POMOGAO MIGRANTIMA / Aktivist dobio masnu kaznu, njegova udruga skuplja donacije: 'Na meti je zastrašivanja i političkih pritisaka'

Image
Foto: Facebook/Are You Syrious

Aktivist Dragan Umičević je kažnjen sa 60.000 kuna zbog pomaganja obitelji Hussiny u prelasku granice, no ta je kazna višestruko veća od njegovih primanja pa je pokrenuta humanitarna akcija

15.12.2021.
14:40
Facebook/Are You Syrious
VOYO logo

Zbog "pomaganja u ilegalnom prelasku granice" afganistanskoj obitelji Hussiny, čija je šestogodišnja kćer Madine poginula u naletu vlaka, Općinski sud u Zagrebu pravomoćno je naložio aktivistu udruge Are You Syrious, Draganu Umičeviću da plati 60.000 kuna kazne.

Sud je Umičeviću naložio da plati kaznu u pet mjesečnih obroka u iznosu od 12.000 kuna te još 800 kuna sudskih troškova. Iako je sud naveo da se radi "o blažem obliku kazne" i da njezinim plaćanjem "neće biti dovedeno u pitanje uzdržavanje okrivljenika", otkriveno je kako to značajno premašuje njegova primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POMOZI SIROTU... /

Hrvatski aktivist dobio 'masnu' kaznu zbog pomaganja migrantima: Sud tvrdi da je to 'blaži oblik kazne'

Image
POMOZI SIROTU... /

Hrvatski aktivist dobio 'masnu' kaznu zbog pomaganja migrantima: Sud tvrdi da je to 'blaži oblik kazne'

Takva je kazna u suprotnosti s nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava, koji je naložio Hrvatskoj plaćanje 40.000 eura odštete i sudskih troškova upravo obitelji Hussiny zbog pogibije malene Madine. U toj presudi je RH osuđena za kršenje šest članaka Konvencije za zaštitu ljudskih prava, što uključuje i povredu prava na život djeteta te nečovječno i nehumano ponašanje. Zapravo, presudom protiv aktivista, hrvatski sudovi i nakon presude ESLJP-a nastavljaju praksu zbog koje je Hrvatska osuđena.

'Na meti zastrašivanja i pritisaka'

O svemu su se oglasili iz udruge Are You Syrious, čiji je Umičević član. Ističu njegovu tešku financijsku situaciju, ali i sve što je on radio u udruzi. Ogorčeni su na pravosudne institucije, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi naši, puno nam znače vaši nebrojeni pozivi, poruke podrške i solidarnosti za našeg Dragana i čitav AYS koji je već godinama na meti zastrašivanja i političkih pritisaka jer se borimo za poštivanje zakona i ljudskih prava na našim granicama.

Svi koji nas prate znaju da novac tražimo rijetko i samo kada je najnužnije - puno nam je draže primiti odjeću, higijenske potrepštine i druge stvari za naše male i velike korisnike. Presuda kojom je Visoki upravni sud u Zagrebu stao na stranu politike, a ne pravde, nažalost nas je dovela u situaciju u kojoj nam je vaša solidarnost potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postupao je u skladu sa zakonom i moralom'

Naš Dragan Umičević osuđen je zbog pružanja podrške u traženju azila obitelji male Madine, šestogodišnje afganistanske djevojčice koja je poginula prilikom ilegalnog protjerivanja iz naše zemlje. Europski sud za ljudska prava nedvosmisleno je presudio da je Hrvatska grubo povrijedila njeno pravo na život, njenu obitelj izložila mučenju, onemogućila im pristup pravnoj podršci i međunarodnoj zaštiti, onemogućila istragu o njenoj smrti, a naše aktiviste i odvjetnike izložila sustavnom maltretiranju kako slučaj ne bi došao do Europskog suda za ljudska prava.

Dragan je kolateralna žrtva opisanih pritisaka. Radi se o čovjeku koji je postupao u skladu sa zakonom i moralom, a montirani proces protiv njega, osim što je u izravnoj kontradikciji s Ustavom RH i presudom Europskog suda za ljudska prava, nastavak je zastrašivanja na koje kao društvo ne smijemo pristati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomozite Draganu

Pravomoćnom presudom, on sada mora platiti 60.000 kuna kazne (što je presedan u našem pravosuđu) i 1300 kuna sudskih troškova. Sud je pritom znao da je Dragan umirovljeni hrvatski branitelj čija su mjesečna primanja 5000 kuna i da nema načina da pokrije ovaj enormni iznos. Nećemo i ne smijemo dozvoliti da Dragan taj teret iznese sam. Udruga AYS već je pokrila sve ranije odvjetničke troškove koji su bili visoki, a trebat će nam i dodatna sredstva za nastavak nažalost skupe pravne bitke. Sada nam je prioritet pokriti Draganovu kaznu, a potom i buduće odvjetničke troškove.

Molimo vas da nam u tome pomognete uplatom na naš IBAN HR6824020061100765183 (za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC: ESBCHR22). Račun glasi na Udrugu AYS, u Erste banci. U opis plaćanja možete staviti "za Dragana" ili poruku po vašem izboru. Sve što prikupimo ići će za pokrivanje kazne i daljnju pravnu bitku. U sjećanje na malu Madinu, sav eventualni višak usmjerit ćemo u izravnu podršku njenim vršnjacima koji se trenutno nalaze u našoj zemlji, a naša im je pomoć itekako potrebna", priopćili su iz udruge Are You Syrious.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo