Porezna reforma / Ugostitelji nezadovoljni: Ušteda će biti manja - umjesto 900 milijuna kuna samo 500!

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predloženim nacrtom zakona predviđeno je da se međustopa PDV-a od 13 posto uvede na pojam "jela poslužena u ugostiteljskim objektima"

17.10.2019.
9:39
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Iako se u srpnju s najavom detalja nove porezne reforme činilo da su hotelijeri i ugostitelji postigli dogovor oko uvođenja međustope na ugostiteljske usluge, dojam je kako ugostitelji nisu zadovoljni.

Kako je za Novac.hr potvrdio predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak, i dalje traju razgovori između predstavnika udruženja, Ministarstva financija i Porezne uprave oko konačnog zakonskog rješenja, s obzirom na to da ono koje je ministar financija Zdravko Marić predstavio u srpnju za većinu djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu nije reforma kakvu su očekivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međustopa samo za hranu u restoranu

Predloženim nacrtom zakona predviđeno je da se međustopa PDV-a od 13 posto uvede na pojam "jela poslužena u ugostiteljskim objektima", dok su ugostitelji očekivali da će povlaštena stopa vrijediti općenito za pojam hrane u ugostiteljstvu. 

"Naime, predloženo rješenje zapravo obuhvaća daleko manji broj ugostiteljskih objekata nego što bi trebalo s obzirom a to da se pojam jela posluženih u ugostiteljskim objektima ne odnosi na one koji samo pripremaju i dostavljaju hranu, kao što su to naprimjer caterinzi. Bude li prihvaćeno ovakvo rješenje, opet ćemo imati situaciju od prije nekoliko godina kad smo za jelo posluženo u objektu imali
stopu PDV-a od 13 posto, a za isto jelo koje nosimo u dostavu punu stopu PDV-a", pojasnio je Medak koji očekuje da bi ugostitelji konačni dogovor s Ministarstvom financija mogli postići do kraja tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvoji li se međustopa na način na koji je trenutačno predložena, tada ugostitelji računaju da ukupno godišnje porezno rasterećenje u sektoru neće iznositi 900 milijuna una, koliko je najavljeno, već bi uštede mogle biti dvostruko manje
negdje oko 500 milijuna, piše Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo