PRIJETI MU DO 20 GODINA ZATVORA / Uhićen čuvar koji je zlostavljao hrvatske branitelje i civile u srpskim logorima

Image
Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljena na području Vukovara

2.7.2021.
14:56
Matija Habljak / PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnji pripadnik paravojnih srpskih formacija i čuvar u logorima u Srbiji uhićen je zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv šestorice ratnih zarobljenika s područja Vukovara koje je fizički i psihički zlostavljao pri čemu je jedan od zarobljenika preminuo.

Kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem 49-godišnjeg hrvatskog državljanina proveli su službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i osječke policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od zlostavljanih je preminuo

Osumnjičenika terete da je od listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene hrvatske branitelje i civile.

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljena na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba pa je osumnjičeni u četvrtak ujutro uhićen na vukovarsko-srijemskom području, a u petak smješten u pritvor.

Image
PLENKOVIĆ O UHIĆENJIMA /

'Bez obzira što neki šarlatani sumnjaju u tajminge uhićenja, ovo je dokaz da nema pritisaka niti privilegiranih'

Image
PLENKOVIĆ O UHIĆENJIMA /

'Bez obzira što neki šarlatani sumnjaju u tajminge uhićenja, ovo je dokaz da nema pritisaka niti privilegiranih'

Predviđena kazna do 20 godina

Kazneno je prijavljen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika za što je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljstvo policije navelo je da je osumnjičenik nedjela počinio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo