Iako se u srpnju s najavom detalja nove porezne reforme činilo da su hotelijeri i ugostitelji postigli dogovor oko uvođenja međustope na ugostiteljske usluge, dojam je kako ugostitelji nisu zadovoljni.
Kako je za Novac.hr potvrdio predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak, i dalje traju razgovori između predstavnika udruženja, Ministarstva financija i Porezne uprave oko konačnog zakonskog rješenja, s obzirom na to da ono koje je ministar financija Zdravko Marić predstavio u srpnju za većinu djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu nije reforma kakvu su očekivali.
Međustopa samo za hranu u restoranu
Predloženim nacrtom zakona predviđeno je da se međustopa PDV-a od 13 posto uvede na pojam "jela poslužena u ugostiteljskim objektima", dok su ugostitelji očekivali da će povlaštena stopa vrijediti općenito za pojam hrane u ugostiteljstvu.
"Naime, predloženo rješenje zapravo obuhvaća daleko manji broj
ugostiteljskih objekata nego što bi trebalo s obzirom a to da se
pojam jela posluženih u ugostiteljskim objektima ne odnosi na one
koji samo pripremaju i dostavljaju hranu, kao što su to naprimjer
caterinzi. Bude li prihvaćeno ovakvo rješenje, opet ćemo imati
situaciju od prije nekoliko godina kad smo za jelo posluženo u
objektu imali
stopu PDV-a od 13 posto, a za isto jelo koje nosimo u dostavu
punu stopu PDV-a", pojasnio je Medak koji očekuje da bi
ugostitelji konačni dogovor s Ministarstvom financija mogli
postići do kraja tjedna.
Usvoji li se međustopa na način na koji je trenutačno predložena,
tada ugostitelji računaju da ukupno godišnje porezno rasterećenje
u sektoru neće iznositi 900 milijuna una, koliko je najavljeno,
već bi uštede mogle biti dvostruko manje
negdje oko 500 milijuna, piše
Novac.hr.