Predstavnici Nacionalne udruge ugostitelja održli su izvanrednu konferenciju na kojoj su upozorili na svoj težak status zbog mjera Stožera vezanim uz koronavirus koje su na snazi od ovog tjedna. Ugostitelji su ogorčeni i smatraju da će većina njih morati staviti ključ u bravu jer je nemoguće, kako su naglasili, biti rentabilan uz takve uvjete poslovanja.
"Ne želimo biti lice Džihadi Johna protiv Stožera. Želimo poštovati struku. Sve mjere koje su donijeli su dobre za zdravlje Hrvata, naših zaposlenika i gostiju. Pristali smo na mjere uz obećenje ministra Davorom Božinovićem za obeštećenje od Vlade. Jer, nemoguće je u ovim uvjetima s istim cijenama biti ekonomski isplativ. Znači, najjeftinije mu je zatvoriti," rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja na početku ističući da ne žele biti protiv Stožera.
"Pojedine kolege su osam mjeseci sjedile na ušima kojima je sad došlo iz one stvari u glavu i sad su shvatile da oni ne mogu raditi. Što su radili do sada? Želimo da nas Vlada primi i da imamo dijalog s njom o obeštećenju. Lockdown u ožujku je primijenjen na sve pravne subjekte. Ove mjere sada su primjenjene na samo jednu djelatnost, a to je protivno članku 49. i 50. Ustava koji kažu da se mjere moraju primjenjivati horizontalno ili uz obeštećenje. Ne želimo da sve ide u krivom smjeru. Krenuli su ilegalni partiji, van sustava. Ako ostanemo na ovim mjerama, morat ćemo svi dignuti cijene i još ćemo više otjerati ljude od nas", kazao je Medak ističući da oni poštuju struku, ali žele i da se njih poštuje kao struku.
Rekao je da sa Stožerom dijalog nije bio kvalitetan, ali da su mjere odlučili prihvatiti.
"Ono što je profesorica Markotić jučer rekla da će se ljudi zaraziti u kafićima i restoranima nije istina. Mi smo ih na Stožeru pitali koliko zaraženih ima iz kafića i restorana i oni su rekli da nema nikoga, odnosno eventualno dvoje. Mi profesorici Markotić ne govorimo kako da liječi, ali želimo znanstveno utemeljene podatke kako su se to gosti u kafićima i restoranima zarazili. Mi tvrdimo da zaraze nema", istaknuo je.
Kazao je da će svi raditi "na malu vagu" jer su im smanjeni kapaciteti. A ako ih regulator bude previše pritisnuo, otići će mnogi na "ilegalnu stranu".
Rekao je i da nije u redu da kazne za nenošenje maski od 20.000 do 70.000 kuna idu na teret ugostitelja.
"Za jedan dan se može napisati 2,5 milijarde kuna kazne. To je nebulozno i nema nikakve logike. Mi ćemo i dalje razgovarati sa Stožerom, da to sve utanačimo", rekao je Medak.
Kad je riječ o covid redarima: "Ako gospodinu Trutu nedostaje zaposlenika, neka zaposli 20.000 ljudi s burze. Mi nismo tu da to radimo!, istaknuo je Medak.
Rekao je da je pitanje hoće li ugostitelji u ovoj situaciji uopće opstati.
"Hoće li to uskoro biti samoposluga, neće biti konobara, sve će se naručivati mobitelom... mi to ne znamo. Mi možemo tražiti čudesa, ali to je sve pitanje regulatora", istaknuo je i pozvao sve kolege da ne spominju obitelj članovima Stožera.
"Mi zapošljavamo 65.000 radnika, a uz ovaj pad koji imamo bez posla bi moglo ostati 30 tisuća ljudi. Mi s ovim mjerama ne možemo ostvariti ni 30 posto prometa, a svi realno imamo pad u ovom tjednu oko 75 posto. Mi nismo epidemiolozi i ne želimo to biti i želimo poštovati mjere", dodao je Medak.
Srećko Koljić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije upozorio je na tešku situaciju u kontinentalnom dijelu zemlje, osobito u Slavoniji.
"Prosječan račun u restoranu iznosi 50, a u kafićima 20 kuna. Molimo Vladu da nam omogući kredite i pruži priliku za opstanak", kazao je i pozvao ostale da slijede primjer Grada Bjelovara koji je ugostitelje oslobodio plaćanja naknade za terase.
Ugostitelji se posebno boje zime. Stipe Jeličić, tajnik Udruženja ugostitelja Split rekao je da su mjere bile šokante, ali da ih oni prihvaćaju te je pozvao ugostitelje da ih se drže. Pozvao je Vladu na dijalog i rekao da nema razloga za nikakva prozivanja.
"I mi dobivamo poruke od ugosititelja i nosimo se s njima. Ovo je jako teško. Treba nać balans između zdravlja i gospodarstva. Ovo će biti maraton po kamenju", poručio je.
Zbog velikog rasta broja zaraženih, Stožer je, podsjetimo, uveo strože mjere za ugostiteljsk djelatnosti: skraćeno im je radno vrijeme do ponoći, uvedeno obavezno nošenje maski u kafićima i restoranima, ograničen broj gostiju (četiri kvadratna metra po osobi), covid redari za okupljanja gdje je više od 50 osoba...