U Primorsko-goranskoj županiji od sutra popuštaju mjere,
trenutačno najstrože u Hrvatskoj. Terase kafića moći će raditi do
22 sata, učenici nižih razreda i maturanti se vraćaju u škole,
otvaraju se muzeji, kazališta, kina, teretane.
Ukratko: ukidaju se lokalne, a na snagu stupaju nacionalne mjere.
No, ugostitelji kažu - to nije dovoljno. Previše je nelogičnosti,
zabranjuje im se normalno raditi, a mnogi od njih na rubu su
preživljavanja.
Zvukovi iz ugostiteljskih objekata dopirat će do 22 sata. Ali
gosti svoju kavu i dalje mogu popiti isključivo na terasi.
"Mislim da terase uopće nije trebalo zatvarat i treba ih pustit
otvorene, da ljudi rade", kaže Gracijela Sović
Padovan iz Rijeke.
No i ovo malo veseli, jer epidemiološka situacija u
Primorsko-goranskoj županiji se smirila, a ljudi su željni
života.
"Najviše mi je nedostajalo što u gradu nije kao prije, manje
ljudi, nije gužva, nekako to veselje sveukupno", kaže
Gabriela Korman iz Rijeke.
A veselja već dugo nema među ugostiteljima. Prema procjeni struke
u dubokom je problemu njih više od 50 posto.
"Da je jako puno zombi firmi koje posluju samo da bi radnici
dobivali mjere. Koliko god da je tu bilo nekakvih dobrih namjera,
više je ostalo na PR-u, i to primarno mislim na državnoj razini,
nego na stvarnoj pomoći", kaže predsjednik Udruge
ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran
Jakominić.
A tu je i niz nelogičnosti
"Činjenica je da je nama zabranjeno radit i činjenica je da mi
još uvijek u državni proračun uplaćujemo više nego iz njega
vučemo. Pa su crpke radile, mi nismo, hoteli imaju fešte od
300 ljudi, vjenčanja, krizme, nemam pojma, mi ne možemo ni na
terasi gdje je već i dokazano da se ne može širit bolest", kaže
Jakominić.
Podršku hotelijera s kojima smo razgovarali imaju.
Tako to izgleda u pulskim hotelima. Gosti u unutarnjem dijelu
restorana moraju izmjeriti temperaturu, svo osoblje ima i
rukavice i maske. Niz drugih pravila. Smatraju da bi se rad u
unutarnjem prostoru, pod istim uvjetima, trebao dozvoliti i
ugostiteljima.
"Nije to baš zgodno da sad kod mene jedu, a kod njega ne jede,
samo zato što spava kod mene. Po meni bi trebali bit svi jednaki,
ako se pridržavamo mjera, razmak, kao što je obilježen svaki stol
ovdje", kaže vlasnik hotela u Puli Eljever
Rača.
Strani turisti imaju potvrdu o cijepljenju ili negativan test,
jer inače ne mogu prijeći granicu. Domaći gosti ne moraju imati
takve potvrde. U hotelske restorane mogu samo oni koji su platili
smještaj.
"Imali smo situaciju gdje su se sastajali gosti iz Zagreba, koji
su tu na smještaju, s partnerima iz Pule pa su se morali sastajat
vani", kaže Leo Levaj, voditelj hotela u
Puli.
Ugostitelji poručuju-na terasama ne mogu preživjeti.
"A probajte živjet na balkonu, šta da vam kažem", kaže
Jakominić.
A tek nakon ljeta vidjet će se pravi razmjeri štete koju je
pandemija donijela.