U samo godinu dana /

Učiteljima prijeti gubitak posla: Škola u Petrinji zbog iseljavanja izgubila gotovo cijeli razred

Manjak djece stvara višak učitelja. Da će upravo postati tehnološki višak ovih dana strahuju mnogi učitelji

10.6.2018.
12:12
VOYO logo

Među 139 tisuća nezaposlenih svoju priliku traži 2.062 učitelja i nastavnika. Krajem travnja na Zavodu za zapošljavanje posao je tražilo 1.570 strukovnih nastavnika, 226 nastavnika u srednjim školama, 220 učitelja osnovnih škola te 46 sveučilišnih i visokoškolskih nastavnika. Svima njima moglo bi se pridružiti između 200 i 300 učitelja koji ovih dana strahuju zbog gubitka posla.

Iz godine u godinu sve je manje djece u školskim klupama. Manje ih se rađa, sve ih više s obiteljima odlazi u inozemstvo. Zbog toga mnogi učitelji postaju tehnološki višak, osobito u manjim sredinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo cijeli jedan razred u godini dana - toliko je djece izgubila jedna osnovna škola u Petrinji zbog iseljavanja obitelji.

''Odlaze nam učenici, neki su najavili odlazak, neki su otišli tijekom proljetnih praznika. SItuacija nije još uvijek toliko alarmantna, ali će biti za godinu-dvije", ističe Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A manjak djece, znači i višak učitelja. ''Ukoliko se ne promijeni Pravilnik o broju učenika u redovnom i kombiniranom razrednom odjelu dio učitelja sigurno će biti proglašeno tehnološkim viškom bilo da se radi u potpunosti ili u dijelu satnice", kazala nam je ravnateljica.

Da će upravo postati tehnološki višak ovih dana strahuju mnogi učitelji. ''Mi u Preporodu polazimo od toga da je učitelj koji radi 10, 20 ili 30 godina - da je on naprosto nacionalni resurs i da moramo tako o njemu razmišljati. Učitelj se ne postaje preko noći i zato moramo sve činiti s jedne strane da sačuvamo tog učitelja", naglašava Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Zato i u Sindikatu predlažu da se hitno promijeni način rada u kombiniranoj nastavi. ''Da kombinacija obuhvaća samo učenike 1. i 2. razreda odnosno 3. i 4. razreda. Već time bismo nekoliko desetaka ili stotinu možda više sačuvali već ove godine", tvrdi Stipić.

Koliko je točno učitelja višak, u Ministarstvu još ne znaju. No, poručuju da se uz zbrinjavanje putem tehnoloških viškova i manjkova, problem može riješiti prekvalifikacijama u struke kojih nedostaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tražimo nekoliko desetaka informatičara, zatim nastqavnika u STEM području,  matematika, fizika, u jednom dijelu kemija. Još su tu strani jezici pogotovo engleski jezik", izjavila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Jer ako ovdje ne pronađu posao - mnogi će biti prisiljeni na odlazak u inozemstvo, baš kao što su otišla i mnoga djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo