velika, na moru i vrlo velika. Popodne će na obroncima planina doći do umjerenog dnevnog razvoja oblaka, a u Gorskom kotaru mala je vjerojatnost za lokalni pljusak. Ujutro većinom burin, a popodne umjeren jugozapadni vjetar.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano, a tek mjestimice popodne oko planinskih vrhunaca poneki oblak. Jutro toplo i vrlo toplo uz 20 do 26 °C, a danju vrlo vruće, od 33 °C na otocima do 38 °C u unutrašnjosti. Barem malo olakšanje donijet će popodne umjeren jugozapadni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na jugu Hrvatske još jedan u nizu sunčanih i vrućih dana. Nakon toplog i vrlo toplog jutra uz 21 do 26 5C temperatura zraka popodne će porasti na 33 do 36 °C. Stoga će nakon još jedne neugodne noći opasnost vrućine po zdravlje biti velika", kaže Hosjak.

Image
U 4 GRADA NARANČASTI METEOALARM /

Stigao je treći toplinski val. Vakula najavio promjenu nakon žestokog prženja: 'Povećava se vjerojatnost pljuskova s grmljavinom'

Image
U 4 GRADA NARANČASTI METEOALARM /

Stigao je treći toplinski val. Vakula najavio promjenu nakon žestokog prženja: 'Povećava se vjerojatnost pljuskova s grmljavinom'

Od subote nestabilnije, većinom i manje vruće

Jačanjem sjeveroistočnog vjetra toplinski val će od subote na kopnu popuštati, a u nedjelju će upozorenja na vrućinu većiom i prestati. Stići će vlažan i nestabilan zrak, pa je poneki pljusak s grmljavinom moguć već u subotu u područjima uz granicu sa Slovenijom, a od nedjelje i istočnije. Najčešći i lokalno izraženi vjerojatno će biti u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu će utjecaj vrućine postupno slabjeti, no za vikend će još prevladavati sunčano te vruće. U subotu je poneki pljusak moguć na sjeveru, a u ponedjeljak i na jugu. Zapuhat će bura, većinom umjerena i jaka, u nedjelju pod Velebitom s olujnim udarima, prognozira Tomislava Hojsak.

Očekuje nas iznadprosječno topao kolovoz

Meteorolog Zoran Vakula nedavno je objavio i dugoročnu prognozu prema kojoj se očekuje da će kolovoz biti topao i sunčan. Prognoze za kolovoz, kazao je Vakula, daju prilično veliku vjerojatnost za njegovu iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom će vjerojatno najtoplije biti u prvom tjednu kolovoza, tijekom kojeg se valja prilagoditi novom toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje, i to ponegdje već od četvrtka te gotovo diljem Hrvatske. To potvrđuje i prognoza meteorološkog servisa AccuWeather, koji je zbog ekstremno visokih temperatura za naredna tri dana izdao crveno upozorenje za Jadran, a narančasto za ostatak zemlje.

Od idućeg tjedna kiša i pljuskovi u Zagrebu

Za Zagreb, servis prognozira da se temperature od nedjelje više neće penjati iznad 29 stupnjeva, a u noći na ponedjeljak najavljena je kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kiše, mjestimično će biti i grmljavinskog nevremena, a pljuskove i naoblaku meteorolozi najavljuju sve do iduće nedjelje, kada ponovno kreće serija sunčanog vremena. No i tada će temperature u metropoli biti manje od 30.

Ovakve dugoročne prognoze nisu pouzdane pa su promjene još moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo