UGLEDNI POLITICO: /

'Hrvati ruše jedinstvo Europske unije. Ako se nešto ne promijeni, naći će se u nezahvalnom statusu'

Image
Foto: Pixsell

Pitanje koje se još uvijek nedovoljno postavlja - što će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije značiti za radnike iz Hrvatske.

26.7.2017.
7:17
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska pokušava iskoristiti pregovore o Brexitu kako bi otvorila Ujedinjeno Kraljevstvo svojim radnicima, piše danas ugledni Politico. No, teško da bi se to moglo nazvati iskorištavanjem. Tehnički se radi o pokušaju izjednačavanja prava hrvatskih radnika s radnicima ostalih zemalja Europske unije kako ne bismo završili s trajnom zabranom rada u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovaj list nastavlja pišući o vrhuški hrvatske vlasti, uključujući i premijera Andreja Plenkovića, koja je od europskog pregovarača tražila da tijekom pregovora osigura uvjete u kojima bi Hrvati mogli živjeti i raditi u Velikoj Britaniji od srpnja iduće godine. Tako bi Hrvatska profitirala od bilo kojeg dogovora o pravima europskih državljana u Velikoj Britaniji nakon što ta zemlja napusti Uniju 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos prema svim državljanima EU-a mora biti jednak

Za razliku od državljana ostalih zemalja članica, Hrvati nemaju automatsko pravo na život i rad u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog privremenih restrikcija koje su nam Britanci nametnuli nakon pristupanja. Aktualne restrikcije vrijede do kraja lipnja 2018. godine, no ako ih Britanci odluče produljiti za još dvije godine, što je lako moguće, tada hrvatski državljani ne bi mogli profitirati od potencijalne ponude Therese May o posebnom statusu europskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita.

Ovaj hrvatski demarš je, piše Politico, ograničen samo na razgovore iza zatvorenih vrata te predstavlja rani signal da je pojavljivanje specifičnih prioriteta pojedinih zemalja tijekom pregovora neizbježno. Takve bi stvari mogle zakomplicirati, možda čak i skrenuti cijeli proces istupanja Velike Britanije. 'To pokazuje i da hvaljeno zajedništvo 27 preostalih članica EU-a možda i neće potrajati', piše ovaj list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na papiru, Hrvatska ne može blokirati dogovor s Velikom Britanijom, jer je za potvrdu dogovora potrebna kvalificirana većina zemalja Europske unije.

Sudbina slobode kretanja hrvatskih radnika u Europi bila je glavna tema razgovora tijekom prošlogodišnjeg posjeta europskog pregovarača Michela Barniera Zagrebu, no ovo se pitanje sve češće spominje.

Image

Barnier je istaknuo kako se bilo koji sporazum o Brexitu mora odnositi na sve građane EU-a jednako. 'Mora postojati jednak odnos prema svim europskim i britanskim državljanima u Britaniji. Jednako tako, isti odnos mora postojati prema svim britanskim i europskim državljanima kad se govori o Britancima koji žive u nekoj od 27 zemalja EU-a', rekao je Barnier u svibnju.

'Hrvati će jedini imati drukčiji status'

Plenković i ostali državni dužnosnici rekli su pregovaraču Barnieru da je nemoguće očekivati jednak odnos ako London ne pristane ukinuti restrikcije za hrvatske državljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Plenkovićeva savjetnica za vanjsku politiku, Maja Bogdan, rekla je za Politico kako je nužno da nam London ne produlji restrikcije kako bismo nakon istupanja Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije imali ista prava kao i ostali građani.

'Budući da smo posljednja zemlja koja se pridružila Uniji prije Brexita te smo sukladno tome još pod određenim restrikcijama, mogli bismo se naći u jedinstvenoj, ali nepoželjnoj situaciji u kojoj će naši državljani imati drukčiji status od svih ostalih državljana. Treba nam nekakvo pojašnjenje situacije', rekla je Nataša Owens, predsjednica udruge European Movement Croatia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno zakonodavnim ugovorima Europske unije, restrikcije na kretanje državljana nove članice dopuštene su do sedam godina nakon njena pristupanja ako neka država članica očekuje 'ozbiljne poremećaje na svome tržištu rada'.

Hoće li Hrvatska dobiti 'rumunjsko-bugarski' tretman?

Ujedinjeno je Kraljevstvo punih sedam godina držalo restrikcije za Rumunjsku i Bugarsku, a iako London nikada nije pokazao svoje namjere, službeni Bruxelles i Zagreb vjeruju kako će London i u slučaju Hrvatske pokušati držati restrikcije što je dulje moguće.

Nepovoljan položaj Hrvatske mogao bi se pretvoriti u trajnu zabranu rada Hrvata u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako bi London u nekom trenutku mogao promijeniti svoje imigracijske politike.

Iz Komisije poručuju da su svjesni važnosti ovog pitanja, ali nisu željeli dalje komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo