Ali kako se 80 posto pacijenata koji danas leže po bolnicama nije
cijepilo, a cjepiva za razliku do prije godinu dana sada ima
koliko hoćeš, Vlada i Stožer su očito zaključili da država više
ne može snositi odgovornost za zdravlje ljudi koji se ne žele
cijepiti pa su odlučili značajno popustiti mjere i širom otvoriti
vrata kafića.
Tako se prvi put nakon 9 mjeseci - kava i piće od danas mogu
popiti i u unutrašnjosti kafića.
No, da ne bi ispalo da nema nikakvih mjera u kafićima, ostala je obaveza stavljanja maske dok ulazite u kafić ili iz njega izlazite ili pak idete do toaleta. Isto tako možete biti i za šankom ali samo ako sjedite.
A kad sjedite morate biti na metar i po razmaka od ostalih gostiju, osim ako ostali gosti nisu članovi vašeg kućanstva, što je uobičajena praksa - da ljudi izađu iz kuće da bi se s članovima svog kućanstva našli u kafiću.
Ali bez obzira na te sitne besmislice osoblje i vlasnici kafića koji dosad uopće nisu mogli raditi jer nisu imali terasu, zadovoljni su.
"Jako puno nam znači posebno nama gdje nemamo terasu. Mi od 28.11. nismo uopće radili. Danas nam je prvi dan i ne znamo što nas čeka. Nadamo se da će e nastaviti potpore jer ne možemo očekivati da će nam se poslovanje vratiti odmah na ono staro", kaže ugostitelj Vedran Cetina.
RTL-ov Ivan Skorin razgovarao je s vlasnik ugostiteljskih objekata Draženom Biljanom.
Biljan kaže kako je prerano da bi mogao reći primijeti li se povećanje prometa: "Još uvijek je lijepo vrijeme, ljudi sjede uglavnom na terasama i prvi je dan. Tako da je rano za neke ocjene. Minimalno je povećan prihod u našim zatvorenim prostorima."
Kaže kako ne vjeruju da je moguće da ima Vlada ukine potpore: "Bez potpora naravno da ne možemo zato što je naš sektor pogotovo sekcija caffe barova Hrvatske devastiran.Mi predugo radimo u otežavajućim okolnostima. Eto pandemija u Hrvatskoj traje punih 18 mjeseci, od tih 18 mjeseci caffe barovi Hrvatske su bili zatvoreni punih 5 mjeseci, 6 mjeseci radimo samo na terasama, a ovih ostalih 8 mjeseci radimo u vrlo ograničenim mjerama."
Istaknuo je kako je velika potreba za djelatnicima te kako im kronično nedostaje kadra: "Većina naših kolega, mladih konobara, su pobjegli glavom bez obzira iz ove djelatnosti zato što ta neizvjesnost koja ubija. Jednostavno ne znaju hoćemo li raditi, da li nećemo raditi, biti zatvoreni, trajno mijenjaju zanimanja i bježe iz naših caffea, za početak u naše restorane koji imaju bolje prihode, a s druge strane bježe u inozemstvo gdje su im bolji uvjeti rada."
Kaže kako vjeruje da je zatvaranja dosta: "Želimo raditi, želimo raditi čim prije u normalnim uvjetima, dosta više lockdowna, dajte nam da radimo."