niži kriteriji / Učenici poručili kolegama: 'Na ovo se može gledati kao na zgoditak. Neka iskoriste priliku i prođu razred'

Srednjoškolci, ali i učenici viših razreda osnovne škole, do sada su godinu padali ako imaju zaključene tri negativne ocjene

30.5.2020.
16:50
VOYO logo

Neki učenici nisu imali problema s popravljanjem negativnih ocjena i sve su obveze odradili na vrijeme, ali kažu da će s obzirom na to kako je školska godina izgledala, nekima snižavanje kriterija za prolaz ipak pomoći.

Image
KORONAKRIZA /

Vlada izmijenila pravila za popravne ispite u školama

Image
KORONAKRIZA /

Vlada izmijenila pravila za popravne ispite u školama

''Dodatna je to pomoć da bi učenici ispravili ocjene i da bi bili bolji i mislim da je to fer'', kaže Amel Beriša, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, a njegov školski kolega Darijo Dubnica dodaje: ''Na ovo se može gledati na kao na zgoditak. Tri negativne su dosad bile pad razreda, a ovo sada s četiri je baš zgoditak i neka iskoriste tu priliku i prođu razred''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjoškolci, ali i učenici viših razreda osnovne škole, do sada su godinu padali sa zaključene tri negativne ocjene. Vladinom uredbom sada s četiri zaključene jedinice imaju pravo na dopunsku nastavu i popravni ispit za koji, po novome, imaju i dodatni, treći rok. Sve se odnosi i na maturante.

''Ako se mislilo pomoći učenicima, ali i djelatnicima u školi, sve je to trebalo napraviti prije, nijedna ovakva velika mjera se ne donosi ad hoc'', upozorio je Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici nižih razreda osnovne škole bez obzira na ocjene ne mogu pasti razred. Kritike na ovu odluku dolaze od mnogih učitelja.

''Učitelji imaju svoje kriteriji i moraju ih imati, i roditelji su upoznati s tim kako će se ocjenjivati. Bilo je djece koja se nisu odazvala na zadatke i puno ih je puta trebalo upozoravati da izvrše zadatak i sad će biti jednako uspješna kao i djeca koja su cijelo vrijeme radila'', upozorila je Marina Lucin, učiteljica u Osnovnoj školi ''Jure Kaštelan'' u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu i da nikad nije bilo sporno da će se pomoći djeci kojoj je to potrebno. Ravnatelj OŠ ''Jure Kaštelan'' u Zagrebu Krešimir Supanc napominje: ''Izlazi se ususret onima koji se nisu dovoljno posvetili nastavi, a s druge strane ukidamo natjecanja za učenike koji su uz redovan program tražili dodatni prostor za pokazivanje svojih znanja i sposobnosti''.

Ove školske godine učenika koji su ponavljali razred u osnovnim školama bilo je 765, a u srednjim 1563. Godinu prije, razred su ponavljala 892 osnovnoškolca i 1888 učenika srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da se na ovaj način želi pomoći učenicima: ''To je isključivo i samo davanje dodatne prilike i pomoć preko održavanja dopunske nastave i dodatnih tokova. Svi moramo znati zašto smo ovdje i koja je naša zadaća''.

''Nikome ne treba pomoć ministrice da spasi učenike od 'zlih nastavnika'. Ako je nekome stalo do učenika, to su učitelji i nastavnici'', poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, a Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, dodaje: ''Sad smo samo cijelu agoniju produžili. Postavlja se pitanje kad će to  biti omogućeno učenicima i koji će to učitelj ostvariti svoje zakonsko pravo na godišnji odmor koji mu pripada''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li na kraju ova školska godina dobiti prolaznu ocjenu, ostaje vidjeti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo