'SPAS U ZADNJI ČAS' / Ugostitelji zadovoljni poreznim rasterećenjem pa obećali: 'Povećat ćemo plaće radnicima'

Image
Foto: Pixsell

'Hvala Vladi i ministru financija Zdravku Mariću na najavama razumne odluke'

26.7.2019.
13:58
Pixsell
VOYO logo

Koordinacija ugostitelja Hrvatske pozdravlja najavu Vlade RH da će smanjiti porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu smanjivanjem PDV-a na pripremu hrane s 25 na 13 posto. Cilj smanjenja stope za nas je početak stvaranja uvjeta za povećanje plaća radnicima u ugostiteljstvu. Odlazak kvalitetne i kvalificirane radne snage, pritom mislimo na onu domaću, jedan je od najvećihproblema ugostiteljstva i turizma Hrvatskoj i zato smo toliko apelirali na Vladu da smanji namete.

"Hvala Vladi i ministru financija ZdravkuMariću na najavama razumne odluke koja će za nas biti spas u zadnji čas. Razliku koja će nam ostati smanjenjem PDV-a preusmjerit ćemo u plaće te o tome intenzivno pregovaramo sa sindikatima jer želimo sve formalizirati kolektivnim ugovorom. Također, planiramo taj novac preusmjeriti u kupnju domaćih, kvalitetnijih, a ne uvoznih namirnica te dodatno dići uslugu na svim razinama", ovim je povodom izjavio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

"Sada je vrijeme za strateško promišljanje o budućnosti našeg turizma i ugostiteljstva te donošenje mjera na opću društvenu korist u suradnji s institucijama. Vrijeme je da novac koji će nam ostati razumno upotrijebimo za zapošljavanje domaćih ljudi. Moramo educirati ugostitelje, naše članove kako bismo uslugu digli na što višu razinu. Zahvalni smo Vladi što su čuli naše apele, a sada je na nama da u poštenoj tržišnoj utakmici pokažemo što znamo i umijemo", izjavio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske MarinMedak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burilović: Smanjenje PDV-a vjetar u jedra cijelom turističkom sektoru

Hrvatska gospodarska komora podupire odluku Vlade da se ugostiteljima smanji stopa PDV-a s 25 na 13 posto jer će to otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti cjelokupni turistički sektor konkurentnijim. 

„Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To će djelomično smanjiti pritisak nedostatka radne snage, ali u konačnici dovesti i do boljeg punjenja državnog proračuna. Nadam se da će dio ovog financijskog rasterećenja biti usmjeren i na jačanje suradnje ugostitelja s domaćim proizvođačima, kako bi dobili dodatni multiplikativni efekt i ojačali gospodarstvo“, naglasio je Burilović.

Da je ova mjera Vlade korak u pravom smjeru smatra i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zadovoljni smo tim potezom, prvenstveno jer ide u pravcu dizanja konkurentnosti turističkog sektora u odnosu na konkurenciju, no to je tek prvi korak i još je puno posla pred nama“, poručio je Žgomba.

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Ivan Bogović naglašava kako je smanjenje PDV-a veliko rasterećenje branše koje će imati višestruko dobre učinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati. Porezno rasterećenje će dati prostora da ugostiteljstvo i turizam ponovno postanu poželjni za investicije. Samim time će doći i do boljih uvjeta za radnike, a to će olakšati pronalazak radne snage“, zaključuje Bogović. 

HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu

Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga hrvatskog turističkog sektora koja objedinjuje najveće turističke kompanije te strukovne udruge Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), pozdravlja odluku Vlade o poreznom rasterećenju turističkog sektora koje je predstavljeno u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima, oslobađanje od oporezivanja troškova smještaja i prehrane za sve zaposlenike i uvođenje tzv. CRO kartice, predstavljaju značajan korak naprijed u nužnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma. Konkurentno poslovno okruženje u sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu postaje ključna odrednica uspjeha narednih turističkih sezona.

Zadovoljni smo što je Vlada prepoznala važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo i nužnost reagiranja s obzirom da većina zemalja u okruženju dodatno potiče konkurentnost svojih turističkih sektora. Potpuno izjednačavanje visine stope PDV-a sa onom u nama konkurentnim zemljama naš je srednjoročni cilj te se nadamo njegovu ostvarenju u suradnji sa Vladom RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio sredstava oslobođenih ovim potezima Vlade usmjerit će se u investicije u podizanje kvalitete objekata i ukupne ponude te u povećanje plaća zaposlenika koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu.

U sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu turistički sektor mora pojačati investicije u kvalitetu turističke ponude jer zemljama u okruženju možemo konkurirati jedino kvalitetom. S obzirom da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod 6 posto ukupno ostvarenog prihoda jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HUT-u smo uvjereni da će ovo smanjenje poreznog opterećenja na turizam rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna te lokalne i regionalne samouprave", poručili su iz HUT-a.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo