Ukinut ću besplatne vrtiće i prijevoz za neke učenike

'Besplatno će se voziti samo učenici i studenti lošijeg imovinskog stanja.

20.5.2010.
11:51
VOYO logo

Ivo Jelušić, nasljednik Milana Bandića na čelu Zagrebačkog holdinga i kandidat za njegovo nekadašnje rukovodeće mjesto u zagrebačkom SDP-u, u intervjuu Jutarnjem listu najavio je kako se planira nositi s katastrofalnim minusom gradskog megapoduzeća, 'teškim' 700 milijuna kuna, kao i nerealnim proračunom za 2010. godinu u kojem bi moglo nedostajati – 700 milijuna kuna.

Priznaje da Zagreb mora isplatiti Holdingu više od 600 milijuna kuna i naglašava da je i Grad u krizi, proračun mu se loše puni, zbog čega će rezovi biti potrebni na svim razinama, pa čak i vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je pronaći način kako ispoštovati sve rokove i platiti sve dugove. Tri su moguća scenarija: financiranje iz proračuna Grada, prihodi od komunalnih usluga i nova zaduživanja. Na Grad ne možemo računati jer je i on u teškoj situaciji, cijene komunalija osobno ne bih dizao, dakle, preostaje nam zaduživanje. Zalagat ću se da to bude izdavanjem korporativnih obveznica na financijskom tržištu", izjavio je Jelušić.

Upitan kako planira doći do novca, odgovara: "Do kraja godine Holdingu će trebati oko 800-900 milijuna kuna. Toliko se trebamo zadužiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezovi po imovinskom cenzusu

Najavio je i da će zaustaviti zapošljavanje po stranačkoj i "rodijačkoj" liniji. I premda priznaje da u Holdingu ima viška zaposlenih, kaže da osobno nije za otpuštanja, "nego za racionalnu preraspodjelu kadrova unutar tvrtke".

"U Holdingu se za svoj posao od sada moraju brinuti samo oni koji ne rade ili ne rade svoj posao dovoljno dobro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najave da bi se pojedine tvrtke unutar Holdinga mogle privatizirati komentirao je da se radi o procesu koji daje rezultate na duge staze. Privatizacija Zagrebačkog električnog tramvaja, koji je već drugu godinu u gubitku, prihvatljivija mu je od, primjerice, privatizacije Vodoopskrbe i odvodnje. Najavljuje i ukidanje povlastica po imovinskom cenzusu.

"Besplatno će se voziti samo učenici i studenti lošijeg imovinskog stanja. Zašto bi se i moja djeca vozila besplatno?", pita Jelušić, a u sveobuhvatnu sječu troškova ubraja čak i dječje vrtiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bogati poduzetnik neka plaća ekonomsku cijenu vrtića, a nezaposleni neka svoju djecu u vrtiće upisuju besplatno. Zašto bi Grad subvencionirao bogate građane?", pita Jelušić.

Prethodni članci:

arti-201005180768006 arti-201005110605006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo